The Guardian: “Türkiye’de son 60 yılda yaşanan beşinci darbe girişimi”

Türkiye’deki askeri darbe girişimine geniş yer ayıran İngiliz The Guardian gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “bu vatana ihanet hareketinin bedelini çok ağır ödeyecekler” sözlerine yer verdiği haberinde 104’ü darbe girişiminde bulunan askerler olmak üzere yaklaşık 200 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Söz konusu olayın, Türkiye’de son 60 yıl içinde yaşanan beşinci darbe girişimi olduğuna dikkat çekilen haberde Erdoğan’ın kameraların karşısında konuşma yapmasının ‘Türkiye’nin Orta Doğu’yu daha çok istikrarsızlaştırabileceğine ilişkin korkuları yatıştırdığı’ ifade edildi. Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım olmak üzere pek çok hükümet yetkilisinin darbe girişimin arkasındaki isim olarak gösterdiği Fethullah Gülen’in kim olduğu hakkında da ayrıntılı bilgiye yer verilen haberlerde ayrıca ‘yaşanan olağanüstü olayların, Türkiye’nin seçilmiş hükümetinin nispeten istikrarlı olduğunu düşünen pek çok dış politika uzmanını şaşkına çevirdiği’ belirtildi.

The Independent: “Erdoğan, yeni bir darbe girişimine karşı uyardı”

Başka bir İngiliz gazetesi The Independent ise Türkiye’de yaşamını yitirenlerin sayısının 194’e ulaştığını duyurduğu haberinin başlığında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘her an yeni bir hareketlenme olabilir’ sözlerine yer verdi. Türkiye’deki olaylarla ilgili en son gelişmeleri anbean okuyucularıyla paylaşan gazete, Mehmet Müezzinoğlu’nun sözleri üzerine #idamistiyorum etiketinin Twitter’da hakkında en çok paylaşım yapılan konu olduğuna da dikkat çekti. Sokaklardaki askeri tankların ve hasar gören TBMM’nin fotoğraflarına da yer verilen haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘TSK’nın adını lekeleyenlerin ordudan ayrılması gerektiğini ve diğer terör örgülerine karşı nasıl mücadele ediliyorsa bu örgütle de öyle mücadele etmeye devam edeceklerini’ ifade ettiği belirtildi.

The New York Times: “Türkiye, darbe girişimiyle sarsıldı”

ABD’nin The New York Times gazetesi de Türkiye’de gerçekleştirilmeye çalışılan darbe girişimine geniş yer ayırdı. Türkiye’de dün akşam saatlerinden beri yaşanan olağanüstü durumu “Türkiye darbe girişimiyle sarsıldı, Erdoğan’ın hâkimiyeti belirsiz” başlıklı haberiyle okuyucularıyla paylaşan gazete, ‘askeri darbe girişiminin Türkiye’ye şiddet dolu, uzun bir gece yaşattığına’ dikkat çekti. Bu durumun ‘kaotik Orta Doğu’da bulunan ve NATO’nun kilit bir üyesi, ABD’nin ise önemli bir müttefiki olan Türkiye’yi istikrarsızlaştırdığını’ ifade eden gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın darbe girişiminde bulunan askerlerin kendisine suikast girişiminde bulunduğunu söylediğinin altını çizdi. Haberde ayrıca şu ifadelere yer verildi: “Erdoğan konuştuktan sonra, onu destekleyen pek çok kişi camilerin hoparlörlerinden de yapılan çağrılara uyarak darbe girişimini protesto etmek için sokaklara döküldü.”

The Washington Post: “Türkiye, kanlı darbe girişimini engelledi”

Diğer bir Amerikan gazetesi The Washington Post ise “Türkiye kanlı bir darbe girişimini engelledi, hainleri etkisiz hale getirdi” başlıklı haberinde, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) bağlı 1500’den fazla askerin tutuklandığını duyurdu. Söz konusu darbe girişimi sırasında yaşamını yitirenlerin sayısının en az 265 olduğunu belirten gazete, ‘hâlihazırda sıkıntılı bir ülke olan Türkiye’nin daha büyük bir belirsizliğe sürüklendiğini’ ifade etti. Türkiye’ye ‘ABD’nin yakın müttefiki’ olarak atıfta bulunulan haberde ayrıca şu satırlara yer verildi: “Bu hareket, Türkiye’nin daha büyük bir iç kargaşanın eşiğinde olabileceğine yönelik korkuları arttırdı.” ‘Hükümet yanlısı bazı komutanların hala darbe girişimcisi askerler tarafından rehin tutulduğunu’ belirten The Washington Post, ‘silah sesleri, patlamalar ve şiddetli çarpışmalarla geçen bir gecenin ardından İstanbul sokaklarının bomboş olduğunu’ bildirdi.


Frankfurter Allgemeine Zeitung: “Halk arasında panik yaratmaya çalışıyorlar, bu çok açık”

Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi, “Halk içinde panik yaratmaya çalışıyorlar, bu çok açık” başlıklı haberinde şu satırlara yer verdi: “Sokaklarda tanklar, patlayıcı sesleri; İstanbul Boğazı üzerinde savaş uçakları… Erdoğan’a darbe girişimi yapılan gece, İstanbul’u derinden sarstı.” Taksim Meydan’ındaki askerler polis tarafından gözaltına alındığı sırada meydanda toplanan sivil halkın bağırıp çağırdığını, telefonlarıyla olayı videoya çektiğini ve askerlere hakaret ettiğini ifade eden gazete, dün gece gerçekleştirilen darbe girişimine atıfta bulunarak ‘tam olarak ne olduğunu hiç kimsenin bilmediğini’ belirtti. Sivil halkın askerlere gösterdiği tepkiye geniş yer ayrılan haberde ayrıca insanların ‘büyük bir panik içinde oradan oraya koşuşturduğu’ ifade edilirken İstanbul’dan “kargaşa içinde bir şehir” sözleriyle bahsedildi.

Die Tageszeitung: “Türkiye, yakın tarihinin en dramatik gecesini yaşadı”

Diğer bir Alman gazetesi Die Tageszeitung ise dün gece yaşanan darbe girişimine “Dramatik bir gece” başlığıyla atıfta bulunduğu haberinde, “Türkiye, yakın tarihinin en dramatik gecesini yaşadı. Darbe yanlısı bazı askerler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve yönetimini devirmeye çalıştı. Saatler süren çatışmaların ardından gerçek ortaya çıktı: Darbe girişimi engellenmişti” ifadelerine yer verdi. Ankara ve İstanbul üzerinde savaş uçaklarının alçak uçuş yaptığının ve stratejik nokta ve kurumların askerler tarafından işgal edildiğinin altı çizilen haberde ayrıca ‘imamların cami hoparlörlerinden yaptıkları anonslarla halkı sokağa çıkmaya çağırdığı ve böylece Erdoğan’ı desteklediği’ ifade edildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr