Geçen hafta 3.64’ü aşan dolar/TL’de rekor yolculuğu dün de devam etti. Dolardaki küresel değer kazancı ve içerideki siyasi endişelerle dolar/TL yeni tarihi zirvesi olan 3.7388’e çıktı.

Güne 3.65’i aşarak tarihi zirveden başlayan kur, açıldığı dakikadan itibaren kademeli olarak yükselişini sürdürdü. Sabah saatlerinde açıklanan ve beklentileri karşılamayan sanayi üretimi verisi ardından 3.6830’a çıkan dolar/TL, öğle saatlerine gelindiğinde 3.70’i aştı. Kur en son 3.7388’e kadar yükseldi. Avro da doların yükselişine paralel rekor kırarak 3.9340 ile tarihi zirvesini gördü. Serbest piyasada dolar 3.7330, Avro 3.9280 TL’den günü tamamladı.

Tüm riskler birleşti

Kurun yükselişinde hem iç hem dış riskler etkili oluyor. Küresel piyasalarda ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artıracağı endişeleri dolar endeksini 14 yılın zirvesine yaklaştırırken, içeride kuru etkileyen unsurlar arasında siyasi ve jeopolitik gelişmeler öne çıkıyor.

Anayasa değişikliği görüşmelerinde ikinci maratonun başlamasıyla siyasi sisteme ilişkin tartışmalar, referandum belirsizliği, jeopolitik riskler ve güvenlik riskleri, Merkez Bankası’nın siyasi endişelerle TL’nin sert değer kayıplarına karşın faiz adımlarını kullanmaktan çekinebileceği endişesi, faiz adımlarının kullanılması halinde siyasilerle yaşanabilecek gerilim ihtimali, Türkiye’ye tek yatırım yapılabilir notu veren Fitch’in 27 Ocak’taki değerlendirme tarihinin yaklaşması Türk finansal varlıkları üzerinde baskı unsuru oluşturuyor.

Yüzde 2 eridi

TL geçen hafta olduğu gibi dün de gelişen ülke para birimleri arasında dolar karşısında en çok değer kaybeden oldu. Gelişen ülke para birimlerinde dün yüzde 0.1 ila yüzde 1 arasında değer kaybı yaşanırken TL’deki değer kaybı yüzde 2’ye yaklaştı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr