Türkiye’de elektrik enejisi kurulu gücü son 10 yılda 2’ye katlandı ancak talep aynı oranda artmadı. Kapasite kullanımı en fazla 52 bin MW’a kadar çıkabildi. Kullanım rekoru ise bu yılın başında 45 bin MW ile ocak ayında kırıldı.

75 bin MW olan toplam kurulu gücün en fazla yüzde 60’ının kullanıldığı görülüyor. Kaba bir hesapla bu rakam 30 milyar dolarlık bir yatırımın kullanılmadığı anlamına geliyor. Buna rağmen yatırımlar hızla devam ediyor. 2019’a kadar kurulu gücün 91 bin 52 MW’a çıkması hedefleniyor.

Bisen Enerji Genel Müdürü Mesut Alparslan, tahminlerin çok üzerinde bir santral yatırımına izin verildiğine dikkat çekti. Bunun sektörü zora soktuğunu ve orta vadede elektrik enerjisi sektöründe konsolidasyon yaşanacağını söyleyen Alparslan, “Yaklaşık 3 yıldır EPDK tarafından atanan kayyım ile faaliyetlerine devam eden Osmangazi EDAŞ örneğinde olduğu gibi yabancı sermaye sektörle ilgilenmesine rağmen olumlu sonuçlar alınamıyor. Piyasa kaynaklı sorunlar, siyasi belirsizlik yabancı sermayenin yurda girişini geciktiriyor, mevcut firmalar da pozisyonlarını korumaya çalışıyor” dedi.

Yüzde 168 artı

Şu an için 43.202 MW lisanslanmış üretim tesisi bulunuyor. Görüşmeleri devam eden yaklaşık 10 bin MW’lık nükleer enerji tesisi de var. Son 15 yılda elektrik kurulu gücü yüzde 168 artttı. Son 10 yılda sektöre 75 milyar dolara yakın para yatırıldı. Sektörün şu anda 60 milyar dolara yakın borcu bulunuyor. Bunun yüzde 90’ı yerli bankalara olan borçlardan oluşuyor. Elektrik enerjisinin üretim tarafında ciddi bir sürdürülebilir finansman sorunu var.

Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil, hükümetin elektrik sisteminin bütüncül ihtiyaçlarını kamu yararı doğrultusunda gözetmek yerine piyasada kendisine yakın olan şirketlerin çıkarlarını gözettiğini vurguladı. Yeşil, “Piyasanın inisiyatifine bırakılmış, günübirlik ve yandaş çıkarları gözetilerek elektrik alanı düzenleniyor” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr