İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu savcılarından Abdullah Yurtsever Dündar’ın saldırıya uğramasına ilişkin soruşturmayı tamamladı. 17 sayfalık iddianamede, azmettiricilikten gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan Ergün Celep, tetikçi Murat Şahin ve Sabri Boyacı olmak üzere 3 şüpheli yer alırken, Dündar ve olay esnasında yaralanan NTV muhabiri Yağız Şenkal da müşteki olarak yer aldı. İddianamede, Celep ve Boyacı’nın kasten yaralama, azmettiricilik ve silahla tehdit suçundan 6.5 yıla kadar hapisleri istendi.

10 gün planladı

İddianamede, tetikçi Şahin’in ekonomik durumunun iyi olmadığı, kira borcunu dahi ödeyemediği, son kira borcunu da kendisinin biriktirdiği para ile ödediğini söyleyip bu paranın kaynağını açıklamadığı kaydedildi. Olaydan bir gün önce 5 Mayıs saat 22.00-23.00 sıralarında hakkında takipsizlik kararı verilen Farhad Hodjageldiyev’i arayarak ona “Hakkını helal et, gidiyorum. Yarın göreceksin. Kötüydük, iyiydik. İkimiz bir arada ekmek yedik. Hakkını helal et” dediği ve 10 gündür yapacağı eylemi planladığı aktarıldı. Şahin’in görsel ve yazılı basından takip ettiği Dündar’ın MİT TIR’ları haberleri nedeniyle İstanbul Adliyesi’nde olduğunu bildiği, adliyeye sabah erken saatlerde gelerek keşif yaptığı, keşiften sonra şüpheli Sabri Boyacı’dan temin ettiği silahı evinden alarak tekrar adliyeye geldiği anlatıldı.

Silahı başına doğrulttu

Olay esnasında Şahin’in Dündar’a “vatan hainisin” diye bağırdığı anımsatılarak, silahını Dündar’ın baş bölgesine doğrulttuğu, daha sonra silahını eğerek bacaklarını hedef alarak iki kez ateş ettiği anlatıldı. Şüpheli Murat Şahin’in yakalanmasından sonra yapılan araştırma, soruşturma, HTS kayıtlarının tespiti, bilgi sahiplerinin ifadeleri ve savunmalara göre olayda kullanılan silahın şüpheli Sabri Boyacı tarafından verildiği belirtildi. Saldırıyı şüpheli Boyacı ile birlikte Sabri Boyacı’nın patronu olan şüpheli Ergün Celep ile birlikte planlayıp organize ettikleri, Şahin’e para ve silah temin ettikleri aktarıldı.

87 kez görüşmüşler

9 Mayıs tarihli HTS raporuna göre şüpheli Murat Şahin’in kullandığı telefonu 10 Mart - 7 Mayıs tarihleri arasında olayın azmettiricisi şüpheli Sabri Boyacı ile 87 görüşmesinin olduğu tespit edildi. İddianamede, şüpheli Boyacı’nın Şenlikköy Mahallesi’ndeki bir adreste olduğunun tespit edildiği, 10 Mayıs günü adres ve çevresinde çalışmalar yapıldığı sırada saat 02.00 sıralarında hakkında takipsizlik kararı verilen Selçuk Mutlu’nun kullandığı araca binerek adresten ayrıldığının görüldüğü belirtildi. Aracın takip edildiği ancak şüpheli Sabri Boyacı’nın bir fırsatını bulup araçtan inerek kaçtığı aktarıldı. Selçuk Mutlu’nun daha sonra Sabri Boyacı’nın kardeşi Sedat Boyacı ile patronu Ergün Celep’in evine gittikleri belirtildi. Burada Sabri Boyacı’nın yola devam ettiği, görevlilerin kendilerini takip ettiklerini anladığında ise sürekli aracın yönünü seri bir şekilde değiştirdiği, Bahçelievler’in ara sokaklarında bir fırsatını bulup araçtan kaçtığı, birkaç günlük kaçışın ardından da kendiliğinden teslim olduğu aktarıldı.

Amacı bilinçlendirmekmiş

İddianamede, tetikçi Murat Şahin’in savcılıkta verdiği ifadeye de yer verildi. Şahin ifadesinde Dündar’ın devletin özgür iradesine müdahale ettiğini düşündüğünü, bir şehit cenazesinde bulunduğu sırada kendi kendine “Eylem yapacağım ve ses getireceğim” dediğini aktardı. Şahin, saldırıyı gerçekleştirmekteki amacının mesaj vermek ve herkesi bilinçlendirmek olduğunu savundu. Azmettiricilikle yargılanan Ergün Celep ise ifadesinde, tetikçi Şahin’i kesinlikle tanımadığını ileri sürerek, para yardımı yapmadığını, saldırıyı planlamadığını ve azmettirmediğini savundu.

Patronundan istemiş

İddianamede tetikçi Şahin’in ara sıra yanında çalıştığı Hülya Aktaş’ın tanık sıfatıyla verdiği ifade de yer aldı. Aktaş ifadesinde Şahin’in olaydan yaklaşık 1 hafta 10 gün önce kendisini aradığını, “Hülya senin abinin silahı vardı ya, bana da silah bulabilir miyiz. Siz Karadenizlisiniz. Silaha aşinalığınız vardı. Yok mu ayarlayabilecek birisi” diye sorduğunu söyledi. Kendisinin de “Manyak mısın sen? Ben nereden bulacağım? Benim abim silahı yasal olarak ruhsatlı bir şekilde Ankara’dan aldı. Git sende ruhsatlı alabiliyorsan al” diye cevap verdiğini söyledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr