Virüs taşıyan sivrisineğin sokması ile bulaşan zika, hamileler için tehlike oluşturuyor, henüz doğmamış bebeklerin beyinlerinde küçülme (mikrosefali) ve hasara, hatta ölüme neden oluyor. 20’den fazla ülkeyi etkisi altına alan zika virüsü, Türkiye’de endişelere neden olmaya başladı. Türkiye için henüz alarm verilmedi ancak uzmanlar dikkatli olunması uyarısını yapıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Banu Bingöl Günenç, zika virüsü salgını olan özellikle Orta ve Güney Amerika’ya hamilelerin seyahat yapmaması gerektiğini belirterek “Türkiye’den bu bölgelere gidenlerde görülme olasılığı var, o nedenle bu seyahetleri yasaklamak, mecbur kalmadıkça gitmemek lazım” dedi.

Peki zika virüsü ülkemizde de görüldü mü, hastalık riski var mı, belirtiler neler? Merak edilen bu konuları Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Banu Bingöl Günenç ile konuştuk.

İlk 3 ay sıkıntılı

Zika virüsüne bir tür sivrisineğin neden olduğunu, hastalığı taşıyan sivrisineğin kişiyi ısırması ile hastalığın bulaştığını anlatan Günenç, “Burada asıl sıkıntı hamilelerin ısırılması. Hamile kadın, bu virüs ile enfekte olursa, virüsün bebeğe geçme riski var. Bu da bebeklerin mikrosefali yani küçük kafa ile doğmasına neden oluyor” dedi. Mikrosefalinin ciddi bir hastalık olduğunu anımsatan Günenç “Doğumda kafa çevresinin her bebekte 42 cm’nin altında olması ve beynin ufak olmasına yol açan, dolayısıyla zekâ geriliğine neden olan bir hastalık. Bu özellikle ilk üç ayda olmak üzere gebelere bulaştığı takdirde risk ortaya çıkıyor” diye konuştu.

5 SORUDA VİRÜS

* Zika virüsü nedir?

Yeni doğan bebeklerde görülen Mikrosefali (küçük kafa) olarak da tanımlanan bu hastalık, “Aedes aegypti” cinsi sivrisineklerin hamile kadınlara bulaştırdığı Zika virüsü ile yayılıyor. Virüs ilk olarak Uganda’da 1947’de Zika Ormanları’nda ortaya çıktı. Daha sonra Afrika ve Asya’da da görüldü. 2015 itibariyle Orta ve Güney Amerika’da, özellikle de Brezilya’da virüs patlama gösterdi.

* Hangi ülkelerde görüldü?

Zika virüsü, Orta ve Güney Amerika’da yaygın olarak görülen bir virüs. Kolombiya, Amerika, Salvador, Guetelamo, Haiti, Meksika, Paraguay, Panama, Venezüella, Honduras, Porto Riko’da görüldü. İngiltere ve Hollanda’nın ardından Danimarka, İsviçre ve son olarak Almanya’da ortaya çıkınca panik arttı. ABD, hamile kadınların Brezilya, El Salvador, Fransız Guyanası, Guatemalai Kolombiya gibi 10’dan fazla ülkeye seyahat etmekten kaçınması için uyarı yayınladı. Bazı ülkelerde hamileliliğin ertelenmesi tavsiye edildi.

* Nasıl ortaya çıktı?

ABDli bilim insanı Peter Hotez’e göre iklim değişikliğinin rolü henüz kesin olarak bilinmese de, küresel ısınmayla bağlantısı “ciddi olarak düşünülmeli”.

Test özel hastanede

* Nasıl tespit edilir?

Kandan alınan örneklerde PCR denilen test yapılıyor ve virüsün DNA’sı hastanın serumunda tespit ediliyor. Bu testi belli başlı bazı özel hastaneler yapıyor. Test daha da yaygın hale gelebilir.

* Tedavisi var mı?

Hastalık için özgün bir tedavi ya da önleyici aşılar, henüz geliştirilemedi. Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasında ise tedavi için dinlenme, sıvı alımının arttırılması, ateş düşürücü ve ağrı kesiciler kullanılması önerildi.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr