Her yıl üretilen gıdaların büyük bir bölümünün çöp olduğunu belirten Cantek Yönetim Kurulu Başkanı Can Hakan Karaca, sadece elmada bu rakamın 3 milyar dolar olduğunu, doğru saklama koşulları ile ihracatın da artacağını belirtti. Soğuk hava depoları üreten ve bunu 45 ülkeye ihraç eden Antalya merkezli Cantek’in Yönetim Kurulu Başkanı Can Hakan Karaca, 25 yılda küçük bir atölyeden dünyanın 45 ülkesine soğuk hava depoları kuran bir şirket haline geldiklerini belirtti.

Karaca, Antalya Fabrikası gezisinde “Türkiye, dünyada elmayı en kötü saklayan ülke. Bu sebeple fiyatı 1 doların üzerine çıkmıyor. Avrupa’da, Amerika’da 2-4 dolar arasında. Çünkü oralarda soğuk saklama, yüzde 95 atmosfer kontrollü. Türkiye’de ise yüzde 1.5’ler düzeyinde. İyi saklanamadığı için ihraç edemiyoruz. Her yıl elmadan 3 milyar dolar kaybediyoruz. Diğer meyveler için de büyük kayıplar söz konusu. Akıllı depo sistemleri geliştikçe, üretici de ülke ekonomisi de kazançlı çıkacak. Bu sebeple üreticinin bilinçlenmesi için ayrı bir çaba harcıyoruz. Çünkü üretimden çok, doğru saklayan parayı kazanıyor” diye konuştu.

Hedef 2 kat satış

Gıda saklanması konusunda hem üreticinin hem de soğuk depo sektörünün bilinçlenmesi için büyük çaba harcadıklarını ifade eden Karaca, şöyle konuştu: “Cantek olarak bu işi bilimsel olarak ele alıyoruz. Bu amaçla Cantek Bilim Kültür ve Eğitim Vakfı’nı kurduk. Dünyada gelişmiş ülkeler gıda saklamasını nasıl yapıyor gittik, gördük ve filmler hazırladık.

Biz şimdi bu filmleri üreticimize ulaştıracağız.” Cantek, akıllı depo sistemleri için Ar-Ge’ye de önemli kaynak ayırıyor. Bu kamsamda şirket, 4 milyon dolar harcamış. 25. yılını kutlayan Cantek, ihracat yaptığı 45 ülke arasında İran’ı da eklemeye hazırlanıyor. Karaca, “Toplam ciromuzun yarısını artık ihracattan sağlıyoruz. Geçen yıla göre bu yıl ciromuzu iki katına çıkartacağız” dedi.

Afrika açılımı yapılacak

Türkiye’de 300 çalışanı bulunan Cantek, 45 ülkeye ihracat yapıyor. Hedef ülke ise İran. “Afrika pazarı özellikle gıda saklamasında çok deneyimsiz” şeklinde konuşan Karaca, “Bu konuda onlara liderlik yapacağız. Fas, Moritanya ve Sudan’da önemli projelerimiz var. Çad’da ülkenin en büyük et işleme tesisini yapıyoruz. Hindistan pazarında etkinliğimiz artıyor. Meksika’da hızlıyız” açıklamalarını yapıyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr