İstanbul ve İzmir’de coşku yasak tanımıyor

Cumhuriyet Bayramı’nın 93. yılı, İstanbul ve İzmir’de coşkuyla kutlanacak. CHPli belediyeler başta olmak üzere, İstanbul’da pek çok ilçede kutlama programı var. İstanbul’daki bayram heyecanı dün başladı.

Anıta çelenk

Cumhuriyetin 93. kuruluş yıldönümü kutlamaları kapsamında, Taksim Cumhuriyet Anıtı’nda dün saat 13.00’te tören düzenlendi. İstanbul Valisi Vasip Şahin, 1’inci Ordu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Musa Avsever, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Kadir Topbaş’ın katıldığı törende, anıta çelenk bırakıldı. Törene, ilk kez imam hatip lisesi öğrencileri de katıldı. CHP İstanbul İl Başkanlığı’ndan bir heyetin anıta çelenk bırakması sırasında anons krizi yaşandı. Partililer, CHP Beyoğlu İlçe Başkanlığı’na ait ses aracını anıt yakınına getirerek ‘İstiklal Marşı’ için polisten izin aldı. Polisler ise ‘konuşma yapılacak’ diye müdahale etti. CHP’liler ise çelenk bırakıldıktan sonra İstiklal Marşı’nı okumadan meydandan ayrıldı.

İstanbul’daki Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, sabah saat 09.30’da, İstanbul Valiliği’nde başlayacak. İstanbul Valisi Vasip Şahin, makamında tebrikleri kabul edecek.

Kabul töreninin ardından saat 10.30’da Vatan Caddesi’nde resmi geçit töreni yapılacak. Kadıköy Belediyesi, “Cumhuriyet Özgürlüktür” sloganıyla gelenekselleşen yürüyüşü Bağdat Caddesi’nde yapılacak. Bakırköy Belediyesi’nin gün boyu sürecek etkinlikleri, saat 20.00’de Karadeniz müziğinin sevilen sesi Selçuk Balcı’nin konseriyle sona erecek. Beşiktaş Belediyesi de akşam saat 19.30’da Balmumcu’dan Barboros Meydanı’na kadar Fener Alayı ile yürüyüş gerçekleştirecek. Yürüyüşün ardından Bora Öztoprak, Fuat Saka, Grup Gündoğarken, Hüsnü Arkan, Hüseyin Turan, Suat Suna ve Onur Uğuş sevilen parçalarını Cumhuriyet için söyleyecek.

Kıraç sahne alacak

Ataşehir Belediyesi tarafından düzenlenecek kutlama programı 18.00’de Atatürk Mahallesi Özgürlük Parkı’ndan başlayarak Cumhuriyet Meydanı’na fener alayı yürüyüşü düzenlenecek. Şişli Belediyesi ise saat 18.00’de Şişli’deki Atatürk evi önünden “Atanın evinden yola çıkarak “Cumhuriyete sahip çık” sloganıyla yürüyecek. Kartal Belediyesi ise saat 19.30’da Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün de katılımıyla Kartallı Kazım Meydanı’ndan Kartal Meydanı’na kadar “Cumhuriyet Bayramı Yürüyüşü” gerçekleştirecek.

Maltepe Belediyesi ise “93. Yılında 93 Davul” sloganıyla Cumhuriyet Bayramı kutlamalarını gerçekleştirecek. Etkinlik kapsamında sabah saat 09.00’da 93 davul eşliğinde, Maltepe Meydanı’ndan Tarihi Beşçeşmeler Meydanı’na kadar yürünecek. Saat 20.00’da ise Tarihi Beşçeşmeler Meydanı’nda Burhan Öcal ve Al Star Trakya ekibi Maltepelilerle buluşacak..

Büyükada’daki kutlamalar dün başladı. Atatürk Anıtı’na çelenkler konuldu.

İzmir’de fener alayı

İzmir’de ise Büşyükşehir Belediyesi tarafından fener alayı düzenlenecek. Saat 20.30’da Cumhuriyet Meydan’ından başlayacak yürüyüş Gündoğdu Meydanı’nda sona erecek.

Mersin Anadolu Lisesi’nin 600 öğrencisi, dün giydikleri kırmızı beyaz kıyafetlerle 600 metrekarelik canlı dev Türk bayrağı oluşturdu. Harçlıklarını biriktirerek kıyafet ve şapka alan öğrenciler, okul bahçesinde belirlenen gösteri alanına 8 dakika süren bir geçiş yaptı.

Dönemin ruhuyla 93. yıl kutlaması

Bursa’da Nilüfer Belediyesi’nin 10 yıldır düzenlediği Cumhuriyet Yürüyüşü’nde bu yıl dönemin ruhu yaşatılacak. 3 bin kişi dönem kostümleriyle yürüyüşe katılacak. Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının belgeseli de yürüyüş sırasında ünlü bir yönetmen tarafından çekilecek.

Etkinlikler kapsamında FSM Bulvarı’nda döneme ait mimari sokak süslemeleri yapılarak, katılımcılara dönemin ruhu yaşatılacak. Alanda kurulan özel sahnede de Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün görüntüsünün hologram teknolojisi kullanılarak yansıtılacağını ve aynı anda Atatürk’ün, 10. Yıl konuşması alandakilere dinletilecek.

Yalova’da büyük coşku

29 Ekim Cumhuriyet’in 93. yıldönümü nedeniyle CHP’li Yalova Belediyesi’nin düzenlediği kutlama programı saat 17.30’da Cumhuriyet Yürüyüşü ile başlayacak. Yürüyüş sonrası Cumhuriyet Meydanı’nda Sanatçı Burçin Tangürek saat 19.00’da bir konser verecek. Yalova Belediyesi tarafından, Kent Müzesi’nde koleksiyoner Doğan Nadi Gürelman’ın Atatürk ve Cumhuriyetin ilk yıllarına ait belge ve materyallerinin yer aldığı sergi açılacak.

Mersin’de gün boyu etkinlik

CHP İl Başkanlığı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına sabah 09.30’da Cumhuriyet Alanı’ndaki Atatürk anıtına çelenk koyarak başlayacak. Akşam 18.00’de Mezitli Belediyesi önünden Viranşehir sahiline kadar fener alayı düzenlenecek. CHP Tarsus İlçe Örgütü de akşam 19.00’da Aznakay Meydanı’ndan Yarenlik Alanı’na kadar fener alayı düzenleyecek. CHP’li Mezitli Belediyesi, saat 11.30’da Bircan Tüfekçioğlu Anaokulu’nda Cumhuriyet Bayramı kutlaması düzenleyecek. CHP’li Yenişehir Belediyesi, saat 14.00’te Atatürk Kültür Merkezi’nde “Sunay Akın ile Cumhuriyet’”gösterisine ev sahipliği yapacak. CHP’li Silifke Belediyesi, Grup Zakkum konseri düzenleyecek.

Eskişehir yürüyecek

Eskişehir’de 2006 yılından bu yana Atatürkçü Düşünce Derneği Eskişehir Şubesi öncülüğünde düzenlenen ve Eskişehirlinin bir araya geldiği “Cumhuriyet Buluşması”, bugün saat 15.00’te Adalar mevkiinde Atatürk Caddesi girişinde başlayacak, vilayet meydanında sona erecek.

Adana’da özel gösteri

CHP’nin, Cumhuriyetin 93. yılı dolayısıyla düzenleyeceği etkinlikler 08.30’da Atatürk Parkı’ndaki törelerle başlayacak. Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşmalar yapılacak.

Samsun’da fener alayı

CHP İl Başkanlığı saat 11.00’de Atatürk Anıtı’na çelenk bırakacak. Saat 18.00’de ise DSİ önünden başlayarak fener alayı düzenlenecek.

Ertuğrul köyü kadınlarından konser

Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesine bağlı Ertuğrul köyü kadınlarından oluşan koro, 29 Ekim günü Kongre Meydanı’nda Cumhuriyet Konseri verecek. Kent Konseyi Kadın Meclisi üyesi Nesrin Göçener, “Cumhuriyet kadınlarının kurduğu koro muhteşem bir konser programı hazırladı. Köylü milletin efendisidir diyen yüce Atamıza olan borcumuzu ödemeye çalışacağız” dedi.

İstanbul ve İzmir’de
coşku yasak tanımıyor                       Kaynak: Cumhuriyet.com.tr