Kanada atletizminin son yıllarda çıkardığı en büyük yeteneklerden birisi olan Shawn Barber, 2015 Dünya Atletizm Şampiyonası'nda sürpriz bir şekilde şampiyon olduktan sonra Rio 2016'da erkekler sırıkla atlamanın favorileri arasında gösteriliyordu. Ancak 22 yaşındaki sırıkçı Brezilya'da gösterdiği performansla hayal kırıklığı yarattı ve Olimpiyat Oyunları'nı 10. sırada tamamlayarak ülkesine döndü.

Barber'daki düşüşün sebebi uzun süredir tartışılırken dün açıklanan bir rapor genç atlet hakkında bugüne kadar bilinmeyen bir gerçeği ortaya çıkardı...

Doping testinde kokaine rastlandı

Açıklanan raporda; Rio 2016'dan önce Kanadalı yetkililer tarafından kendisine yapılan doping testinde pozitif sonuç çıkan ve vücudunda kokaine rastlanan Barber'ın yaptığı savunma sayesinde uzun süreli bir cezadan kurtulduğu açıklandı.

Öpüşürken bulaştı

Kokain kullandığı ortaya çıkan genç atlet yaptığı savunmada; Kanada Şampiyonası olmadan bir gece önce Edmonton'da sosyal arkadaşlık sitesi üzerinden bir kadınla tanıştığını ve geceyi beraber geçirdiklerini söyledi. Gecenin ilerleyen saatlerinde arkadaşının kokain kullandığını ve kendisine de teklif ettiğini söyleyen Barber, bu teklifi reddettiğini ancak öpüştükleri sırada vücuduna kokain girmiş olabileceğini ifade etti.

4 yıllık ceza talebi uygulanmadı

Dün açıklanan raporda Barber'ın buluştuğu kadının görüşmeden önce kokain kullandığı ve sporcunun otel odasının tuvaletinde de kokain kullanmaya devam ettiği açıklandı. Bu görüşme karşılığında ikili arasında herhangi bir para alışverişi olmadığı vurgulanırken, Kanada Spor'da Etik Komitesi'nin Barber için 4 yıllık ceza talep etmesine rağmen sporcunun sadece Edmonton'da kazandığı Kanada Şampiyonu unvanının geri alındığı belirtildi. Alınan kararın Barber'ın Rio'da yarışmasından 4 gün önceye denk gelen 11 Ağustos'ta sporcuya bildirildiği açıklandı.

Shawn Barber'ın antrenör olan babası George Barber'ın kariyeri talihsiz bir olay yüzünden sona ermişti. Kanada Atletizm Federasyonu, 2007 yılında Amerika'da bir lisede çalıştığı dönemde öğrencilerinden biriyle cinsel ilişkiye girdiğinin ortaya çıkması üzerine George Barber'ın antrenörlük lisansını iptal edip, oğlu Shawn ile beraber çalışmasını yasaklamıştı.

(Eurosport)

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr