Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "AB gibi devasa bir yapı vardı. Truva atı gibi. Tahtadanmış halbuki, İngiltere de çıkınca her yerinden gıcırtı geliyor şimdi. Türkiye’nin AB'ye üye olmak gibi bir derdi yok" dedi.

AKP Çal İlçe Teşkilatı Danışma Meclisi toplantısına katılan Zeybekci, dünyada haritaların, dengelerin değiştiğine dikkati çekti. Zeybekci, ABD'de bugün her şeye 'ak' diyen bir başkandan sonra, ertesi gün her şeye 'kara' diyen bir başkanın göreve geldiğini, 3 ay önce 12 ülke ile imzaladıkları dünyanın en büyük ticaret anlaşmasını 'ben tanımıyorum, çıkıyorum' dediğinin altını çizdi. Zeybekci şöyle devam etti: "AB gibi devasa bir yapı vardı. Truva atı gibi. Tahtadanmış halbuki. İngiltere de çıkınca, her yerinden gıcırtı geliyor şimdi. Tabii bazı gıcırtılarının hızlarını alamıyorlar, bize de söylüyorlar da boşverin, biz işimize bakarız. Türkiye’nin AB'ye üye olmak gibi bir derdi yok. Bizim olmazsa olmazımız refahımızın, insan haklarının, demokrasinin, eğitimin, bilimin, teknolojinin AB’nin üzerinde olmasıdır." 

"Bilerek alma noktasını daha henüz görmüyorum. Türkiye o noktaya gelmedi, yani tam anlamıyla düşmanca saldırı şekline gelmedik ama diğer taraftan şu var tabii ki bilerek, kasten yaratılan spekülatif ortamdan dolayı TL’nin dengesinin sarsılması, TL’nin değeriyle ilgili bir hareketlenmeyi yapabilmek de mümkün. Şu anda gördüğümüz bu."

"DOKUNMAMAK LAZIM"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, döviz artışıyla ilgili ekonomide kalıcı bir hasar meydana gelmeyeceğini, bu dönemde dövizle ilgili piyasanın kendi dengesini bulacağına kesinlikle inandığını söyledi. Zeybekci, hükümet olarak, Merkez Bankası'nın spekülatif hareketlere, döviz satarak ya da alarak müdahale etmesini 'eski bir yöntem' olarak gördüklerini belirterek, "Bunu biz pek uygun görmüyoruz. Orada şunu söylüyoruz; dokunmamak lazım, müdahale etmemek lazım, piyasa kendi dengesini bulacaktır ama piyasanın kendi dengesini bulurken bizim uygulayabileceğimiz bazı yardımcı estrümanlar olur mu, olur. Bunları da şu anda yapıyoruz zaten, hükümet olarak yapmaya da devam edeceğiz ama şunu söyleyelim, döviz artışıyla ilgili ekonomide kalıcı bir hasar meydana gelmez" değerlendirmesi yaptı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr