Narlıdere İlçesi'nde 29 Aralık 2015 tarihinde, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMMOB) çağrısıyla iş bırakma eylemine katıldıkları belirtilen 46 eğitimci hakkında polis işlem yaptı. Cumhuriyet Başsavcılığı, kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Bu karara İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü itiraz etti. Kararı kaldıran, İzmir 5. Sulh Ceza Mahkemesi, savcının görüşünün aksine 29 Aralık tarihindeki iş bırakmayı sendikal eylem olarak değerlendirmedi. Mahkemenin kararında, 'Şüphelilerin eylemlerinin demokratik sendikal hakkın kullanılmasından ziyade teröre karşı yapılan operasyonları karartmak, kötülemek suretiyle protesto mahiyetinde basın açıklaması şeklinde olduğu7 ifadesine yer verildi. Bu kararın ardından Cumhuriyet Savcısı Emin Ekmekcioğlu tarafından hazırlanan iddianame ile Eğitim Sen İzmir 6 Nolu Şube üyesi 46 eğitimci hakkında, 'Kamu kurumu faaliyetini hukuka aykırı bir davranışla engellemek' suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

İzmir 24. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki davanın ilk duruşmasına, tutuksuz yargılanan 46 eğitimci ile avukatları katıldı. Sanıkların çok olmasından dolayı duruşma İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin salonunda yapıldı. İfadeleri alınan 46 kişi, suçlamaları kabul etmedi. Sanıklar, "Demokratik hakkımızı kullandık. Sendikal haklarımız elimizden alınmaması için iş bırakma eylemi yaptık. Bunun suç olmaması gerekir. Beratimizi talep ediyoruz" dedi.

İş bırakma eyleminin yaşandığı tarihte yürürlükte olmayan bir genelge ile kamu emekçilerinin cezalandırıldığını, Anayasa'nın 90. maddesine ve uluslararası sözleşmelere göre sendikanın eylem örgütlemesinin engellenmesinin hukuka uygun olmadığını savunan avukatlar da "KESK üyesi kamu emekçileri bir taraftan idari yönden diğer taraftan da adli yönden baskılanmaya çalışılmıştır. Bunların hiçbiri hukuken doğru kabul edilebilecek uygulamalar değil. Sendikal örgütlülük yok edilmek isteniyor. Ortada herhangi bir suç yok. Bu nedenle müvekillerimizin beraatini talep ediyoruz" sözleriyle savunma yaptı.

Hakim, toplanan delillere göre sanıkların olay günü demokratik haklarını kullandıklarını ve suç unsuru oluşmadığını belirtip, tümünün beraatine karar verdi. Beraat eden eğitimciler, karar sonrası adliye önünde zafer işareti yapıp, fotoğraf çektirdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr