İstanbul’da 20 Temmuz’a dek yer alması beklenen UNESCO Dünya Kültür Mirası Oturumu, Türkiye’de yaşanan son gelişmelerden nasibini aldı. Kayıtlı isimler önceki akşam, etkinliğin yapıldığı İstanbul Harbiye ICC (Kongre Merkezi) binasında, ‘sinerji’ temalı bir toplantı için bir araya geldi. Toplantıya ‘Mozaik Yolu’ projesini tanıtan T1 kültür inisiyatifi adına Demet Sabancı Çetindoğan ve Göbeklitepe ile Doğuş Grubu kültür projelerini aktaran Çağla Saraç’ın yanı sıra, depremde hasar gören Nepal’in yeniden inşasını ve maddi katkıları sunan Çin Ulusal Komisyonu’ndan Du Yue gibi isimler katıldı.

Bunu izleyen saatlerde ise, katılımcılar, Maçka St.Regis Oteli’nde, Çetindoğan ev sahipliğinde verilen resepsiyona davet edildi. Ancak otel personeli, medyanın verdiği ‘son dakika’ haberleri üzerine, geceyi anonslarla yarıda keserek, katılımcıları Hilton İstanbul Oteli’ne nakletti. TRT Radyoevi ve Orduevi’nin ICC ile kesiştiği noktada yer alan otel önünden başlayıp kent geneline yayılan şiddet dolu seslerden, pek çok katılımcı etkilendi. Dün sabah ise, UNESCO Basın Sözcüsü George Papagiannis, ilettiği e-posta ile dünkü oturumların ‘ikinci bir duyuruya dek’ ertelendiğini açıkladı.

Nitekim bundan da önce, etkinlik katılımcıları İstanbul Atatürk Havalimanı ve Nice’teki terör eylemlerinin verdiği güvenlik endişesi sebebiyle, ‘Kongre Vadisi’ dışına çıkartılmıyordu. Bu yönüyle, ‘Dünya Kültür Mirası’ listesini geleceğe taşımaya çabalayan uluslararası konuklar karşısında, bize de, belki de tarihinde ilk kez bombalanan ‘Demokrasi Abidesi’ Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni (TBMM) ‘Tehlike Altındaki Dünya Kültür Mirası’ listesine alıp almamayı düşünmek kalmış oldu. TBMM, 11 Ocak 1937’de çıkardığı yasayla, “Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığını, yirminci asrın mimarî özelliklerine uygun ve bir abide niteliğinde” yeni bir parlamento binasının yapımı için 1938’de bir proje yarışması açmayı kararlaştırmış, birinciliği Ankara’daki birçok devlet yapısında da imzası bulunan, Avusturyalı mimar Prof. Clemens Holzmeister (1886-1983) kazanmıştı.

Bilgi: whc.istanbul.org


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr