CIA Direktörü’nün ardından bugün de Ankara ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford’ı ağırlayacak. Savunma Bakanı Fikri Işık, ABD Genelkurmay Başkanı Dunford’ın Cuma günü Türkiye’ye geleceğini ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulûsi Akar’la görüşeceğini açıkladı. Bakan Işık, Akar’ın Katar’da söylediği “Gözümüz aydın, El Bab operasyonu bitti” sözlerinin ardından, El Bâb’dan sonra hedefin Menbic ve Rakka olacağını da söyledi. Brüksel’deki NATO toplantısının ardından soruları yanıtlayan Işık, El Bab operasyonunun devam ettiğini belirtirken, PYD’nin Minbiç’ten El Bab operasyonu bitene kadar çekilmesini umduğunu söyledi. Bakan Işık’ın mesajları şöyle:

El Bab bitmedi: Şu anda El Bab tümüyle kuşatılmış durumda. İçeride de ciddi bir temizlik harekâtı yapılıyor. El Bab’ın şehir merkezinin DAEŞ (IŞİD) unsurlarından temizlenmesi için çok yoğun bir faaliyet var. Bunu Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve TSK birlikte yapıyor. Bu temizlik bittikten sonra El Bâb’ın hayatın normale dönmesi bekleniyor.

PYD ümidi bitmedi: El Bab operasyonu bitene kadar Mınbiç’ten PYD/YPG unsurlarının çekilmiş olmasını ümit ediyoruz. Bu noktada ABD’yle çalışıyoruz. Arzu ettiğimiz sonucu şu ana kadar alamadık.

Hedef Minbiç ve Rakka: El Bab operasyonundan sonra Türkiye’nin iki önceliği olacak. Bunlardan birisi Mınbiç, diğer Rakka olacak. Mınbiç’te PKK/PYD varlığını kesinlikle kabul edemeyiz. Bu Türkiye’nin ulusal güvenliği için de bölgenin istikrarı için de büyük bir tehdittir. Bunu en kolay ve en hızlı şekilde sağlamanın gayreti içerisindeyiz. Bir gerilime sebep olmadan bu hedefi geliştirme noktasında kararlıyız.

Rakka için PYD/PKK uyarısı: Rakka operasyonu yanlış aktörlerle yapılmamalı. Türkiye’nin önceliği bu. Türkiye bir terör örgütüne karşı başka bir terör örgütünün kullanılmasını kesinlikle bu bölge için felakete sebep olacak tehlikeli bir gelişme olarak görüyor. Rakka operasyonunun kalıcı bir barışa dönüşmesini istiyorsanız, bölgedeki istikrarın kalıcı olmasını istiyorsanız, yapmanız gereken şey, Rakka operasyonunu PYD/ PKK unsurlarıyla değil, bölgedeki insanlardan oluşan Arap unsurlarla, o bölge insanlarından oluşan unsurlarla yapmaktır.

ABD değişti: (Rakka operasyonuna)Türkiye olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Bu noktada ABD’nin bugüne kadarki tavrında ‘Bu konuyu hızlı bir şekilde değerlendirelim’ noktasında gördük. Yarın (Cuma) ABD Genelkurmay Başkanı Türkiye’de olacak ve Genelkurmay Başkanımızla görüşecek. Bu görüşme önemli bir görüşme olacak; askeri açıdan Rakka operasyonunun birlikte yapılıp yapılamayacağı noktasında önemli değerlendirmeler içerecek. Dolayısıyla teknik çalışmalar da yapıldıktan sonra bir karara varılacak. Ama benim gördüğüm ABD henüz kesin kararını vermiş değil. ‘Yani bu işi biz kesinlikle PYD unsurlarıyla yapacağız’ noktasında değiller. Önümüzdeki görüşmeler ABD’nin nihai kararını vermesinde etkili olacak diye düşünüyoruz.

PKK’ya karşı destek sözü: ABD Savunma Bakanı James Mattis, PKK’ya karşı Türkiye’ye çok daha fazla destek vereceklerini ifade etti. ‘Türkiye 40 yıla yakın bir zamandır PKK’yla mücadele ediyor ve bu konuda çok daha fazla destek vermeliyiz, ABD olarak vereceğiz diye’ bu konuda çalışma arkadaşlarına talimat verdiğini ifade etti.”

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar: Gözümüz aydın El Bab operasyonu bitti

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, El Bab operasyonundaki son durumu anlattı. Genelkurmay Başkanı Akar, “Gözümüz aydın, El Bab operasyonu bitti” diye konuştu. Org. Akar, iki büyük bombalı tuzağın imha edildiğini, şu anda bölgede temizlik yapıldığını da söyledi. Sabah gazetesi Ankara temsilcisi Okan Müderrisoğlu’nun aktardığına göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Körfez ülkelerindeki gezisine katılan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, önceki gün Katar’ın başkenti Doha’da gazete temsilcileriyle kısa bir sohbet yaptı. Sohbette Suriye’nin kuzeyinde devam eden TSK birlikleri ile ÖSO’nun birlikte yürüttüğü El Bab operasyonu ile ilgili gelişmeleri anlatan Genelkurmay Başkanı Akar, “Gözümüz aydın, El Bab operasyonu bitti” dedi. Akar, iki büyük bombalı tuzağın imha edildiğini, şu anda bölgede temizlik yapıldığını da sözlerine ekledi.

Fırat Kalkanı Harekâtı’nda son durum: 278 hedef vuruldu

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Suriye’de geçen yıl 24 Ağustos’ta başlatılan Fırat Kalkanı Harekâtı 177. gününü geride bıraktı. El Bab’ın IŞİD’den kurtarılmasına yönelik operasyon sürerken, IŞİD’e ait 258 hedef karadan, 20 hedef ise havadan vuruldu, 15 IŞİD militanı öldürüldü. harekâtın son durumuna ilişkin Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan bilgilendirmede ise şöyle denildi: “Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki topçu ve diğer ateş destek vasıtaları ile 258 DEAŞ terör örgütü hedefine atış yapılarak, barınma yerleri, muhtemel savunma mevzileri, tünel ağızları baskı altına alınmış; Hava Kuvvetlerimize ait uçaklar tarafından da 20 DEAŞ terör örgütü hedefine yönelik düzenlenen hava harekâtları sonucunda, teröristlerce barınma maksatlı kullanılan 15 bina, 2 karargâh binası, 2 cephanelik ve 1 bombalı araç imha edilmiştir. Yapılan topçu atışları, icra edilen hava harekâtı ve meydana gelen çatışmalarda toplam 15 DEAŞ terör örgütü mensubu daha etkisiz hale getirilmiştir.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr