Hatay'ın Yayladağı ilçesine bağlı Çabala mahallesindeki bir çiftliğe Suriye'den atılan 3 havan mermisi düştü.Peş peşe meydana gelen patlamalarda kimse yaralanmazken çiftlikte maddi hasar meydana geldi.

Rusya'nın Suriye'deki ateşkes izleme merkezinin başkanı Sergey Kuralenko, El Nusra'nın Türk Silahlı Kuvvetleri'ni provoke etmek ve karşılık almak amacıyla Suriye'den Türkiye topraklarına doğru birkaç kez ateş ettiğini söyledi.

Kuralenko, "6 Mart'ta El Nusra Cephesi militanları Türkiye'nin (Hatay) ilçesine tekrar tekrar havan topuyla ateş etti. Militanların amacı barış sürecini aksatmak için, Türkiye ordusunun Suriye topraklarına girmelerini sağlamak" dedi.

IŞİD KAMIŞLI'DA KÜRTLERE SALDIRI PLANLIYOR'

Kuralenko, Nusaybin'de de IŞİD gruplarının olduğunu söyledi. Kuralenko "Elimizdeki bilgilere göre, teröristler Suriye'de Kürtlerin bulunduğu bir bölge olan Kamışlı'da saldırı yapmayı planlıyor" dedi.

Kuralenko ayrıca çok tanınmayan Cund el Malihaş isimli terör örgütünün militanlarının da Dera'da Nahteh ve Hirak yerleşim birimleri arasındaki bir bağlantı yolunu kapattığını söyledi. Kuralenko "Militanlar, araçları durdurup çatışmalara katılmayı reddedenleri öldürmekle tehdit etti" dedi.

‘TERÖRİSTLER SAHTE ÇATIŞMA ÇIKARDI'

Öte yandan Kuralenko, teröristlerin Suriye ordusunun ateşkesi ihlal etmekle suçlanması için Hama'da iki askeri grup arasında sahte bir çatışma gerçekleştirdiğini söyledi: "Hama'daki Narbe Nafs kasabasında teröristler iki askeri birim arasında oluyormuş gibi bir çatışma ‘sahneledi'. Bu esnada çekilen görüntüler ‘Suriye ordusu ateşkesi ihlal ediyor' suçlaması yapılması için kullanılacak."

‘6 TERÖRİST GRUPLA GÖRÜŞÜLÜYOR'

Kuralenko ayrıca Şam, Dera ve Humus'taki 6 terör örgütünün liderleriyle görüşmeler gerçekleştirdiklerini, bu gruplarla ateşkese yönelik 30 anlaşmanın imzalandığını belirtti.

Kuralenko, Şam'da 6 yerleşim biriminin yetkilisiyle ateşkes sürecine dahil olmaları yönünde ön anlaşmalar imzalandığını söyledi.

‘ATEŞKES 15 KEZ İHLAL EDİLDİ'

Kuralenko, son 24 saatte Şam'da 11, Halep, Hama, Dera ve İdlib'de de ateşkesin birer kez ihlal edildiğini belirterek Şam'da 4 kişinin terörist grupların yerleşim birimlerine yönelik saldırılarında yaralandığını söyledi.

‘IŞİD, ATEŞKESE UYAN GRUPLARIN LİDERLERİNİN PEŞİNDE'

Kuralenko, ateşkesin bozulmasını isteyen IŞİD militanlarının, ateşkese uymayı kabul eden ılımlı muhalif grupların liderleri için ‘ava' çıkmaya başladığını söyledi.
Kuralenko "IŞİD militanları ateşkes sürecini aksatmak için yerleşim birimlerinin, ılımlı muhalif liderleri avlamaya çıktı. Ateşkes izleme merkezi taraflarla güvenlikleri için işbirliği gerçekleştiriyor" dedi.

‘DAHA FAZLA İNSANİ YARDIM GÖTÜRÜLMESİ KONUSU GÖRÜŞÜLDÜ'

Kuralenko ayrıca İdlib ve Lazkiye kentlerinin valileri ile Suriye ordusunun teröristlerden kurtardığı bölgelere huzurlu bir yaşamın getirilmesi sürecinin başlatılması konusunu ele aldıklarını kaydetti.

Suriyeli yetkililerle gerçekleştirilen görüşmelerde çatışmaların durduğu şehirlere daha fazla insani yardım götürülmesi konusunu ele aldıklarını belirten Kuralenko, savaştan mustarip bölgelere insani yardım konvoylarının oluşturulmaya başlandığını belirtti. Kuralenko "Ateşkes izleme merkezine, Şam'daki çatışmalardan en mağdur olan 6 bölgenin yetkilileri, insani yardım için başvuru yaptı" dedi.

Kaynak: Sputnik Türkiye


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr