Küresel piyasalarla birlikte Fed tutanakları beklenirken, güne 3.07 seviyesinden başlayan dolar, gün içerisinde 3,0974’e kadar çıkarak tarihi zirveyi gördü. Doların yükselişinde cari açığın beklentilerin üzerinde gelmesi, Binali Yıldırım’ın başkanlık sistemine yönelik açıklamaları ve bu akşam açıklanacak Fed tutanakları doların yükselişinde etkili oldu. AKP Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım’ın kısa sürede başkanlık sistemini de içeren anayasa değişiklik tekliflerini TBMM’ye getirecekleri yönündeki açıklamalarının da etkisiyle kur ve faiz yönünü yukarı çevirirken, borsa endeksi kazançlarını geri verdi. Moody’s’in kredi notu indirimi sonrası yaklaşık 20 gündür TL’de gözlenen değer kaybı süreci bu sabah itibarıyla yerini sınırlı da olsa iyimserliğe bırakmış, dolar dünkü 3.0890 seviyesinden 3.07’li seviye kadar gerilemişti. Başbakanın açıklamaları öncesi 3.0715 seviyesinde işlem gören dolar kademeli olarak 3.0966 ile 3.0970 seviyesindeki tarihi zirveye oldukça yaklaştı. Öte yandan açıklama öncesi hafif pozitif seyreden BIST-100 endeksi de açıklamaların ardından eksiye döndü. Tahvil-bono piyasasında da 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde 15 baz puan civarında yükseliş yaşandı. Başbakan’ın açıklaması öncesi 10 yıllık gösterge tahvil bileşik faizi işlem bazında 9.80 seviyesinde işlem görürken, açıklama sonrası yüzde 9.96 test edildi.

Başkanlık ateşi artırdı

Moody’s not indirimi sonrasında çıkışların yaşanabileceği endişesi, OHAL süresinin üç ay daha uzatılması kararı ve TCMB’nin kurdaki yükselişlere karşın faiz indirimlerine devam edeceği beklentileri ile petrol fiyatlarındaki yükseliş TL’nin gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmasında ana belirleyiciler olmaya devam ediyor.

Analistler son 20 günde bu gelişmelerle baskı altında olan piyasaların başkanlık açıklamalarının etkisiyle hızlı bir yükseliş yaşadığını ancak piyasalardaki ana belirleyicinin halen diğer gelişmeler olmaya devam ettiğini söylediler. Bir bankanın döviz masası müdürü, “TL’deki esas değer kaybına ilişkin faktörler halen mevcut; ancak bugün biraz iyimserlik vardı. Bu iyimserliği bitiren ve kurda ani sıçrama yaratan Başbakan’ın açıklamaları oldu” dedi. Bir başka bankacı ise, “Türkiye’nin çevresindeki riskler bu kadar yüksekken, olası askeri operasyonlar tartışılıyorken şuan ihtiyacımız olan son şey yeni bir başkanlık tartışması olacaktır” dedi. Söz konusu bankacıya göre, piyasa refleksi ile başkanlık haberlerine bir tepki yaşandı. Ancak çok büyük bir tepkiden bahsetmek mümkün değil. İlerleyen süreçte konunun piyasada yakından izlenmesini bekleniyor. Zira, sürecin işleyişine göre piyasa etkisi çok farklı olacak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr