ABD

WASHINGTON POST: Operasyonu konu alan “Tek adamlık kültürü Türkiye’de demokrasiyi kesintiye uğratıyor” başlıklı başyazı yayımladı. “Yaklaşık on yıl önce Türkiye, hareketli sivil toplumu ve bağımsız denilebilecek medyasıyla bir demokrasi görünümündeydi. Artık değil. Erdoğan, demokrasiyi terk edip güçlü bir tek adamlık inşa ediyor” diye başlayan yazıda Cumhuriyet’in yıllardır Gülen ve hareketine karşı eleştirel bakışının gazeteye yönelik FETÖ suçlamasıyla bağdaşmadığına dikkat çekilip, yaşananların demokrasiye yönelik umutları tükettiğine değindi.

İNGİLTERE 

FINANCIAL TIMES: “Gözaltılar muhalefete daha geniş tırpan vurulduğunu gösteriyor.”

THE TIMES: “Erdoğan OHAL’den aldığı güçleri kendine sadık olmamakla suçladıkları için kullanıyor.”

ALMANYA

DER SPIEGEL: Alman medyasının “amiral gemisi” tabir edilen Der Spiegel dergisinin online yayınında, Cumhuriyet’e operasyona tepki gösteren Batı’ya Ankara’nın fırça attığı aktarılıp “Dünya protesto ediyor, Ankara sinirleniyor” manşeti kullanıldı. Haberde “Başbakan Yıldırım, ‘kırmızı çizgi aşıldı’ diyen AP Başkanı Schulz’a diplomasi dilinden nasiplenmemiş şekilde esti gürledi” denildi. Gözaltıların dünya çapında infial yarattığı, baskı altında eleştirel yayına devam eden bir gazeteden hükümetin öç alması olarak görüldüğü kaydedildi. Son suçlamaların keyfiliğinin, yıllarca Gülen hareketinin foyalarını ortaya çıkarıp bu konuda kitap yayımlamış Hikmet Çetinkaya’nın “FETÖ’cülük”ten alınmasından anlaşıldığı belirtildi.

HANDELSBLATT: “Medyaya baskılar ve idam cezası planları ile Erdoğan ne kadar ileriye gidebileceğini görmeye çalışıyor.”

BERLINER ZEITUNG: “Avrupa daha dikkatli tutum izlemesi gerektiğini anladığında artık çok geç olacak.”

İTALYA

Basının sayfalarını boydan boya kaplayan deprem haberlerine rağmen, Cumhuriyet operasyonu çok geniş yankı uyandırdı.

CORRIERE DELLA SERA: “Türkiye: Laiklik sembolü gazetenin genel yayın yönetmeni, gazetenin prestijli yazarları ve bir karikatürist hapiste. Türkiye Avrupa’dan giderek uzaklaşıyor. Buna temel ilkeler de dahil. Erdoğan parlamentodan ölüm cezasını tekrar getirmesini talep ederken ironik şekilde saatler bu hafta sonundan itibaren (malum yaz saati nedeniyle) Moskova ve Riyad’a yaklaşıyor.” 

Il GIornale: “(Cumhuriyet operasyonunun önemini görmezden gelmek mümkün değil. Hükümet muhalefetin en itibarlı sesini hedef aldı. Cumhuriyet operasyon günü “Darbe yine muhaliflere” başlığıyla çıktı. Kritik gün dün de “Teslim Olmayız” manşeti attı.”

İSPANYA

EL PAIS: “Erdoğan, 15 Temmuz’un yarattığı şok durumunu kullanıp bu durumdan yararlanarak ülkede kalmış olan az sayıdaki eleştirel medyanın tabutuna da son çivileri çakıyor. 

EL MUNDO: “Gazetecilere Karşı İşlenen Suçlarda Dokunulmazlık” başlıklı başyazısında konuya ilgili bölüm ayıran ana akım gazetelerden “El Mundo” da, “muhalefet gazetesi Cumhuriyet genel yayın yönetmeninin hükümetin emriyle tutuklanmasını, gazetecilere yapılan korkunç bir baskı” örneği olarak gösterdi.. Haber sayfalarında RTE’den “basın özgürlüğünün en kötü düşmanlarından” biri şeklinde bahseden El Mundo, internet baskısında da “Cumhuriyet’in 93. yıldönümünde Erdoğan’ın Cumhuriyet’ten kişisel bir öç’aldığını” belirtiyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr