Fırat Kalkanı harekâtında yeni tertiplenmeyle farklı bir aşamaya geçildi. IŞİD’e yönelik süpürme harekâtı gündemdeyken, yeni tertiplenmeyle El Bab’ın güneyinde dar bir koridor bırakılarak çembere alınması planlanıyor. Bu amaçla, batı ve kuzey yönlerinden tamamen kuşatılmış durumda bulunan El Bab’ın doğudan da çevrelenmesi için hareketlilik bu bölgeye kaydırıldı.

IŞİD’e yönelik Musul ve Rakka harekâtlarının ivme yitirmesi üzerine, TSK’nin ÖSO ile birlikte El Bab’a yönelik harekâtında da yeniden tertiplenmeye gidildi. TSK, El Bab’a kadar özel kuvvet harekâtı yürütürken Şeyh Akil Tepesi’ndeki çatışmaların ardından yöntem değiştirildi. Bu dönemde IŞİD’in hedeflenen bölgeden süpürülmesi amaçlanıyordu. Ancak, IŞİD’in tüm imkanlarıyla direnişe geçmesi, güney bölgesi ve doğusundaki Rakka’dan sürekli destek alması tertiplenmenin yenilenmesine neden oldu.

Alan daraltılacak

Mevcut durumunda TSK ve ÖSO, El Bab’ı kuzeyden ve batıdan tamamen kuşatmış durumda. Rakka-Halep yolu El Bab’ın doğu ve batısından kontrol altına alınırken bu bölgelerden kent merkezine takviye gitmesi de engellendi. Ancak aynı durum doğu ve güney yönleri için söz konusu değil. El Bab’da direnişe geçen IŞİD’in bu iki bölgeden destek alması nedeniyle süpürme harekatının daha da zorlaştığına dikkat çekiliyor. Askeri kaynaklar, El Bab’ın doğusundaki yerleşimlerin kurtarılmasıyla örgütün sadece ilçe merkezine sıkıştırılmasının planlandığına dikkat çekerek, “IŞİD’in harekât alanı doğudan da daraltılırsa bölgedeki umudu kırılır. Kabaşin ve Bzaa bölgeleri ele geçirilince IŞİD sadece kent merkezinde olacak. Sonraki aşamada ise güneyden çevreleme gerçekleştirilirse örgüt militanlarının iyice umudu kırılabilir” değerlendirmesini yaptı. Kaynaklar, El Bab’ın yüzde yüz kuşatma altına alınmayabileceğini sızma ve içeriye takviye geçmemesi için kontrol edilebilecek birkaç kilometrelik bir bölgenin aralık bırakılarak IŞİD’in kenti terk etmeye zorlanabileceğine de dikkat çekti.

Yeni tertiplenme kapsamında, TSK ve ÖSO El Bab’ın doğusunu yoğun ateş altına aldı. Fırat Kalkanı’nın başlamasından bu yana ilk kez bu kadar yoğun bombardıman yapıldı. Bu harekât ile kentin doğusundaki Zarzur ve Bzaa köyleri ile bir tepenin ele geçirildiği öğrenildi. Harekâtın doğu bölgesinden El Bab’a doğru sürmesi bekleniyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr