Türkiye'nin en çok ziyaret edilen internet sitelerinden Ekşi Sözlük'te tasarımın değiştirilmesiyle başlayan kriz, Ekşi Şeyler isimli internet sitesinde yazarların hazırladığı içeriklerin 'izinsiz' kullanıldığı iddiasıyla isyana dönüşmüştü.

Ekşi Sözlük'te şu ana kadar 965 yazar, 690 binden fazla mesajını sildi. Büyüyen isyan hakkında, sitenin yöneticilerinden 'Kanzuk' açıklama yaptı.

Artık yazarlarla daha aktif iletişimde olacaklarını dile getiren Kanzuk, gelen eleştirileri de dikkate alacaklarını belirterek şu açıklamayı yaptı:

"Bir önceki açıklamamda "tasarıma ilişkin eleştirileri tek tek inceliyoruz. bundan sonra hiçbir tasarım uzun süre aynı kalmayacak, irili ufaklı değişiklikler hep olacak, geri bildirimleri de bu süreçte değerlendireceğiz." ve beyaz fon rengi ve gece görüşü özelinde de "yine de bazı düzeltmeler gerekiyor, hepsini not alıyoruz." demiştim.

halihazırdaki tasarım, renk ve kontrast tercihleri tasarım ekibimiz tarafından, dünyada uzun süre vakit geçirilen, okuma odaklı siteler ve genel kabul görmüş kriterler incelenerek yapıldı. bu sitelerin tamamına yakını tam beyaz kullanıyor. daha önce verdiğim örnekler sözlük kullanıcılarının çok zaman geçirdiği için bahsettiğim sitelerdi ama bu işin doğrusunu yapan, okuma odaklı, neredeyse tek amacı bir şeyler okutmak olan, tasarımsal anlamda başarısı tartışılmayan medium, huffington post, new york times gibi sitelerin tamamı da tam beyaz fon kullanıyor. tasarım değişikliğine giderken renk değiştirmemizin temel sebebi, uzun süre okunan bir site olarak dünya standartlarını yakalamaktı. halen bizim not ettiğimiz eksiklikler var ve yazarlardan çok verimli geri bildirimler geldi, ayrıca yazar bildirimleri haricinde milyonlarca kişinin kullanımını değerlendirmemizi sağlayan genel istatistiklerimizden sayfada kalma süresi, hemen çıkma oranı, okunma sayısı, yeni entry girişi gibi kriterlerin hepsini değerlendiriyoruz. o yüzden "bundan sonra her şey, sürekli değişecek, yenilenecek, gelişecek. az veya çok." diyorum.

ancak tasarımın genel kabul gören kriterlere uygun olması başka şey, yazarların beklentisi tamamen başka. bu kadar tepkiyi görmezden gelmek mümkün değil. tepkiler üzerine ilk açıklama yaptığım gün itibariyle gece görüş modu dışında, alışkanlıklara uygun fon renkleri sunmanın en çabuk ve verimli çözüm olacağını konuştuk. kaldı ki, aynı yönde geri bildirimler de gelmişti. bu değişikliği tasarım geliştirme kılıfıyla sunmamak adına ayrı bir paragrafta yazıyorum, bu özellik tamamen tepkileriniz nedeniyle düşünüldü ve yapıldı. temalara ayarlardan erişebilirsiniz.

ekşi şeyler konusuna gelince; bizim çok severek ve keyif alarak yaptığımız bir çalışma. entryleri daha güzel sunan, daha kolay okunabilir ve paylaşılabilir kılan, entry içeriğine kesinlikle müdahale etmeyen, yazarların sözlük'te yazdıklarını yine sözlük'te, farklı şekilde sunan bir ortam. uzun vadede kaliteli içeriğin öne çıkarılması için kullandığımız araçlardan biri ve bence en keyiflisi olacak. halihazırda gayet beğenildi ve yayındaki entryler belki de yıllar boyunca alamayacakları gösterimi bir kaç gün içinde aldılar.

ekşi şeyler ile ilgili genel tepkiler entrylerin editörlerce değiştirildiğinin sanılması, içerikleri kullanılan yazarlara haber verilmiyor olması ve entrylerin sadece sözlük'teki özgün haliyle kalması yönünde geldi.

entrylerin içeriği değiştirilmiyor, sadece entryde konuyla alakasız bir kısım varsa o alıntılanmayabiliyor. bunun dışında entrynin revize edilmesi, içeriğin değiştirilmesi gibi bir uygulama kesinlikle yok, olmayacak. yakın zamanda ekşi şeyler'de kullanılan entryler için yazarlarına otomatik bildirim yapılması, yazarın profilinde bu içeriklerin listelenmesi, sözlük'teki başlıklarla alakalı ekşi şeyler içeriği varsa bunun ilgili başlıkta yazarlara sunulması, favorileme gibi ekşi sözlük'le entegrasyonu sağlayacak bir çok özelliği ekleyeceğiz. entrylerin sadece ekşi sözlük'teki haliye kalması yönündeki beklentileri karşılayabilmek için de ayarlara "entry'lerim ekşi şeyler'de kullanılmasın" seçeneği ekledik.

son olarak, dün entrylerini silmek isteyen yazarların entrylerinin silinmesinde yaşadığı ve sonrasında entry girilmesine ve editlenmesine de yansıyan sıkıntılar, script aracılığıyla olağandan hızlı şekilde entry silinmeye çalışıldığından kaynaklandı. şu an için sorun olmaması lazım. ekşi sözlük'ün yazarlara entry girerken olduğu gibi, -her ne sebeple olursa olsun- silerken de eksiksiz hizmet sunması gerekir, bu konudaki eksiğimiz sorunu geç fark etmek oldu, farkedilir farkedilmez müdahale edildi ancak sistemi bir daha aynı şekilde zorlamaması açısından dakikada iki entry silinebilecek şekilde ayarlandı.

halihazırda geçerli olan eski dandik kullanıcı sözleşmemizi daha kolay anlaşılır, ferah, güzel bir hale getireceğiz ve bundan sonra yapılacak tüm değişiklikler yazarlara önceden bildirilecek.

bundan sonra da yazarlarla iletişimde daha aktif olmak adına sırf iletişime özel bir hesap oluşturup, daha sık ve verimli bir iletişim ve geri bildirim süreci takip edeceğiz.

özetle, şu ana kadar tepki toplayan konu başlıklarının tamamını tepkiler ilk oluştuğu andan bu yana takip ediyoruz, tüm ekip kendine düşen kısımlarda çözüm önerilerini çalışıyor ve hayata geçiriyor.

özet geçersek,
- 2 yeni tema yayına alındı, toplam 4 görünüm oldu
- ekşi şeyler'de entrylerinizin kullanılmasını engelleyebiliyorsunuz
- entrylerini silmek isteyenlerin yaşadığı sıkıntı halledildi
- kullanıcı sözleşmemizi iyileştireceğiz
- sözleşme değişiklikleri önceden duyurulacak
- daha aktif ve verimli bir iletişim yürüteceğiz"

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr