Zonguldak Kilimli’de 4 aydır ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle maden ocağında açlık grevine başlayan işçilerin eylemi 11. günde sona erdi. Ocakta kalan son 16 işçiye birikmiş alacakları elden ödendi. İşçiler de eyleme son vererek dışarıya çıktı. Ancak ocak dışındaki işçilere herhangi bir ödeme yapılmadı. Açlık grevine son veren işçiler ya ocağın yeniden açılmasını ya da Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) işe alınmalarını talep etti.

Önceki gece ocakta bulunan 19 işçiden 3’ü daha rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Ocakta kalan son 16 işçi açlık grevini bir süre daha sürdürdü. Emniyet müdürü sık sık işçilerle görüşerek ikna etmeye çalıştı. Bu arada işçilerin ocak ağzına içerideki tahkimatla kurdukları barikat da TTK ekipleri tarafından kaldırıldı.

İhbar ve kıdem yok

Ocakta eyleme devam eden işçilere birikmiş ücret alacakları elden ödendi. Bunun üzerine işçiler de eyleme son vererek dışarıya çıktı. İşçilere ihbar-kıdem tazminatları ise ödenmedi. Ayrıca eyleme son vererek daha önce dışarıya çıkan işçilere de herhangi bir ödeme yapılmadı.

İşçilerin sözcüsü Cemal Akın, Emniyet müdürünün işçilere “Hedefinize ulaştınız. Sesinizi herkes duydu. Ancak bu şekilde olmaz. Eyleme son verin. Kimlerle görüşmek istiyorsanız yardımcı olacağım” sözünü verdiğini aktardı.

Akın, eylemin sona ermesinde ocak içinde bulunan işçilere birikmiş alacaklarının ödenmesinin de etkili olduğunu belirtti. Akın, ocak dışındaki işçilere ise herhangi bir ödeme yapılmadığını bildirdi. Kömür satılarak işçilere paralarının ödeneceğinin söylendiğine dikkat çeken Akın, bundan sonraki taleplerini de şöyle sıraladı: “Tazminatlar için yargıya gidilecek. Ancak biz iş istiyoruz. Ya ocak yeniden açılsın maaşlarımız düzenli olarak ödensin ya da bizi TTK’ye alsınlar. Biz çalışmak istiyoruz. İş istiyoruz.”

Bu arada işçilerin Ankara’ya gelerek Meclis’te milletvekilleri ile görüşmesi de gündeme geldi. Ancak eylem sona erdiği için işçiler başkente gelme konusunda kendi aralarında dün akşama kadar bir anlaşma sağlayamadı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr