İller arası takas yapılamadığı için diğer bölgedeki eczacılarla ilaç takasının da mümkün olmadığını belirten TÜM Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, "Eczanelerimizde ve eczane depolarında çocuk ve yetişkin grip ilaçları, öksürük şurupları, nefes darlığı, ağrı kesiciler, ateş düşürücü tablet ve şuruplar gibi ilaçlar yok. Hastaların ilaca ulaşabilmesi için iller arası takasın açılması gerekiyor" dedi. İlaçların 24 bin eczanenin tamamında bulunabilir olması gerektiğine dikkati çeken Saydan, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Son yıllarda piyasada bulunamayan ilaç sorunu gittikçe büyüyor. Bu sorun hem eczacıları hem de hastaları mağdur ediyor. Yanlış ilaç fiyat politikaları ve buna bağlı olarak ekonomik kriz yaşayan ülkelerin referans alınması yüzünden önemli ölçüde ilaçlar eczanelerde bulunamamaktadır. Sağlık Bakanlığı'nın uyguladığı düşük kur yüzünden oluşan kur farkından dolayı ilaç firmaları bu ilaçları getiremiyor. İthalatçı firmalar yurtdışında satılan ilacını buraya getirdiğinde yarı fiyatından da aşağıda satmak zorunda kalıyor. Üretim maliyeti aynı olduğu için de Türkiye'deki fiyat politikası yüzünden ilacını ya az getiriyor ya da hiç getirmiyor. Bu yüzden de ilaç sıkıntısı oluşuyor."

İLAÇ TAKASI YAPMAK İSTEYEN ECZACI ENGELE TAKILIYOR

Şu an yoğun bir şekilde yaşanan grip salgınından dolayı grip ilaçlarının da depolarda bulunmadığını belirten Saydan, "İlaç takası yapmak isteyen eczacılar, eczaneler arası ilaç takasının yasak olmasından dolayı takası yapamıyor ve hasta ilaca ulaşamıyor. Bu durum hastaların ilaca erişimini engelliyor. Eczacıların, tükendiği için depodan temin edemedikleri veya miadı yaklaştığı için deponun iade almadığı ilaçları, il dışındaki eczanelerle takas etmelerinin ve hastaya derhal ulaştırmalarının engellenmesi hem sağlık hakkını ihlal etmekte hem de eczacıların ticari faaliyet özgürlüğünü kısıtlamaktadır. TEİS olarak yetkililerin ülke gerçeklerini göz önünde bulundurarak, bu uygulamaya bir an önce çözüm bulmaları gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr