The Washington Post gazetesinin ortaya çıkararak yayınladığı ve ABD’de birçok televizyon kanalında yayınlanan video ve ses kayıtlarında, Trump’ın kadınlara yönelik müstehcen sözleri dikkat çekti. Trump’ın, rakibi Hillary Clinton ile, 100 milyonu aşkın Amerikalı'nın izlemesinin beklendiği ikinci ‘Başkanlık Tartışması’na çok kısa bir süre kala ortaya çıkan video ve ses kayıtlarında, Trump’ın kadınlara yönelik sözleri Amerikan kamuoyunda yoğun tepkilere yol açtı.

Video ve ses kayıtlarına göre, Trump’ın 2005 yılında ‘Access Hollywood’ adlı televizyon programının sunucusu Billy Bush ile bir otobüste yaptığı sohbet yer alıyor. Videoda Trump ve Bush, bir otobüsün içinde yaka mikrofonlarının açık olduğunun farkında olmadan sohbet ediyor. Bu sırada otobüsün dışında bulunan kamera, ikilinin konuşmasını kayıt altına alıyor. Sohbet sırasında Trump'ın evli bir kadınla ilişkisini, kendisinin nasıl kadınlardan hoşlandığını, zengin ve popüler bir kişi olmanın kadınlara yaklaşmayı kolaylaştırdığını anlattığı kayıtlarda, kadınlar hakkında müstehcen içerikli sözleri de duyuluyor.
Daha sonra Trump ve sunucu Bush’un otobüsten inerken görüntüleri kameralara yansıyor.

Trump, seçim kampanyası sitesinde bu konuda yaptığı açıklamada, "Bu, soyunma odalarında yapılanlar gibi bir sohbet ve uzun yıllar öncesine ait bir konuşmaydı. Bill Clinton, golf sahasında benimkilerden çok daha beter sözler söylemişti. Eğer gücenen olduysa özür dilerim" dendi.

ÖZRÜ KABAHATİNDEN BÜYÜK
Ancak bu açıklama, ABD kamuoyunda Trump’a ‘özrün kabahatinden büyük’ değerlendirmelerine neden oldu. Trump’ın açıklamasında, ‘golf sahasında eski ABD başkanlarından Bill Clinton’ın kadınlar hakkında kendisine bunlardan daha da ağır sözler söylediğine’ yer vermesi eleştirilerin başka bir boyutunu oluşturuyor. Cumartesi gecesi, ‘kendisinin daha iyi bir adam olacağı’ ile ilgili bir video da yayınlayan Trump, başta Cumhuriyetçi Partili Temsilciler Meclisi Sözcüsü Paul Ryan olmak üzere, çok sayıda Cumhuriyetçi Partili seçmen tarafından da ağır bir biçimde yaylım ateşine tutuluyor.

Trump’ın, başkanlık seçimlerindeki bayan rakibi Hillary Clinton ile birkaç gün sonra ‘Başkanlık Tartışması’nda yüz yüze geleceği biliniyor. Trump’ın geçmişte söylediği sözleri ile ilgili ilk tepkisini ‘Bu korkunç. Böyle bir adamın başkan olmasına izin veremeyiz’ diyerek dile getiren Hillary Clinton’un, tartışmada bu sözleri üzerinden Trump’a ağır dille yüklenmesi bekleniyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr