'Askeri zafer için...'

FETÖ’ye ait okullar kapatılırken, Nakşibendi Şeyhi Mahmut Esad Coşan’ın kurucusu olduğu ASFA okulları, çocuklara 3 yaşındayken Kuranı Kerim dersi, 4 yaşındayken de hafızlık dersi veriyor. Şeyh Coşan’ın “Çocuklarınızı bu güzide okullara yazdırınız. Politik güçlenme ve galibiyet, askeri üstünlük ve zaferin de kaynağı budur” ifadelerini kullandığı okulda çocuklar güne “gönül sohbetleri” ile başlıyor, ders programı öğle ve ikindi namazlarına göre düzenleniyor. Anayasa ve yasalara göre bir özel öğretim kurumunda din öğretiminin yasaklanmasına karşın okulun velileri arasında bir Yargıtay üyesi bile var. Okulun kurucularından bir ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğanı’ın avukatı AKP milletvekili Ali Özkaya.

FETÖ’nün yerine diğer cemaatlerin geçtiğine yönelik tartışma devam ederken, İskenderpaşa Cemaati’nin şeyhi olan Mahmut Esad Coşan’ın kurucusu olduğu ASFA Koleji, 3 - 10 yaş arasındaki çocukları anaokulunda Kuranı Kerim, Arapça ve hafızlık eğitimi verdiği ortaya çıktı.

3 yaşından liseye kadar eğitimi hafızlık temeline oturtan okulda, 3 yaşında Kuranı Kerim eğitimine başlanıyor.4 yaşında başlayan hafızlık eğitiminin ilkokulun sonunda ‘tam hafızlık’ aşamasında sona eriyor. 

‘İslam yolunda özgür düşünce’

ASFA Kolejleri’nin Ankara Etimesgut’taki ASFA Ferda Koleji, 2015-2016 eğitim öğretim yılından itibaren Gönül Aydınlığı Çocuk Kulübü olarak okulöncesi eğitim vermeye başladı. Anaokulu eğitiminin amacı, “En büyük hedefimiz, en değerli varlıklarımızı Kuran’ı rehber edinen, Sünneti Seniyeye bağlı, İslam yolunda özgür düşünen, sağduyulu, insanlığa gerçek iyilik yolunda hizmet edecek, güzel ahlaklı ve hayırlı nesiller olarak yetiştirmektir” ifadeleri ile açıklandı.

Gönül sohbeteri, namaz, hatim

ASFA okullarında, 3-10 yaş arasındaki çocuklara “güzel ahlak, Kuranı Kerim, hafızlık ve Arapça” eğitimi veriliyor. Okulda gün, “Gönül sohbetleri” ile başlıyor. Kuranı Kerim okuma talimleri ve Arapça dersleri ile devam ediyor. Her günün programında öğle ve ikindi namazları bulunuyor. Her öğrenci, sınıfın Kuranı Kerim öğretmeni ile 15 dakika birebir okuma yapabiliyor. Okulda her çoçuğun kişilik tipi ve öğrenme stiline göre özel bir plan yapılrığı ve uyan zaman diliminde Kuranı Kerim öğretilip hatim yaptırıldığı ifade ediliyor. Çocuklar zaman zaman Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Ahmet Hamdi Akseki Camisi’ne götürülüyor.

Profesyonel hafızlık eğitimi

Anaokulunun verdiği hafızlık eğitimlerinde, her 4 çocuğa bir öğretmen düşüyor. Ezberlenecek sayfalar, hoca eşliğinde tabletli hafız programı sistemi ile ezberletiliyor. Hafızlık derslerine çocuk gelişimci hocaları da eşlik ediyor. Hafızlık eğitiminin tanıtımı için, “Çocuğunuzun ilkokul öncesi profesyonel eğitim kadrosu, eğlenceli mekanlar, psikologlar, modern teknolojik imkanlar eşliğinde hafız olmasını ister misiniz?” ifadeleri kullanılıyor. Sınıflarda, “hızlandırılmış Kuran eğitimi ve belirli cüzlerin ezber hafızlığı” teknikleri de kullanılıyor. Anaokulu için aylık 900 TL eğitim ücreti alınıyor.

Amaç: 6 yaşında sure hafızlığı

ASFA Kolejleri’nin 4-6 yaş arasındaki çocuklar için kuruluş amacı, “Kuran’ı en güzel şekilde ve hızlıca okuyabilen bir ideal insanın 6 yaşındaki tüm hallerine sahip bir süre hafızı ve tam hafızlık adayı olarak ASFA ilkokuluna başlaması” olarak anlatılıyor. ASFA Kolejleri’nin ilkokulu için ise “Namaz sureleri hafızlığı, çok tekrarlanan sureler ile sure hafızlığı, okudukları Kuran metinlerini anlayacakları şekilde Arapça bilgisini sağlamak” ifadeleri kullanılıyor.

Yıllardır anayasaya ve yasalara aykırı

Mevzuat, kolejlerde din eğitimi verilmesini yasaklıyor. Anayasanın 24. maddesi “Din ve ahlak eğitimi ile devletin gözetimi ve denetimi altında yapılır” hükmünü içeriyor. Özel Öğretim Kurumları Yasası’nın 3. maddesinde ise “din eğitimi-öğretimi yapan kurumların aynı eya benzeri özel öğretim kurumları açılamaz” ifadeleri kullanılıyor. ASFA okullarının tüm kademelerinde din eğitiminin verilmesine anayasa ve yasalar engel. Hafızlık eğitimi de Milli Eğitim mevzuatına göre ortaokil seviyesinde başlanılması gerekiyor. Ancak ASFA okulları 1987 yılından beri Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün denetiminde eğitim veriyor. 1987 yılında lise eğitimi ile başlayan okul 2015-2016 eğitim öğretim yılında din öğretimi ağırlıklı bir okul öncesi eğitim vermeye de başlıyor.

Bakan Yılmaz, Anayasayı anımsattı

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ise Cumhuriyetin okul ile sorusuna, Anayasa kuralını anımsatarak, “Din eğitimi devletin güvencesinde ve kontrolünde yapılır. Bu konuda bir şey bakanlığa gelirse inceler bakarız. Mevzuat neyi gerektiriyorsa o yapılır” yanıtını verdi.

MEB himaye ediyor

Anayasa ve yasalara aykırı olarak özel öğretim çatısı altında din öğretimi vermesine karşın, ASFA Kolejleri, Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteğini de görüyor. ASFA Koleji’nin düzenlediği bir yemeğe, dönemin İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, İstanbul Eğitim Denetmenleri Başaknı Cevdet Özer katılıyor. Yıldız, yemekte “Milli Eğitim Camiası çok büyük bir camiadır. Bu camia içinnde yer alan ASFA gibi yıldız kurumlarımızın varlığı ile gurur duyuyoruz” açıklamasını yapıyor.

Şeyh Coşan: Politik ve askeri zafer için yazdırın...
Okulun kurucusu İskenderpaşa Cemaati'nin şeyhi Mahmud Esad Coşan okul için, “Çocuklarınızı bu güzide okullara yazdırınız. Maddi refah ve konfor, ekonomik gelişme, politik güçlenme ve galibiyet, askeri üstünlük ve zaferinde aslı, kökü, temeli, kaynağı budur” ifadelerini kullanıyor.

Erdoğan’ın avukatı da kurucu

Okulun kurucuları arasında AKP milletvekili Ali Özkaya da bulunuyor. AKP’nin hukuk müşvarliği görevini yürüten Coşan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı. 10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde; 6271 sayılı Cumhurbaşkanlığı Seçim Yasası gereğince Erdoğan’ın YSK’ya karşı resmi temsilcisi ve vekili olarak görev yaptı.

Kimlerin çocukları yok ki...

ASFA Kolejleri’nin velileri arasında AKP Tokat Milletvekili Celil Göçer, AKP Mersin Milletvekili Ali Cumhur Taşkın da bulunuyor. “O bir ASFA velisi” başlıklı safyada yazısı bulunan Yargıtay üyesi Nevzat Karababa ise okul için “Yavrularımızı gözümüz arkada kalmadan emanet edebildiğimiz rahmetli Prof. Dr. Mahmud Es’ad Coşan Hoca efendimizin emaneti Asfa Ferda Koleji iyi ki varsın” ifadelerini kullanıyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr