ULUSLARARASI Hukukçular Birliği'nin (UHUB) düzenlediği ''Sığınmacılara Yardım Konusunda Devletlerin ve Uluslararası Teşkilatların Sorumlulukları-İslam Dünyasının Kanayan Bölgelerinde Son Durum'' konulu konferans Kayseri'de yapıldı. Birlik Genel Sekreteri Necati Ceylan, Müslümanların yüzde 35’i mülteci ya da sığınmacı konumunda" dedi.

Melikgazi Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya, Ortadoğu ve Arap coğrafyasından 33 ülkeden, UHUB üyeleri, siyasetçiler ve bilim adamları katıldı. Toplantının açılışında konuşan AKP Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, ‘’Biz bu toplantıyı, dünyada algılarla gerçeklerin ayrı yerlerde olduğu bir zamanda, Alaska’da fok balıklarına verilen değerin, öldürülen, katledilen insanlara değer verilmediği bir ortamda, dünyanın farklı yerlerinde Myanmar’da, Somali’de, Filistin’de, Suriye’de kadınların, kızların, yaşlıların katledildiği, parayla insani değerlerin ayrı yerlerde olduğu bir ortamda gerçekleştiriyoruz. Hemen yanı başımızda, sadece İslami değil, insani değerlerin de kaybedildiği bir ortamda böyle bir toplantı yapıyoruz'' dedi.

Bütün bunlara rağmen doğruyu yapmaya devam edeceklerini belirten Taner Yıldız, Suriyeli sığınmacılarla ilgili şunları söyledi:

"Yalnızca iltica eden Suriyeli kardeşlerimize hastanelerimizde 23 milyon polikliniğin, 800 bin ameliyatın yapıldığı, 510 bin öğrencinin okullarda eğitim gördüğü bir ortam oluşturduk. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda ortaya koyduğu irade, çok fazla tartışıldı. Çünkü yapılan yardım, tek seferde o yıl içinde ülkelerin gayri safi milli hasılalara göre, dünyada birinci sırada yapılan yardımdır. Bu yaklaşık binde 37’lik bir orana tekabül ediyor. Yapılan yardım, yalnızca 1 yıl içinde 3,2 milyar doları buluyor. Mülteci kardeşlerimize, içinde Müslüman olan var, olmayan var.Toplam yapılan yardımın miktarı, 25 milyar dolar civarındadır.’’

AKP İstanbul Milletvekili Avukat Fatma Benli de bu kadar ciddi sorunlara neden olan Suriyeli mülteciler konusunun Türkiye, Ürdün, Yemen gibi birkaç ülkenin üzerine bırakıldığını kaydetti. Benli, şunları söyledi:

''İnsan hakları konusunda çok ciddi söylemleri bulunan ve kendini uygar olarak tanımlayan batı ise, mülteciler konusunda üzerine düşen görevleri yerine getirmiyor. Öyle ki içinde küçücük bebeklerin bulunduğu gemileri batırmaktan çekinmedi. Binlerle ifade edilebilecek sayıda yani Türkiye’ye göre çok az sayıda mülteci alımında bile çok daha fazla sayıdaki mültecileri, duvarların ve dikenli tellerin arkasında tutma yoluna gidiyor. Ya da Almanya’nın yaptığı gibi 6 bin çocuğun kaybolmasına, onların organ tacirlerinin eline düşmesine izin veriyor. Maalesef Avrupa ülkeleri küçücük çocuklara, kadınlara, yaşlılara mültecilik statüsü vermezken, Türkiye’de tanklarla insan ezen, acımasızca insanların üzerine bombalar atan darbecilere iltica hakkı vermeye kendilerinde hak görüyor. Burada dünyanın 33 ülkesinden gelen hukukçularla İslam dünyasındaki kanayan yaralara parmak basacağımıza inanıyorum.''

Uluslararası Hukukçular Birliği (UHUB) Genel Sekreteri Necati Ceylan ise, İslamiyetten önceki cahiliye döneminde insanların kendi yaptıkları putlara taptıklarını, sonra dönüp onları yediklerini belirterek, ‘’Günümüzde de uygar olduklarını belirten batılı ülkeler, kendi koydukları kanunları ihlal edip, insanlığı sömürmektedir. Müslümanların yüzde 35’i mülteci ya da sığınmacı konumunda. Dikkat edilirse, kurmuş oldukları Birleşmiş Milletler (BM) ve insan hakları örgütleri, ABD’nin ve batının Afganistan’da, Irak’ta, Suriye’de ne yaptıklarını sormamakta, özellikle İslam coğrafyasında emperyalist güçlerin sömürüsünü, kan akıtmasını seyretmektedir'' ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr