Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Gülen Cemaati'nin Edirne’deki faaliyetlerine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında geçen Ekim ayında işadamlarına yönelik operasyon düzenlendi.

Adliyeye sevk edilen 1'i firar 22 şüpheliden 16'sı tutuklanırken, diğer şüpheliler ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Edirne Cumhuriyet Savcısı Fatih Aslan tarafından hazırlanan 12 sayfalık iddianame 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

İddianamede tutuklu sanıklar Tarık Altıerler, Selçuk Kapuska, Fatih Görkem Yördem, Ali Süerkan, Kenan Yakar, Murat Topçu, Salih Öztürk, Osman Okuyan, Mahmut Kurt, Osman Sağlık, Çetin Avcı, Fahrettin Top, Beytullah Baykal, İbrahim İplikçoğlu, Seçkin Kalmaz, Nesrin Bulut ile hakkında yakalama kararı bulunan Sadık Açıkaraoğlu ile tutuksuz yargılanan Şener S., İsmail F., Sedat D., İbrahim A. ve Özge Y. hakkında FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye oldukları gerekçesiyle 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası, Terörle Mücadele Kanunu 5'nci maddesi gereği de verilecek cezanın yarı oranında attırılmasını istedi.

DERNEKLERE ÜYE, ŞİRKETLERE ORTAK

Savcı Fatih Aslan iddianamesinde işadamı şüphelilerin örgütün kapatılan BİŞDER, BALKANDER, AYDER gibi derneklere üye olduğunu, ayrıca eğitim kurumları için kurulan Meriç ve Arda gibi şirketlerinde hissedarı ya da ortakları olduğu bilgisine yer verdi. Savcı Aslan, tutuklu şüphelilerden Beytullah Baykal'ın BİŞDER'e 2015 yılına kadar 10 yıl boyunca üye olduğu ve Banka Asya'da hesap hareketlerinin bulunduğu, evinde yapılan aramada 'örgütsel haberleşme aracı' olan 1 dolarlık banknot ele geçirildiğini yazdı.

BANKAYA 30 BİN DOLAR YATIRMIŞ

Tutuklu sanıklardan Nesrin Bulut'un AYDER üyesi olduğu belirtilen iddianamede FETÖ/PDY silahlı terör örgütüyle iltisaklı olan Bank Asya'ya da 30 bin dolar yatırdığı belirtildi. Yine şüphelilerden Salih Öztürk'ün Bank Asya'da yüklü miktarda hesap hareketliliği tespit edilirken, bir çoğunun eğitim kurumları için açılmış olan Meriç ve Arda isimli şirketlerin hissedarı ya da ortağı oldukları anlatıldı.

589 BİN PARA GİRİŞ-ÇIKIŞI TESPİT EDİLDİ

Hakkında 10 yıla kadar hapis istenen firari şüphelilerden Sadık Açıkaraoğlu hakkında iddianamede Arda A.Ş.'nin ortağı olduğu, 17-25 Aralık sürecinin ardından Bank Asya'daki hesabından toplamda 589 bin 96 liralık para giriş-çıkışının yapıldığı tespitlerine yer verildi.

15 TEMMUZ'A 'EN SOMUT TERÖR EYLEMİ' TANIMI

Savcı Fatih Aslan, Edirne'de işadamlarının FETÖ/PDY örgütüne yönelik faaliyetlerini anlattığı iddianamesinde, örgüt lideri Fetullah Gülen'in Ankara'daki bir evdeki terör toplantısında söylediği 'Devletin paçasından şöyle bir tutacağım, devlet uyandığında yapacağı hiç bir şey kalmayacak' sözü hatırlatılarak, 15 Temmuz başarısız darbe girişimini örgütün 'en somut terör' eylemi olarak nitelendirdi.

FETÖ/PDY'nin TSK'nin içerisine sızdığı anlatılan iddianamede örgüt amacının tüm dünya kamuoyuna 'ifşa' olduğu belirtilerek şu sözlere yer verildi:

"Nitekim, 15 Temmuz 2016 tarihinde söz konusu FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün nihai amacını gerçekleştirilmesi için TSK içerisinde yer alan örgüt mensuplarını tarafından ülkenin genelinde cebir ve şiddet kullanılarak T.C. Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulamasını önlemeye, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya ve kısmen veya tamamen görevini yapmasına engel olmasına teşebbüs girişiminin yapılmaya çalışıldığı: ancak başta sivil vatandaşlarımız, emniyet mensupları ve söz konusu FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün içine sızdığı TSK içerisinde yer alan darbe karşıtı asker kişilerce bu örgüt mensuplarına karşı gösterilen cansiperane mücadele sonucunda söz konusu girişimin kısa sürede başarısız kılındığı olan girişimin/girişim teşebbüsünün söz konusu FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün bugüne kadar gerçekleşen en somut terör eylemi olduğu ve amaçlarının dışa yansıması şeklinde tezahür eden tüm dünya kamuoyunda ifşa olmaları niteliği taşıyan eylemler silsilesi piramidinin tepesindeki nokta olduğu izahtan verasta şekilde anlaşılmıştır."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr