Denizli’nin Çivril ilçesinde 110 bin dekar alanda elma yetiştiriciliği yapan çiftçiler, yaklaşık 250 bin ton elmayı satamamaktan şikayet ediyor. Üreticiler fabrikaların fiyatların daha da düşmesini bekledikleri için alım yapmadıklarını iddia ediyor.

Denizli’nin Çivril ilçesinde, 110 bin dekar alanda yaklaşık 250 bin ton elma yetiştiren üreticiler elmanın değerinde satılmadığından şikayet ediyor. Geçen yıl kilosu 1 ile 1,5 TL arasında alıcı bulan elmanın bu yıl dalında 50 kuruşa alıcı bulamadığını belirten üreticiler, çürük tabir edilen elmanın da 10 kuruşa bile meyve suyu fabrikalarına satılamadığını ifade etti.

"20 BİN TON ELMA BEKLİYOR"

Ürettikleri elmayı tüccarlara ve alıcılara 50 kuruştan satamadıklarını belirten üreticiler çürük tabir edilen dip elmasının da meyve suyu fabrikaları tarafından alınmadığını söyledi. Sadece Emircik Mahallesinde yaklaşık 20 bin ton dip elmasının meyve suyu fabrikaları tarafından alınmadığını belirten elma üreticisi  Muzaffer Palaz, "Elmanın sağlamını da çürüğünü de satamıyoruz. Sağlam birinci kalite elmayı 50 kuruşa dip elmasını da 10 kuruşa bile satamıyoruz. Emirhisar Mahallesinde yaklaşık 10 tüccarın elinde 20 bin ton çürük elma bulunuyor. Geçen yıllarda elmanın çürüğünü de satıp maliyetlerimizi biraz düşürüyorduk bu yıl meyve suyu fabrikaları dip elmasını 10 kuruşa bile almıyor. Üretici, bahçesinden topladığı elmayı meydanlara dökmeye başladı. Fabrikalar almayınca her yer elma oldu. Sağlam elmayı depoya koyuyoruz kışın satarız umuduyla ama çürük elmalar meydanlarda elma dağları oluşturuyor" şeklinde konuştu.

"ELMA SOKAKLARDA BEKLİYOR"

Elma üreticisinin girdi maliyetleri yüzünden elmanın sağlamında da çürüğünden de para kazanamadığını belirten elma yetiştiricisi Palaz, "Çivril’de elma üreticiliği yapan herkes aynı sıkıntıları yaşıyor. Üretici ne sağlam ne de çürük elmasını satamıyor. Sağlam elmayı satma umuduyla depolara koyuyoruz ama dip elmasını meyve suyu fabrikaları almıyor bu da Çivril’de elma üretimi yapılan her yerde elma dağları oluşmasına neden oluyor. bugün Emirhisar Mahallemizde 20 bin ton elma sokak aralarında bekliyor. Buralarda sinek ve kötü koku oluyor. Meyve suyu fabrikaları fiyatı daha da düşürmek için üreticiyi bekletiyor. Bir kilo elma için üretici 75-80 kuruş masraf ediyor ama 50 kuruşa satamıyor. Bazı üreticiler bırakın 10 kuruşu beş kuruşa bile elmasını götürmeye razı yeter ki bu elma yığınları buradan kalksın" dedi.

AYNI DURUM PATATESTE DE VAR

‘Türkiye’nin patates deposu’ olarak tanınan, üretimin 5’te 1’ini karşılayan Niğde’de, 1 yıl aradan sonra patates fiyatı dibe vurdu. Geçen Mayıs’ta perakende fiyatı 4-5 liraya kadar yükselen 1 kilo patates bugün Niğde’deki depolarda 20 kuruşa kadar düştü.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr