YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç,  öğretmen yetiştiren birincil kurum olan eğitim fakültelerinin niteliğini  yükseltmek ve gereksinimlere daha iyi cevap verebilmek amacıyla bir sürecin  başlatıldığını belirterek, "Bütün bölüm ve ana bilim dalları, eğitim fakülteleri  ile iş birliği içerisinde yeni baştan kurgulanıyor." dedi. 

Bu kapsamdaki ilk çalışma olarak üniversitelerde farklı alanlarda  verilen programları "özel eğitim öğretmenliği" adı altında birleştirdiklerini  duyuran Saraç, üniversitelerdeki bütün eğitim fakültelerinin diğer bütün  bölümlerinde de sürecin devam ettirileceğini açıkladı. Yekta Saraç, bir yıl önce YÖK bünyesinde oluşturulan "Öğretmen  Yetiştirme Çalışma Grubu"nda yürütülen çalışmalara ilişkin,  değerlendirmelerde bulundu.

Yükseköğretimin her alanında niteliği yükseltici tedbirler almanın  YÖK'ün görev tanımında bulunduğuna işaret eden Saraç, ilgili bakanlık ve  kurumların istemeleri halinde her zaman katkı vermeye hazır olduklarını  vurguladı. YÖK Öğretmen Yetiştirme Çalışma Grubu'nda Milli Eğitim Bakanlığının  ilgili temsilcileri ile eğitim fakültesi dekanlarının da bulunduğunu bildiren  Prof. Dr.   Saraç,  "Bu alanda yürütülen çalışmalar sonuçlarını vermeye başladı,  dolayısıyla eğitim fakültelerine ilişkin süreç yakında daha da hızlanacak." diye  konuştu.

KURGU YENİ BAŞTAN YAPILACAK
Öğretmenliğin özellikli bir meslek olduğuna işaret eden Saraç, şöyle  konuştu: "Dolayısıyla bu meslek özel bir ihtimam gerektirmektedir. Öğretmen  yetiştiren birincil kurum olan eğitim fakültelerindeki eğitimin niteliğini  yükseltmek ve gereksinimlere daha iyi cevap verebilmek amacıyla bir süreç  başlatıldı. Bu süreçte eğitim fakülteleri de aktif olarak rol alacak. Eğitim  fakültelerinde önümüzdeki günlerde bütün bölüm ve ana bilim dallarına yönelik bir  yeniden yapılandırma gerçekleştirilecek. Bütün bölüm ve ana bilim dalları, eğitim  fakülteleri ile iş birliği içerisinde yeni baştan kurgulanıyor.  Bu süreçte  eğitim fakülteleri de aktif olarak rol alacak."

EĞİTİM FAKİLTELERİNE BARAJ GELİYOR
Yekta Saraç, eğitim fakültelerine girişte başarı sıralaması şartı  getireceklerini de açıkladı.  "Gelecek dönemden itibaren eğitim fakülteleri için girdi esaslı bir  düzenleme olarak 'başarı sıralaması şartı' getiriyoruz" ifadelerini kullanan  Saraç, sistemin, adaylarda zihin karışıklığı meydana gelmemesi için bu yıl değil,  önümüzdeki yıldan itibaren geçerli olmak üzere uygulanacağını vurgulayarak,  "Başarı sıralaması şartı getirmemiz 'girdi esaslı' bir iyileştirmedir. Aynı  zamanda süreç ve çıktı esaslı bir iyileştirme de yapmak istiyoruz. Bu kapsamda,  eğitim fakültelerinde programların verilişi, nitelikleri ve yeterlilikleri  konusunda da çalışıyoruz." değerlendirmesini yaptı.

ÖZEL EĞTİM TEK ÇATI ALTINDA TOPLANDI
YÖK Başkanı Saraç, eğitim fakültelerine yönelik çalışmalarda ilk adımı  özel eğitimde attıklarını bildirdi. Üniversitelerde ayrı ayrı verilen lisans eğitimlerinin  birleştirilerek, "özel eğitim öğretmenliği" adı altında yeni bir lisans programı  oluşturulduğunu duyuran Saraç, "Üniversitelerin eğitim fakültelerinde zihinsel  engelliler, işitme engelliler, görme engelliler ve üstün yetenekliler  öğretmenliği olarak ayrı ayrı verilen lisans eğitimleri birleştirilerek, 'özel  eğitim öğretmenliği' adı altında yeni bir lisans programı oluşturuldu. Yeni  lisans programı, tüm eğitim fakültelerinde 2016-2017 öğretim yılından itibaren  başlatılacak." bilgisini verdi. Bu süreçte 25. Ulusal Özel Eğitim Kongresi çatısı altında bir ön  çalışma gerçekleştirildiğini ve YÖK'te özel eğitim bölüm ve ana bilim dalı  başkanları ile bir toplantı yapıldığını aktaran Prof. Dr.   Saraç, uluslararası,  ulusal literatür, araştırma sonuçları ile ihtiyaçlara YÖK Öğretmen Yetiştirme  Çalışma Grubu tarafından son halinin verildiğini aktardı.

ÖĞRETMENLER FARKLI ALANLARDA UZMANLAŞABŞLECEK
Yeni programın, bu alanda eğitim almak isteyen öğretmen adaylarına  ilgi duyduğu özel eğitim alanlarında uzmanlaşma olanağı verdiğine işaret eden  Saraç, şöyle devam etti: "Yeni özel eğitim öğretmenliği lisans programında yer alan 26 ortak  alan dersi, programın çekirdek müfredatını oluşturuyor. Bu müfredat, özel eğitim  öğretmenlerinin yetiştirilmesinde öğretmen adaylarına özel eğitim alanıyla ilgili  temel yeterlilikleri kazandırmayı hedefleniyor. Çekirdek müfredatta yer alan  derslerin çoğunluğu özel eğitim ihtiyacı olan bütün grupları kapsayacak şekilde  yapılandırıldı ve ders içerikleri de bu bağlamda oluşturuldu. Yeni program,  öğretmen adaylarının özel eğitimle ilgili farklı alanlarda uzmanlaşmasına da  imkan sağlıyor."

Yeni programda "zihin yetersizliği", "otizm spektrum bozukluğu",  "öğrenme güçlüğü", "özel yetenek", "işitme yetersizliği" ve "görme yetersizliği"  olmak üzere toplam 6 alanda seçmeli ders havuzunun oluşturulduğunu bildiren Yekta  Saraç, "Öğrenciler, böylece ilgi ve temayüllerine göre uzmanlaşmak istedikleri  bir ya da birden fazla özel eğitim alanında uzmanlaşma imkanı bulabilecekler."  şeklinde konuştu.  Yeni özel eğitim öğretmenliği lisans programının YÖK Genel Kurulu  kararıyla üniversitelere gönderilmeye başlandığını belirten Saraç, "Özel eğitimde  yapılan bu yeniden yapılanma süreci, eğitim fakültelerinin diğer bölümlerine de  yönelik olacak. Çok yakın bir zaman diliminde bütün eğitim fakültelerinin diğer  bütün bölümlerinde de bu süreç işleyecek." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr