Saldırının IŞİD tarafından düzenlendiğine yönelik belge ve bulgular olduğunu bildiren Ala, Meclis'te terör saldırısıyla ilgili bilgileri paylaşarak, "Şu ana kadar 9'u Türk olmak üzere 4'ü yabancı toplam 13 kişi gözaltına alındı. Canlı bomba intihar eylemini gerçekleştiren 3 kişiden birisinin kimliği ve uyruğu belirlendi. Ölü sayısı 43, buna intihar bombacısı 3 kişi dahil değildir. Şu anda hastanede yatan 94 kişidir. Bu 43 kişiden 19'u yabancıdır" dedi.

Meclis'te çok sert içtüzük tartışması...

"43 KİŞİDEN 19'U YABANCI"

İçişleri Bakanı Ala, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısına ilişkin TBMM Genel Kurulu'nda bilgilendirme yaptı. Saldırıyla ilgili milletvekillerine açıklamalarda bulunan Ala, hayatını kaybedenlerin sayısının 43'e yükseldiğini bildirerek, "İstanbul'da meydana gelen bombalı intihar saldırısında şu ana kadar 9'u Türk olmak üzere 4'ü yabancı toplam 13 kişi gözaltına alındı. Canlı bomba intihar eylemini gerçekleştiren 3 kişiden 1'isinin kimliği ve uyruğu belirlendi. Ölü sayısı 43, buna intihar bombacısı 3 kişi dahil değildir. Şu anda hastanede yatan 94 kişidir. Bu 43 kişiden 19'u yabancıdır" ifadelerini kullandı.

"KULLANILAN PATLAYICILAR RDX, TNT, PTN KARIŞIMI FABRİKASYON TİPİ"

Havalimanındaki terör saldırısının seyri hakkında bilgileri paylaşan Ala, canlı bomba saldırılarının nasıl gerçekleştirildiğini şöyle anlattı: "Bir taksiyle gelmişlerdir 3 kişi. Bir terörist Dış Hatlar Geliş Terminali'ne doğru gitmekteyken polis tarafından durdurulmak istenmiş, polise ateş açarak, bu terörist yaralamış ardından otoparkın merdivenlerin aşağıya inerek, kendini patlatmıştır. İkinci ve üçüncü terörist ise Dış Hatlar Giriş katına girer girmez etrafa ateş ederek, ters istikametlere koşmuşlar. Çünkü bariyerleri ve oradan girişin aksi takdirde mümkün olmadığını biliyorlar. Birisi kendini orada patlamış, polis tarafından vurulmuş, yerdeyken kendini patlamıştır. Üçüncü terörist de panikle aşağıya doğru koşarak, orada kendini patlatmış. Kullanılan patlayıcılar RDX, TNT, PTN karışımı fabrikasyon tipi patlayıcılardır"

"EMARELER DAEŞ TERÖR ÖRGÜTÜNÜ GÖSTERMEKTEDİR"

Saldırının IŞİD tarafından düzenlendiğine yönelik belge ve bulgular olduğunu açıklayan Bakan Ala, "Konu çok kapsamlı ve detaylı olarak soruşturulmakta, bağlantılar tespit edilmekte. Bu olay olduktan sonra kişilerin geriye yönelik olarak araştırma ve soruşturmalarında örgütün bütün irtibatları ortaya çıkarılacaktır. Şu ana kadar elde ettiğimiz bilgiler, belgeler ve bulgular bu saldırıyı DAEŞ terör örgütünün gerçekleştirdiği yönünde tahminleri kuvvetlendirmektedir. Emareler onu göstermektedir. Soruşturma neticelenince daha berrak bir biçimde kesin olarak söylenecektir" dedi.

"DUMANI BIRAKIN ATEŞ HERKESİ YAKAR"

Terörle mücadele konusunda tüm dünyanın dayanışma içerisinde olması gerektiğini vurgulayan İçişleri Bakanı Ala, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye hem PKK terör örgütü hem DHKP-C hem DEAŞ terör örgütüyle ve diğer terör örgütleriyle birlikte kurdukları, yardımlaşarak Türkiye'yi hedef aldıkları bir dönemde kararlılıkla mücadele etmektedir. Dünyada da bu küresel teröre karşı en fazla mücadele eden ve çok ciddi bir biçimde yansımaları ortaya çıkaran bir ülkedir Türkiye. Dünden itibaren ABD'den İngiltere'ye kadar Almanya'dan, Hollanda'ya, Fransa'ya kadar İçişleri Bakanları, yetkilileri gerek telefon ederek, gerek mesaj göndererek, bu acıyı bizlerle paylaşmışlardır. Kendilerine ben de artık biz bu bölgede yaşıyoruz. Yanı başımızda bir ülke tamamen istikrarsızlık içerisine sürüklendi ve Suriye'deki topraklar çeşitli terör örgütlerinin yaşam alanı haline dönüştü. O bakımdan burada birlikte bu soruna çözüm aramalıyız. Sadece benim ülkeme teröristler gelmesin, demek yeterli değildir. Eğer bir ülke yanarsa dumanı bize gelmesin, politikası bir işe yaramaz. Onun için gelin orada o yangını söndürelim, diye resmi toplantılarda, Paris'te yaptığımız toplantıda dile getirmiştim. Meseleyi kökünde, yerinde uluslararası güçler, devletler olarak bir sükünete erdirmemiz gerekir. Yoksa dumanı bırakın ateş herkesi yakar, demiştik. Türkiye üzerine düşeni gerçekten yapmaktadır"

145 ÜLKEDEN 50 BİN 177 KİŞİYE TÜRKİYE'YE GİRİŞ YASAĞI

Bugüne kadar 98 ülkeden 3 bin 603 kişinin sınır dışı edildiğini söyleyen Bakan Ala, ülkeye giriş yasağı konulan kişi sayısını da açıklayarak, "Bugüne kadar 145 ülkeden 50 bin 177 kişiye biz Türkiye'ye giriş yasağı koyduk. Bunu karşılıklı istihbarat alışverişiyle yapıyoruz. 145 ülkeyle bu alışverişi yapmışız. Sırf Suriye ve Irak'taki bu terör ortamlarıyla, terör faaliyetleriyle ilgili bir sorun olmasın diye. Sınır dışı edilen 98 ülkeden 3 bin 603 kişi sınır dışı edilmiştir. Bazı ülkeler bizim bu aldığımız tedbirler neticesinde yasalarını değiştirmek zorunda kaldı. Bazıları biz buradan gönderdik. Mesela İsveç'e gönderdik ve o aile aynı anda 15 gün sonra aynı aile bu sefer deniz yoluyla geldi Türkiye'ye; yine yakaladık" açıklamasında bulundu.

IŞİD'LE İLGİLİ BİN 654 TUTUKLAMA

IŞİD'le ilgili gerçekleştirilen operasyonlar hakkında bilgi veren Ala, 2016 yılında bin 654 kişinin gözaltına alındığını belirterek, "DEAŞ terör örgütüyle ilgili olarak bugüne kadar 5 bin 310 kişi gözaltına alınmış. Bunlardan bin 654'ü tutuklanmış. Sadece 2016 yılında bin 654 kişi gözaltına alınmıştır. Bunlardan 791'i yabancı uyrukludur. Bunlardan 791'i yabancı uyrukludur. Bunlardan 663'ü tutuklanmıştır. Bunlardan da 371'i yabancı uyrukludur" dedi.

"TÜRKİYE'NİN SURİYE OLMADIĞINI GÖRDÜLER"

IŞİD'le mücadelenin yanı sıra terörle mücadele kapsamında PKK'ya yönelik Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yürütülen operasyonlara da değinen İçişleri Bakanı Ala, şöyle konuştu: "Ama biliyoruz ki Türkiye'de terör sadece DEAŞ'tan ibaret değil. Yıllardır mücadele ettiğimiz PKK terör örgütüyle de askerimiz, polisimiz, jandarmamız, korucularımız topyekün olarak bir mücadele yürütmektedirler. Suriye'de kanton ilan ettikten sonra sınırımızın güneyinde yani Suriye'nin kuzeyinde derhal konsept değiştirdiler ve Türkiye'nin içerisine bunu taşıyabilir miyiz, diye bir karar alarak Türkiye'nin içerisine bu terör faaliyetlerini şehirlere taşımak istediler. Bunlar yapılan bütün bu operasyonlar sonucunda elde edilen bilgiler, bulgular, istihbarat raporları bunu söylüyor. Hemen arkasından Türkiye'de o faaliyetlere başladılar. 12 yerleşim biriminde birisi Şırnak il merkezi olmak üzere, 11'i ilçeler olmak üzere çeşitli mahallelerinde bu tür faaliyetlerde bulundular. Kanton ilan ettikleri, Suriye'den aldıkları ilhamla ama Türkiye'nin Suriye olmadığını yakın zamanda gördüler. Onların hepsi şehirlerden, mahallelerden temizlendi. Onların hepsi sınırdaydı. Bunlar başkalarının ortaya koyduğu bir projeyi, bir politikayı Ortadoğu'daki gelişmelerden yararlanarak, Türkiye'den bir şey koparabilir miyiz; anlayışıyla yaptıkları işlerdi"

"EVLERİNİ DÖRT DÖRTLÜK YAPIP EŞYASIYLA TESLİM EDECEĞİZ"

Terörle mücadele operasyonlarında zarar gören bölge halkının tüm ihtiyaçlarının karşılanması için ilgili bakanlıkların seferber olduğunu vurgulayan İçişleri Bakanı Ala, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz her zaman vatandaşımızı suçludan, teröristten, hainden ayırmayı bilmiş, becermiş bir milletiz. Buna halel gelmemesi için de elimizden geleni yaptık. Buradan 150 güne varan sokağa çıkma yasaklarında bu milletin bin yıllık kardeşliğine yakışır bir vaziyette, vakur bir biçimde orada durmuşlardır. Bu milletin geleceğine olan inançlarını ortaya koymuşlardır. Onun için onları sizler adına buradan yürekten selamlıyorum. Her türlü dertleri bizim derdimizdir. Her türlü ihtiyaçları karşılanacaktır. Bugüne kadar yaptığımız 150 milyona yakın yardımlardan daha fazlasını yapacağız ve oraları tekrar evlerini dört dörtlük yapıp her türlü içindeki eşyasıyla birlikte kendilerine teslim edeceğiz. Bütün bakanlıklarımız bu konuda seferberdir. Sadece bu yaptıklarının karşılığı olarak değil, kardeşliğimizin karşılığı olarak birbirimize zaten bunları yapmak mecburiyetindeyiz. Bunu da bir lütuf olarak asla söylemiyorum. Haklarıdır. Hak etmişlerdir. Biz de bu hakkın tesisi için elimizden geleni fazlasıyla yapacağız"

"UYUŞTURUCUYLA TERÖRÜN İÇ İÇE GEÇTİĞİNİ BERRAK BİÇİMDE ORTAYA KOYDU"

Terör örgütünün kırsal alandaki varlığının sonlandırılması için operasyonların Diyarbakır ve Bingöl'de devam ettiğine dikkat çeken Bakan Ala, "Diyarbakır'ın kuzeyinde Bingöl'ün güneyinde şu anda yapılan operasyonda ortaya çıkan manzara uyuşturucuyla terörün ve milletin çocuklarının geleceğini karartmakla baron olmanın nasıl iç içe geçtiğini, uyuşturucu baronluğunun nasıl iç içe geçtiğini berrak biçimde ortaya koymaktadır. Bugüne kadar o bölgede yapılan operasyonlarda 8.8 ton esrar ele geçirildi. 43.9 milyon kök kenevir söküldü. Bunun piyasa değeri 2.7 milyar. Çoğu kere de bunlar hazine arazilerine ekiyor. Tam hasat etmeden önce planlama tesadüfi değildir. Yıllardır ekiliyor. Geçen senelerde de mücadele edildi. Bunların kökü kazınıyor" diye konuştu.

BAKAN SALONDAN AYRILDI, MECLİS'TE TANSİYON YÜKSELDİ

İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın Meclis Genel Kurulu'nda terör olaylarına ilişkin bilgi vermesinin ardından salondan ayrılması muhalefetin tepkisine neden oldu. İçişleri Bakanı Ala'nın Meclis Genel Kurulu'nda Atatürk Havalimanı'nda meydana gelen terör saldırısına ilişkin son bilgileri paylaşması ve yapılan operasyonlarla ilgili bilgi vermesinin ardından muhalefet grup başkanvekilleri sataşmadan dolayı söz istedi.

MHP adına kürsüye çıkan Bursa Milletvekili Kadir Koçdemir'in konuşması sırasında Bakan Ala'nın Genel Kurul salonundan çıktığı görüldü. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Ala'nın bu tavrını eleştirerek, "Efkan Ala'yı bu tutumundan dolayı kınıyorum" dedi. HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise Efkan Ala'ya yönelik "Neden korkuyor, niye kaçıyor? İstifa etmesi gereken kişi istifa etmeyip kaçıyor" ifadelerini kullandı.

"DEVLET KATLİAM YAPMAZ, TERÖR VE TERÖRİSTLE MÜCADELE EDER"

HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, Bakan Ala'nın muhalefeti dinlemeye dahi tahammülü olmadığını savunarak, şöyle konuştu:

"Bakanın istifa etmesi lazım. IŞİD, havalimanında bombayı patlatıyor, bakan güvenlik zafiyeti yok diyor. Sokağa çıkma yasakları diyor. Lice'nin Kervas köyünde, orada bir katliam var. Gerçekleri gidip görelim. Ses kayıtları var elimizde. Uyuşturucuyla mücadele F-16 ile bombalamakla olmaz. Devlet çok net, katliam yapacağının provasını da yaptı gösterdi."

HDP'li Demirel'in bu konuşmasına Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın ise tepki gösterdi. Aydın, devletin katliam yapmayacağını, terörle mücadele edeceğini kaydederek, şunları söyledi:

"Devlet katliam yapmaz. Terör ve teröristle mücadele eder. Kürtlere zulüm yapan terör örgütüyle mücadele ediyor. Devlet katliam yapmaz. Ne söylediğinizi bileceksiniz"

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr