Demokratik Toplum Kongresi (DTK) 1. Olağanüstü Kongresi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda yapıldı.

Kongrede DTK, eş başkanlarını seçti. Yapılan seçim sonucunda Hatip Dicle ve Leyla Güven DTK eş başkanları oldu.


'Bir Kürt diğer bir Kürde terörist diyemez'

Kongrede konuşan DTK Eş Genel Başkanları Hatip Dicle ile Selma Irmak ise, "PKK ve PYD aynıdır" diye demeç veren Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'yi eleştirdi. Selma Irmak şunları söyledi:

"Sayın Mesut Barzani bir söz söyledi, bizler bunu eleştiriyoruz. Hiçbir kurumumuz 'terörist' bir kurum değildir. Bir Kürt diğer bir Kürde 'terörist' diyemez, tarih bunu onların önüne getirecektir. Düşmanlarımız yarın bu topraklardan gidecektir, bizler yüz yüze kalacağız. Barzani rol ve misyonunu oynayarak Türkiye ve Kürt halkı arasında üzerine düşeni yapabilir. Bizler Mesut Barzani'ye çağrımızı yapıyoruz, bu tutumundan vazgeçsin. Mele Mustafa Barzani'nin oğlu olarak üzerine düşeni yapmalıdır"

Hatip Dicle ise şu sözleri sarf etti:

"Irak Bölgesel Kürt Yönetimi sorunlar olmasına rağmen bir statüye kavuşmuş durumda. Rojava'da henüz güvence altına alınmamış olsa da bir statüye kavuşmuş durumdadır. Bu statü Rojava'da yapılan ilanı selamlıyoruz. Aynı zamanda aynı günde Semalka Sınır Kapısı'nın kapatılmasını ve yeni doğan bu Kürt statü yapısının adeta boğma amacıyla Irak Bölgesel Kürt Yönetimi tarafından yapılması, biz Kürtler açısından büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Bir çağrı yapmak istiyoruz: Bu kararınızı gözden geçirin. Kürt halkını dünya halkları karşısında zor durumda bırakan bu kararınızı bir an önce kaldırın."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr