Peki bugüne kadar kaç filmde, kitapta onu tanıma fırsatımız oldu? Yeni film Türkiye’de de gösterimde iken, dünyanın tanıdığı ‘gizli ajan’ı yeniden hatırlamanın tam zamanı...

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı’nca (CIA) ‘Treadstone’ isimli çok gizli operasyonun unsuru olarak kimliği yeniden ‘tasarlanan’ profesyonel ve uluslararası tetikçi ‘Jason Bourne’un hakkında, tarihte ekrana uyarlanan altıncı film ‘Jason Bourne’, dün itibarıyla Türkiye’de de Türkçe dublaj ve altyazı seçenekleriyle gösterime girdi. Komplo teorilerinden ziyade, dünya casusluk literatürü ve sinema tarihine taş çıkaracak bir gündeme sahip ülkemizde, Jason Bourne filminin de ‘milletimizin alışkın olduğu’ adrenalini bütün patlamış mısır tazeliği ile bu kez de sağlayacağına kuşku yok.

Ludlum’un karakteri

Temelini, kitapları 33 dile çevrilerek 200 milyonun üzerinde okura ulaşan popüler romancı, gerilim ve casusluk kitapları ustası, ABD’li Robert Ludlum’ın (1927-2001) aynı adlı karaktere dayandırdığı maceralarından alan iki saat üç dakikalık bu yeni film, küresel İnternet sinema kaynağı IMDB’de 10 üzerinden 8.2 puan alarak dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.

Yapım hakkında 27 Temmuz günlü The New York Times gazetesinde bir eleştiri yazısı yayımlanırken, Bourne’un ‘orta yaş krizi’ne girdiği vurgulanarak, ‘isteyene iyi, isteyene kötü bir haber’ niyetine, son filmi bu kez de Paul Greengrass’ın yönetmiş olduğuna dikkat çekildi. Bu yapımda Bourne’un bu kez peşine düşen CIA Direktörü ise, kıdemli aktör Tommy Lee Jones. Ek olarak, yeni filmde rol alan oyuncu Alicia Vikander’in de, CIA analisti rolüyle Bourne ile yolları kesişiyor.

İlk tv dizisi olmuştu

Bourne Kimliği’nin ‘bereketi’ aslen, kariyerinde ‘Jonathan Ryder’ ve ‘Michael Shepherd’ takma isimleriyle de yazmış Ludlum’un ölümünden sonra kurulan ‘Ludlum Vakfı’nın, karakterin maceralarına devam kararı almasıyla güçlenmiş denebilir. Halihazırda, tıpkı Tom Clancy’nin ‘Jack Ryan’ karakterinde yapmaya çalıştığı türde, ‘Amerikan malı’ bir nevi James Bond da diyebileceğimiz bu karakterin, yedi ‘yeni’ macera kitabı daha bulunuyor ve bunların dördü, Türkçede okunabiliyor. Toplam ‘Bourne’ macera sayısı ise, Ludlum’ın resmi bilgilerine göre, 12. Jason Bourne karakterini ilk canlandıran isim, Richard Chamberlain. Ancak bu ilk olarak, iki bölümlük bir TV dizisi şeklinde, Jacyln Smith eşliğinde tasarlanmış ve daha sonra bu yapımın da baskısı tükenen DVD’si ‘tek film’ gibi piyasaya sürülmüştü. Buna ek olarak, ‘başrolünde’ Damon’ın yer almadığı bir diğer aykırı Jason Bourne filmi ‘Bourne’un Mirası’nda ise Aaron Cross isimli ajan rolü ile Jeremy Renner ile, Edward Norton ve Rachel Weisz öne çıkmıştı.

Bourne’un beyazperde maceraları

* Geçmişi Olmayan Adam / The Bourne Identity (TV, 2 böl.), Yön.: Roger Young, 1988

* Geçmişi Olmayan Adam / The Bourne Identity, Yön.: Doug Liman, 2002

* Medusa Darbesi/ The Bourne Supremacy, Yön.: Paul Greengrass, 2004

* Son Ültimatom / The Bourne Ultimatum, Yön.: Paul Greengrass, 2007

* Bourne’un Mirası, Yön.: Tony Gilroy, 2012 n Jason Bourne, Yön.: Paul Greengrass, 2016

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr