Adana’nın Aladağ ilçesindeki yangın faciasının ardından öğrenci yurtlarının güvenliği tartışılıyor. Öğrenciler, yurtların güvenliğinden şikâyet ederken tablo yurt genelinde aynı. Yangın merdivenleri ve kapılar kapalı tutulurken bazı yurtlarda yangın tüpü bile yok. Adana’daki facianın ardında yurtlara “Yangın merdivenine gider” yazıları asılmaya başlanırken öğrencilerin cep telefonlarına yangın merdivenlerine çıkan kapılar ve odaların kilitlenmeyeceği yönünde uyarı mesajları gönderildi.

Öğrenciler, yurtların güvenliğinden de koşullarından da şikâyetçi. Kimisi bu sorunlar nedeniyle ev kiralamak zorunda kalmış ve “Maddi imkân yoktu ama yaratmak zorunda kaldık” diyor. Yurtlarda kalmaya devam edenler ise, başka seçeneklerinin olmadığını vurguluyor. İstanbul Üniversitesi bahçesinde konuştuğumuz öğrenciler, “yurt güvenliği” ifadesinden anlaşılanın yurda giriş ve çıkış saati olduğunu söylüyor. İstanbul’daki bir KYK yurdunda kalan kız öğrenciler, yangın merdivenlerinin kapısının “her zaman” kilitli olduğunu söylüyor. Erkek öğrenci yurtlarında ise kapılar ve yangın merdivenleri açık.

Mesajla önlem

Samsun’daki bir KYK yurdunda kalan üniversiteli bir kız öğrenci, yurtlarında olası bir yangına karşı herhangi bir önlem alınmadığını anlatırken, “Aladağ olayından sonra bazı odaların kapısına ‘Yangın merdivenine gider’ diye yazı astılar. Doğalgaz tüpleri, birinci katta ortada duruyor. Buna karşı aldıkları önlem ise, ‘Sigara izmariti atmayın’ demek. Dün Aladağ, yarın biz” diyor. Aladağ yangının ertesi günü kız öğrencilere gönderilen mesajda ise, “Can güvenliği nedeniyle yangın merdivenine çıkan balkon kapıları ve yurttaki odalar kilitlenmeyecektir. Değerli eşyalarınızı yurttan çıkarken yanınıza almanız önemle rica olunur” deniliyor.

Güvenlik sıkıntısı

Güvenlik önlemlerinin yeterli olmadığını söyleyen kız öğrenci, “Yurt binasının çevresindeki terk edilmiş bir binada madde kullananlar var. Etraftan bizi rahatsız eden insanlar geçiyor. Buna karşı bir önlem alınmıyor. Ama yurda yarım saat geç kalsak tutanak tutuluyor. Gidebileceğimiz başka bir yer yok. Başka bir yurt bile yok” ifadelerini kullanıyor. Samsun’da yurtta kalan bir erkek öğrenci ise, kendilerine böyle bir mesaj gelmediğini ve yangın merdiveninin kapısının hep açık olduğunu söylüyor.

Erkeklere açık

Adana’daki “yüksek ücretli” KYK yurdunda kalan üniversiteli bir öğrenci, kız ve erkek öğrencilerin kaldığı her iki binanın da yangın merdivenlerinin kilitli olmadığını aktarıyor. Aladağ faciasından bu yana “ekstra bir güvenlik önleminin alınmadığını söyleyen” öğrenci, koşulların daha iyi olmasını “yüksek ücretli” statüsüne bağlıyor.

Yangın tüpü bile yok

Adana’nın Seyhan ilçesinde yurtta kalan üniversiteli bir kadın öğrenci ise yangın merdivenlerinin kilitli olduğu binada yangın tüpünün de olmadığını söyleyen öğrenci, BİMER’e yaptıkları başvurunun ardından teftişe gelen müfettişler için koşulların iyileştirildiğini belirtiyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr