1 Mayıs 1977’de Taksim’de katledilen 34 yurttaş, Kazancı Yokuşu’nda anıldı. Törende konuşan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “40 yıldır faşist katiller bulunup adalete teslim edilmedi. 1977’de katledilen işçi kardeşlerimiz milyonların kalbine gömüldü” dedi. 1 Mayıs Tertip Komitesi’nin çağrısıyla düzenlenen anma etkinliğine KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, TTB Merkez Konsey Başkanı Raşit Tükel, TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz, HDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Sezai Temelli, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, ESP İstanbul İl Başkanı Pınar Türk, Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy ve Divriği Kültür Derneği üyeleri katıldı. The Marmara Oteli önünde bir araya gelen grup, Kazancı Yokuşu’na yürüdü. Saygı duruşuyla başlayan anmada, hayatını kaybedenlerin isimleri tek tek okundu.

Kitlesel 1 Mayıs

DİSK Genel Başkanı Beko, “Tüm girişimlere rağmen bu yıl da işçilere Taksim’i kapattılar. İşçilere Taksim’i yasaklayanlar Kenan Evren gibi yalnız başlarına gömülecekler” diye konuştu. Beko, 1 Mayıs’ta anti demokratik uygulamalar nedeniyle kürsülerden haykırmak zorunda kaldıklarını belirterek “5 milyon işçinin kıdem tazminatı gaspedilmek isteniyor. 6 milyon işçinin kiralık işçi olma tehlikesi var. Bunlara karşı kitlesel 1 Mayıs’lar yaratmak zorundayız. Mevcut iktidarın baskılarına karşı gelin yan yana mücadele verelim” diye konuştu.

Her ilde alanlardayız

KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen ise Taksim’in 1 Mayıs’la özdeşleşmiş olduğunu belirterek “Bu ülkenin işçileri, emekçileri, ezilenleri yaşamı üretenleriz. Türkiye’nin her ilinde yoksulluğa, sömürüye, talana karşı emek taleplerimizi, demokrasi ve özgürlük taleplerimizi haykırarak alanlarda olacağız” dedi. TTB Merkez Konseyi Başkanı Raşit Tükel de 1977 katliamının toplumsal muhalefeti sindirmek için gerçekleştirildiğine dikkat çekerek, “Katliamlara karşı en büyük gücümüz soracağımız hesaptır” diye konuştu. TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz ise “Varlık fonuna, insanlık dışı çalışma ve yaşam koşullarına, güvencesizliğe, kıdem tazminatının gaspına, ‘Hayır’ diyeceğiz. 1 Mayıs’ta bu ülkeyi seven herkesi alanlara davet ediyoruz” dedi. Kazancı Yokuşu’na, katledilenler anısına karanfiller bırakan grup, 1 Mayıs bildirisi dağıtarak İstiklal Caddesi’nde yürüdü. Cumartesi Anneleri’nin eylemine destek verdikten sonra Şişhane’de, 1 Mayıs 1988’de katledilen Mehmet Akif Dalcı’yı andı.

Kadıköy’de anma

1 Mayıs Tertip Komitesi, 1 Mayıs 1996’da Kadıköy’de katledilen Hasan Albayrak ve arkadaşlarını da andı. Kadıköy Belediyesi önünde buluşan kitle, karanfillerle Albayrak’ın öldürüldüğü yere yürüdü. DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, “Umudun düşmanları, bu ülkenin emeğine, insana dair ne varsa, bu ülkeyi güzel günlere taşıyacak her türlü değere düşman olanlar arkadaşlarımızı katletti” dedi

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr