ABD Başkanı Donald Trump, Kongre'deki ilk konuşmasını gerçekleştirdi. Genelde Amerikan başkanlarının görevde kaldıktan en az bir yıl sonra gerçekleştirdiği konuşmayı Trump'ın bir ay sonra gerçekleştirmesi, politikalarının netleşmesi açısından önemli görülüyordu.

BBC Türkçe'nin haberine göre, yapılan son kamuoyu yoklamalarına göre yüzde 44 ile tarihin en az desteklenen başkanı olan Trump'ın konuşması, bu oranı yukarı çekmeye yönelikti.

Trump, konuşmasına Yahudi merkezlerine ve Yahudi mezarlıklarına gerçekleştirilen saldırılar ile geçen hafta Kansas City'de bir kişinin öldüğü silahlı saldırıya atıfta bulunarak politikalardaki farklılıklara rağmen ABD'nin 'kötülüklere' karşı birleştiğini vurgulayarak başladı.

Dokuz yıl sonra ABD'nin kuruluşunun 250'nci yıl dönümünün kutlanacağını, bir sonraki kuşaklara nasıl bir ülkenin kalacağını düşünmeleri gerektiğini söyledi. Trump, konuşmasında başından sonuna kadar 'Amerika'yı tekrar büyük güç yapalım' sloganının altını çizecek açıklamalarda bulundu. Amerikalı lider, özellikle 'Amerikan ruhunun yenilendiğini' sıklıkla vurguladı.

Diğer yandan Trump, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü NATO'ya olan bağlılıklarının sürdüğünü ancak NATO üyelerinin üzerine düşen mali ödemeleri yapması gerektiğini ifade etti.

'Yasa dışı göçmenlerin' kurbanları

Trump, konuşmasına 'yasa dışı göçmenlerin' gerçekleştirdiği saldırıların kurbanlarının ailelerini de çağırdı. Tek tek isimleriyle bu kişilere seslenen Trump, Amerikan devletinin onları yarı yolda bıraktığını, bu yüzden yasa dışı göç ile mücadele etmeleri gerektiğini söyledi.

Trump ayrıca Kanada ve Avustralya'da olduğu gibi kalifiye göçmenleri almalarını sağlayacak bir reform üzerinde çalıştıklarını duyurdu.

En uzun alkış

Trump, yönetimi altında hayatını kaybeden ilk Amerikan askeri olan ABD Donanması'ndan William Ryan Owens'tan bahsederken askerin eşi Carryn Owens, en uzun alkışı alan kişi oldu.

Trump, Yemen'deki operasyonda hayatını kaybeden Owens'ın eşine seslendi ve meslektaşlarının askerden övgüyle bahsettiğini söyledi. Bunun üzerine Kongre'de uzun bir alkış arası gerçekleşti, Trump da, 'Ryan'ın böylece rekor kırdığını' ifade etti.

Sosyal medyanın kravat şaşkınlığı

Donald Trump'ın konuşmasına damga vuran detaylardan birisi ise kravatı oldu. Bugüne kadar kullandığı kırmızı renkli kravattan vazgeçen Trump, Cumhuriyetçilerin renginden vazgeçip lacivert üzerine beyaz işlemeli bir kravat taktı. Trump'ın kravat tercihi, ABD'de sosyal medyanın gündemine oturdu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr