İngiltere'nin The Economist dergisinin son çıkan sayısında Türkiye'de son dönemde yaşanan olayları ele alan bir makale yayınlandı. Suriye'deki savaşın yanı sıra Türkiye'nin uluslararası platformda değişen dinamiklerinin de yakından incelendiği makalede, "Kürtlerin, ABD ve Türkiye'nin tehditlerine rağmen sessizce geri çekilmeyeceği' yorumunda bulunuldu.

"Erdoğan, her saldırıyı Türkiye'yi zayıflatma planının bir parçası olarak görüyor"

The Economist, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 15 Temmuz darbe girişimi, PKK'nin ilerleyişi ve IŞİD saldırıları gibi Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı tehditleri kontrol edenlerin başta ABD olmak üzere Batı güçleri olduğuna inandığına' dikkat çektiği makalede, 'Erdoğan'ın Türkiye'yi tehlikeye sokan her durumu aynı potada değerlendirdiğini' savundu.

'Erdoğan'ın her saldırıyı Türkiye'yi zayıflatma planının bir parçası olarak görmesinin yanlış bir politika olduğunu ve ülkeye daha çok zarar verdiğini' savunan dergi, "Türkiye'nin büyük yara almasına sebep olan IŞİD'in ana hedefinin Kürtler olduğunu' ifade etti.

"Batı karşıtı algı, Türkiye'yi Rusya ve İran'a doğru itiyor"

'Batı karşıtı algının Erdoğan'ı Rusya ve İran'a doğru ittiğini' savunan dergi, 'Türkiye'nin ABD'ye yaptığı Gülen'in iadesine yönelik talebin dışında, diğer Batı ülkelerinden de Gülen yanlılarını kendi topraklarında aramalarını istediğine ve vize serbestisi konusundaki anlaşmanın ilerlemesi için Avrupa Birliği (AB) ülkelerine baskı yaptığına' dikkat çekti.

'Orta Doğu'yu "süper güç" olma hırslarının platformu olarak gören' Rusya ile ilişkilerin önceden gergin olduğunu söyleyen Economist, 'IŞİD'in yarattığı tehlike ve Kürtlerin ilerlemesi endişesinin bu dinamikleri değiştirdiğini' ifade etti. 'Esad'a karşı söylemlerin de daha ılımlı bir hal aldığını' savunan dergi, 'Türkiye'nin tüm bunlara rağmen yaptığı Cerablus  operasyonunun Rusya ve Suriye'de rahatsızlık yarattığının altını çizdi.

Türkiye ve Batı güçlerinin birbirine ihtiyaç duyduğunu savunan The Economist, 'Rusya ve İran ile yapılacak ittifakın NATO'nun sağlayabileceği desteğin gerisinde kalacağını ve NATO ile ilişkilerin sağlam tutulmasının daha avantajlı olacağını' savundu.


"Türkiye, Suriye'de Kürtlerin direnişiyle karşı karşıya kalabilir"

Economist, IŞİD'i Cerablus'tan çıkarmak için yapılan operasyonun arkasında yatan nedenlerden birinin de 'Suriye cephesindeki Kürtlerin özerk bir devlet kurmasını engellemek olarak görüldüğünü' savundu ve 'Türkiye kuvvetlerinin ABD destekli Kürt güçlerinin direnişiyle karşı karşıya gelebieceği' yorumunda bulundu. Makalede ayrıca ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın "PYD, geri çekilmediği takdirde onlara yapılan yardımı kaybetme riski ile karşı karşıya kalacaklar" sözlerine de yer verildi.

Economist, 'tüm bu tehditlere rağmen Kürtlerin "sessizce" geri çekilmeyeceğini' savundu. Makalede ayrıca PYD lideri Salih Müslim'in Türkiye'ye yaptığı 'kaybedeceği çok şey olduğu' uyarısı ve Suriye Demokratik Güçleri'nin 'doğrudan veya dolaylı her türlü işgale karşı Suriye topraklarını koruyacakları' açıklamasının Economist'in iddiasını güçlendirdiği ifade edildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr