Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP Genel Merkezi’nde törenle partiye üye olurken, ülkede demokrasinin dayandığı erkler ayrılığının son bulacağı bir dönemi de başlattı. Erdoğan, 21 Mayıs’ta olağüstü kongrede genel başkan olmasıyla birlikte ‘yasama, yürütme ve yargı’da tek belirleyici olacak.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, AKP’ye üye olmasıyla birlikte erkler ayrılığı ortadan kalkarken, ‘yasama, yürütme ve yargı’ tek elde toplanacak. Erdoğan, 21 Mayıs’ta yapılacak olağanüstü kongrede genel başkan olmasıyla birlikte hem AKP’yi hem de Cumhurbaşkanı olarak devleti ve hükümeti yönetecek. Erdoğan, partisinin MYK ve MKYK’sine başkanlık edecek, Meclis’te grup toplantısı yapacak. Partisinin il ve ilçe başkanlarını görevden alma ve atama yetkisine kavuşacak olan Erdoğan, genel ve yerel seçimler öncesinde belediye başkan adayları ile milletvekili adaylarını belirleyecek. Erdoğan’ın onay vermediği hiçbir yasal düzenleme Meclis’ten geçemeyecek. AKP Grubu’na da hakim olacak olan Erdoğan, Meclis gündemini de belirleyecek. Erdoğan, anayasa değişikliğiyle birlikte yargıda da söz sahibi olacak. Erdoğan, Anayasa Mahkemesi’nin 15 üyesinden 12’sini, Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) 13 üyesinden 7’sini doğrudan, 4’ünü ise AKP’nin Meclis çoğunluğuyla belirleyecek. HSK’nin 13 üyesinden 2’si ise bizzat Erdoğan’ın ve AKP’nin belirlediği Adalet Bakanı ile Adalet Bakanlığı Müsteşarı doğal üye olacak. Böylece Erdoğan ve AKP, HSK üyelerinin tamamını belirlemiş olacak. AKP, yalnızca Meclis’in belirleyeceği 7 üye için son turda beşte üç çoğunluk aranacağı için MHP’ye kontenjan vererek sorunu çözecek, ancak HSK’deki çoğunluk her zaman AKP’nin belirlediği isimlerden oluşacak.

Gül katılmadı

Genel merkezde Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ı Başbakan Binali Yıldırım eşi Semiha Yıldırım karşıladı. Daha sonra salona geçen Erdoğan, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ile tokalaştıktan sonra bir süre ayakta sohbet etti ve Davutoğlu’nun oturduğu bölümde yerini aldı. Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın toplantıya gelmemesi dikkat çekti. Erdoğan, üyelik formunu imzalayarak partiye üye oldu. Tören sırasında Erdoğan, Yıldırım ve bazı milletvekillerinin gözlerinin dolduğu gözlendi.

Başbakan Binali Yıldırım, tarihi bir gün yaşadıklarını, büyük sevinç içinde olduklarını belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanım, kendi kurduğunuz evinize, yuvanıza, tekrar hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Aslına bakarsanız ev sahibine ‘hoşgeldiniz’ demeye de ihtiyaç yok” dedi. 21 Mayıs’ta olağanüstü kongre kararı aldıklarını kaydeden Yıldırım, Erdoğan’ı genel başkan adayı olarak teklif edeceklerini söyledi.

‘Hasret bitiyor’

Erdoğan, 979 gün sonra hasretin bittiğini, “selamünaleyküm” diyerek yeniden partiye geldiğini belirterek, “Anayasa gereği ayrılmak zorunda kaldığım, kurucusu olduğum partime, yuvama, sevdama, aşkıma yeniden dönüyorum” dedi. Partiden hukuken ayrı kaldığı 2.5 yılı aşkın süre boyunca ülkede önemli olayların yaşandığını belirten Erdoğan, milletin oyuyla göreve gelen Cumhurbaşkanı’nı kabullenmek istemeyenlerin her zamanki gibi kendilerini komik duruma düşürecek işlere kalkıştıklarını söyledi. Erdoğan, “‘Gelmem’ diyen kim varsa sonunda bir gün Beştepe’nin yolunu öğrendi” dedi. 15 Temmuz darbe girişimine değinen Erdoğan, FETÖ başta olmak üzere terör örgütleriyle mücadelenin kararlı ve süratli bir şekilde yürütülmemesi halinde başlarına neler gelebileceğini 15 Temmuz’da gördüklerini belirtti. Erdoğan, “Şimdi bazıları diyor ki ‘işte burada haklı, haksız, şu, bu’. Ülkede bir yargı, hukuk sistemi vardır ve yargı çalışmaktadır. Önümüze gelip gözyaşı dökenler de olabilir. Acırsak acınacak hale gelebiliriz” diye konuştu.

AB’ye sert sözler

AB ülkelerini sert bir dille eleştiren Erdoğan, AB’nin fasılları açmaktan başka çaresinin olmadığını belirterek, “Açarsanız ne ala, açmadığınız takdirde güle güle” dedi. Türkiye’nin bunların kapıkulu olmadığını kaydeden Erdoğan, “Yakında NATO Zirvesi var, orada görüşme talepleri var. Yukarıdan aşağıya beş madde saymışlar. O beş maddeye bakıyorum, ‘İlk adımı Türkiye’nin atması gerekir, OHAL kalkması gerekir, şu olması lazım, bu olması lazım.’ Geçin bunları geçin. Siz ne yapacaksınız onu söyleyin. Sen önce git Fransa’daki OHAL’i kaldır. Onu kaldırmayacaksın, bizdeki OHAL’i kaldıracaksın. Biz bu terörle mücadeleyi ne ile vereceğiz? Biz OHAL ilan edemeyeceğiz, beyefendilerden izin alacağız. Böyle bir şey olabilir mi? Onun için de onlara söyleyeceğimiz tek şey, önce bu fasılları halledeceksiniz, verdiğiniz sözleri tutacaksanız. Ondan sonra masaya oturur konuşuruz. Aksi takdirde sizinle görüşecek bir şeyimiz kalmadı” görüşünü dile getirdi.

“Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet” vurgusu yapan Erdoğan, Türk bayrağına alternatif bir bayrağın asla düşünülemeyeceğini belirterek, “Biz o paçavralara, o niyetle bakanlara da kusura bakmasınlar o niyetle bakmayız. Gereği ne ise onlara da onu yaparız. İşte o yüzden PYD, YPG, onların kuzey Suriye’deki heveslerini biz kursağında bırakacağız, bunu da herkes böyle bilmelidir. Kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. Başkasından bize yar yok, destek de yok” dedi.

‘Evet’e şükran duyun’

Referandum sonuçlarına değinen Erdoğan, evet diyen 25 milyon 200 bin yurttaşa şükranlarını sunarken, ‘hayır’ diyenlere de demokratik haklarını kullandıkları için teşekkür etti. Erdoğan, “Fakat bizim onlara şükranımız en azından herhalde onların da ‘evet’ diyenlere şükranını gerektirir. Olur veya olmaz, çok da önemli değil. Biz yolumuza zaten devam ediyoruz. Yüzde 51.4 bir AK Parti, yüzde 48.6 da bir CHP oyu değildir. Onun için kimse kimseyi aldatmasın, önümüzde yerel, parlamento ve başkanlık seçimi var. Orada her şey daha net ortaya çıkacaktır” diye konuştu.

‘AİHM karışamaz’

CHP’nin referandum sonuçlarını AİHM’ye taşıma kararını eleştiren Erdoğan, AİHM’nin böyle bir görevinin olmadığını söyledi. Erdoğan, “Bu ülkenin seçimle ilgili içişlerine karışma yetkisi yok. Yenilen pehlivan yenilgiye doymuyor. Sabırlı ol, önümüzde 2019’da seçimler var. O seçime iyi hazırlan, milletin gönlüne gir” dedi. 2019 seçimlerinin çok önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, parti teşkilatlarından rehavete kapılmamalarını ve daha çok çalışmalarını istedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr