Önümüzdeki ay ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artırım sinyalleri vermesi ve Türkiye’de ekonomi yönetiminin belirsizlik doların ateşini yükseltti. Piyasaların kapalı olduğu 19 Mayıs’ta 3.007 seviyesine kadar çıktı. Kur, dün ise 2.98 TL civarında seyretti. Uzmanlar, FED faiz artışı ve ekonomi yönetiminde olumsuz gelişmelerin, doların 3 TL sınırını geçmesine yol açacağını belirtiyor.

Dolar tüm dünya para birimleri karşısında yükseldi. Zira, çarşamba akşamı yayımlanan ABD Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Nisan toplantısının tutanaklarında üyelerin genel itibarıyla haziranda faiz artırımına sıcak baktıkları açıklandı. Tek şart olarak olumlu verilerin gelmesi gerektiği belirtilen tutanaklarla dolar küresel bazda değer kazanımları elde etti. Ekonomik verilerin olumlu sinyaller vermeye devam etmesi Fed’in faiz artırım beklentilerinin yükselmesine ve bu kapsamda doların değer kazanımlarına devam etmesine yol açacak.

3 TL kalıcı olabilir

Yurtiçinde ise ekonomik gelişmelerden ziyade siyasi gelişmeleri ön plana çıkarıyor. AKP’nin geçen haftalarda kongre kararı almasıyla birlikte Türk varlıklarında negatif ayrışma söz konusuydu. Önceki gün AKP’den yapılan açıklamada Binali Yıldırım’ın kongrede genel başkan adayı olacağı belirtildi. Ancak ekonomi yönetiminin belirli olmaması ve piyasanın istediği isimlerin kabine dışı kalma riski TL’nin seyrinde belirleyici oluyor. Uzmanlar, kur ve borsada kritik seviyelerde bulunulduğunu belirterek Dolar/TL’de 3.00 seviyesinin önemli bir psikolojik direnç konumunda olduğunu, bu seviyenin aşılması durumunda yükselişin süreceğini belirtiyor.

Faiz indirimi olabilir

Türkiye’de ayrıca önümüzdeki hafta gerçekleşecek olan Merkez Bankası PPK toplantısından çıkacak karar da önemli. UniCredit önümüzdeki aylarda dolar/TL kurunun 3.00-3.05 bölgesine tekrar hareket edebileceğini düşünüyor. Öte yandan, BNP Paribas, AK Parti’de Binali Yıldırım’ın kongrede tek başına aday olacağının açıklanmasının ardından piyasaların odak noktasında muhtemelen önümüzdeki hafta açıklanacak olan yeni kabinenin olacağını düşünüyor.

YABANCI YENİ KABİNEYİ BEKLİYOR

 Binali Yıldırım’ın AKP başkanlığı adaylığının açıklanmasının ardından yabancı yatırımcıların gözü, önümüzdeki hafta çarşamba günü açıklanacak yeni kabineye çevrildi. Binali Yıldırım’ın parti başkanlığı adaylığının açıklandığı merasim töreninde Davutoğlu ile birlikte, Lütfi Elvan ve Mehmet Şimşek’in bulunmaması, Şimşek’in görevini bırakacağı söylentilerini artırdı. Ak Yatırım’ın değerlendirme notuna göre, yabancı yatırımcılar, güçlü bir ekonomi programına devam edilmesi kaygısıyla, kasımda görevini bırakan Ali Babacan’dan sonra, Şimşek’in hükümette kalıp kalmamasına ciddi önem veriyorlar. Şimşek’in ayrılması halinde, son haftalardaki zayıflık bir miktar önümüzdeki haftaya da sirayet edebilir. Buna karşın, TL cinsi finansal varlıklar, son bir aydır yaşanan satışlarla birlikte değerleme olarak cazip alım noktalarına da yaklaşmış durumdalar.Kaynak: Cumhuriyet.com.tr