FETÖ soruşturması kapsamında yurt genelinde 109 öğrenci yurdunun kapatılmasının ardından, çok sayıda ilde okumak için bulunan öğrencilerin yurt bulmakta zorlanması bekleniyor. Çok sayıda ilde bu yurtlar öğrenciler için tek alternatif olarak öne çıkarken, üniversite kampusları ve ortaöğretim kurumlarının bulunduğu bazı ilçelerde kız öğrenci yurdu kalmadı.

Erzurum’da FETÖ’ye ait olduğu belirlenerek kapatılan yurt sayısı 18’i bulurken bu ilde Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) ait yurt sayısı ise sadece 12. Palandöken ilçesinde FETÖ’ye ait 4 Pasinler’de ise 2 yurdun kapısına kilit vurulurken Palandöken’de KYK’ye ait olan yurt sayısı 2, Pasinler’de ise bir. FETÖ’nün 12 yurdunun kapatıldığı Kayseri’de ise KYK’ye ait yurt sayısı 8. Bu ilde kapatılan yurtlardan 4’ü kız öğrenci yurduyken KYK’ye ait kız öğrenci yurdu sayısı ise sadece 1. FETÖ soruşturmaları kapsamında Trabzon’da 6, Malatya’da ve Nevşehir’de beşer yurdun kapısına kilit vurulurken bu ve diğer öğrenci yurtlarının kapandığı diğer illerde çok sayıda öğrencinin 2016-2017 öğretim yılında yurt bulmakta sıkıntı yaşayacağı tahmin ediliyor.

Eğitim maliyeti

Eğitim Sen Yükseköğretim Uzmanı İlker Akçasoy, cemaat yurtları kapatılmadan önce de bazı illerde öğrenciler için ciddi barınma problemleri yaşandığını, önümüzdeki öğretim yılında, YÖK’ün bu sorunu çözmek için köklü adımlar atması gerektiğini söyledi. Akçasoy şöyle konuştu;

“Devlet bugüne kadar cemaatleri yurt açması için teşvik etti. Buralarda sırf barınma ihtiyaçları giderilmiyor, aynı zamanda misyonerlik faaliyetleri de yürütülüyordu. Şimdi bu yurtların da kapatılmasıyla ciddi barınma sorunları ortaya çıkacak. Bazı ilçelerde kız öğrenci yurdu kalmadı. Muhtemelen öğrenciler, uzak mesafelerdeki ilçelerdeki yurtlara gidecek, bu da ulaşım ve zaman problemi yaratacak. Veya birkaç öğrenci bir araya gelip ev tutabilirler, ama bu da ailelerin eğitim maliyetlerine ciddi bir yük getirecektir.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr