Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından ilk olarak 2002 yılında Resmi Gazete’de yayınlanan ‘Serbest Tüketici Yönetmeliği’, limitlerin her yıl giderek düşmesi ve ev kullanıcılarını da içeren tüm abone gruplarının kapsama dahil edilmesiyle birlikte Türkiye’de 6 milyona ulaşan elektrik tüketicisini yakından ilgilendirir hale geldi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu EPDK’nın 2016 yılı için aldığı karar uyarınca elektrik tedarikiçisini değiştirebilen tüketicilerin alt sınırını belirleyen serbest tüketici limitleri 3 bin 600 kWh senelik tüketimi olan tüketicileri kapsar hale geldi. Tüketicilerin daha kolay anlayabileceği bir dille ifade etmek gerekirse bu limitler aylık ortalama 120TL oldu ve ortalama elektrik faturası bu tutarın üzerinde olan her bir tüketici elektrik tedarikçisini değiştirebilir hale geldi.
Türkiye’nin ilk elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi değiştirme internet sitesi EnCazip, elektrik piyasasında tedarikçilerin arasındaki rekabeti hızlandırarak Türk tüketicisinin tü daha cazip koşullarla elektrik kullanabilmesini ve rekabetten en yüksek faydayı sağlamasını amaçlıyor. Elektrik tedarikçilerini karşılaştırdıktan sonra tedarikçi değiştirebilen tüketiciler, tüketimlerine göre yüzde 20’ye kadar tasarruf elde edebiliyor.

“Amacımız Piyasadaki Rekabetin Artmasını Sağlamak”
Türkiye’deki elektrik piyasasının gelişimini değerlendiren EnCazip Kurucusu Ortağı Çağada KIRIM, “EnCazip olarak hedefimiz yalnızca tüketicilere en ucuz elektrik tarifesini bulmak değil, aynı zamanda sektördeki rekabetin tüketici lehine gelişmesini de sağlamak. Bunu bir anlamda rekabeti arttırarak yapıyoruz. Unutmamak gerekir ki rekabetin yoğun olduğu piyasalarda fiyatlar düşüş gösterirken hizmet kalitesi de bir o kadar yükselmektedir.” dedi.

“Elektrik tedarikçisi değiştirmenin en kolay yolu”
EnCazip, tüketicilere doğru bilgi ve altyapıyı sağlayarak, en cazip elektrik tarifelerini kolayca bulabilmelerine olanak tanıyor. İnternet sitesi, tedarikçi değişimi sürecinde birim fiyatları, aylık fatura tutarı, sözleşme süresi, indirim oranı ve teminat bilgisi gibi tüketicilerin dikkat etmesi gerekenleri de teknolojik altyapısı ile açık bir şekilde gösteriyor. Elektrik tedarikçilerinin de tüketicilere daha iyi hizmeti, daha cazip fiyatlarla sağlamaları için ortam sağlıyor.

EnCazip Yönetici Ortağı Onur Orakçıoğlu EnCazip’in farkını şu şekilde vurguluyor: “Tüketicilere en çok istedikleri şeyi, tasarrufu sağlıyoruz. EnCazip ile tüketiciler kendilerine verilen haklardan en doğru şekilde yararlanabiliyor. Elektrik tedarikçisi değiştirmek Türk tüketicisi için çok yeni bir kavram, ancak EnCazip sayesinde tüketiciler için hızlıca en cazip tedarikçiyi bulup yıllık iki fatura tutarına kadar tasarruf etmek çok kolay bir hale geldi. Bu işin en büyük kazananı tüketicilerdir.” dedi. Tüketicilerin elektrik tarifelerini karşılaştırmaları için mevcut elektrik faturası tutarlarını bilmeleri yeterli.
Tüketicilerin yalnızca karşılaştırma yapmalarını ve tedarikçileri değiştirmelerini değil, aynı zamanda piyasa hakkında en doğru bilgileri edinmelerini sağlayan EnCazip’in bilgilendirme sayfalarından sektörle ilgili tüm merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz. Elektrik faturanızın nasıl hesaplandığını öğrenmek için elektrik faturası hesaplama sayfasını ziyaret edebilir veya sitenin bilgilendirme merkezine göz atarak ucuz elektrik kullanmanın nasıl mümkün hale geldiğini öğrenebilirsiniz.

20 ülkenin tecrübesi Türkiye’de!
Çağada Kırım ve Onur Orakçıoğlu tarafından kurulan ve ilk tedarikçi değişikliği 2013 yılının Kasım ayında yapılan EnCazip, uluslararası pazarlardaki deneyimleri Türkiye’ye taşımak adına 2015 yılında İngiltere merkezli Vivamet ile bir ortaklık anlaşması imzaladı. Hissedarları arasında Lord George Milford Haven, Andrew Salmon ve Vip Amin’in olduğu Vivamet’in 3 kıtaya yayılan 20 ülkede karşılaştırma siteleri yatırımları bulunuyor. Yatırımcı şirket, İngiltere’deki enerji tedarikçisi değişikliklerinde yüzde 42’lik pazar payına sahip olan ve her yıl 1,5 milyonun üzerinde tüketicinin elektrik tedarikçisi değiştirmesine olanak tanıyan İngiltere’nin ilk ve en büyük elektrik tedarikçisi karşılaştırma internet sitesi uSwitch’in de kurucusu. Şirketin diğer yatırımları arasında ise Avrupa’nın en büyük karşılaştırma sitesi olan Kelkoo, İspanya’nın en büyük tüketici fiyatları karşılaştırma sitelerinden Kelisto.es ve Brezilya’nın en büyük karşılaştırma sitesi MoneyGuru gibi şirketler yer alıyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr