Fırat Kalkanı’nın ilk günlerinde IŞİD ile birlikte YPG hedeflerini de vuran TSK, kantonların birleşmesini önlemekte kararlı olduğunu Afrin bölgesinde gösterdi. Türkiye sınırından, Fırat Nehri’nden YPG’nin kantonları birleştirmesine izin verilmeyen YPG’nin bu defa El Bab yönünde ilerlemesi üzerine TSK, YPG’yi vurdu. YPG ise dün sabah 05.50 sularında, İskenderun- Güntepe Hudut Karakolu’nun bulunduğu bölgeye Afrin’den 5 adet havan topu attı. TSK buna karşılık 07.10- 07.25 arasında Afrin bölgesindeki YPG hedeflerini Fırtına obüsleri ile tekrar vurdu. ÖSO, dün sabah ise gerginliğin tırmandığı Baruzah bölgesinde kontrolü sağladı.

Fırat Kalkanı’nın başlamasının ardından nehrin batısına geçilmemesi için YPG’yi hedef alan TSK bu defa batıdan ilerlemek isteyen Afrin kantonundaki YPG’lileri vurdu. Afrin’deki YPG’lilerin El Bab-Mare- Minbiç yönünde ilerleme ihtimali gerginliği tırmandırdı.

IŞİD’den alan kapmaca

Bölgeden kaynaklara göre, ÖSO’nun ilerlemesiyle Shahba Barajı çevresini (Al Hasi, Eashiyah, Urum Al Qurah, Wardiyah, Kawl Suruj bölgelerini) IŞİD’in boşaltmasının ardından bu alanı yakında olan YPG’liler doldurmaya çalıştı ve başta Hasajek bölgesinde olmak üzere kontrol sağladı. TSK’nin desteklediği ÖSO ise bu sırada Tal Malid köyündeydi. Çatışmanın şiddetlenmesinin ardından TSK başta hava operasyonuyla devreye girdi.

TSK, YPG hedeflerine karşı hava operasyonunun önceki gün 21.11- 23.59 saatleri arasında yapıldığını duyurdu ve araçlar, karargâh binası, mühimmat deposu ve barınakların yer aldığı toplamda 18 hedefe, 26 bomba attı. Hava operasyonunun yanı sıra karadan da 13 PYD/ YPG hedefine atış yapıldı. Askeri kaynaklar operasyonun ardından “Harekât sonucunda yaklaşık 160- 200 PYD/PKK unsurunun etkisiz hale getirildiği değerlendirilmektedir” bilgisini paylaştı. TSK’nin bu açıklamalarına karşın Londra merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme kurumu ölü sayısının 11 olduğunu duyurdu.

Fırat Kalkanı’nın ilk günlerinde YPG’yi de hedef alan TSK, ‘siviller öldürüldü’ suçlamalarına karşı da ilk defa YPG’lilerin operasyonların ardından yaptığı telsiz konuşmalarını paylaştı. YPG’lilerin Türkçe olarak yaptığı konuşmalarda ağır kayıpların verildiğine dair ifadeler yer alırken, yardım talepleri, toplu halde durulmaması ve gözetleme yapılmasına yönelik ifadeler yer aldı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr