Teknolojinin gelişimi ile birlikte dolandırıcılar birbirinden farklı yöntemlere başvururken, son atakları 'pes' dedirtti. Nisan sonundan itibaren 'hayat sigortası borcu' adı altında vatandaşlara gerçek avukat adları ile sahte 'SMS' gönderen dolandırıcılar günde 30 bin civarında kişiye SMS atıyor.
Dolandırıcıların, bu yolla 2 ay içinde binlerce kişiyi dolandırdığı tahmin ediliyor.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Bilişim Hukuku Uzmanı Av. Arif Baltacı, dolandırıcıların kendi ismini de kullandığını belirterek şunları söyledi:

'1 GÜNDE 300 KİŞİ ARADI'

"Konu ile ilgili 01.06.2016 günü birçok kişi tarafımı aradı. Kendilerine 0 534 626 6227 numaralı cep telefonlarından gelen mesajın gerçek olup olmadığı hususunda tarafımdan bilgi almak istediler. Bir gün içerisinde 300 den fazla kişi ofis ve cep telefonlarımdan şahsıma ulaştı. Şahsımın adını internette arayıp telefonlarımı bulan kişilerin 300 civarında olduğu düşünülürse bunun kat be katı dolandırıcıların bildirdiği telefon numarasını aramıştır diye düşünüyorum."

'SAVCILIĞA BAŞVURDUK AMA...'

Dolandırıcıların işi oldukça abartmış durumda olduklarını ifade eden Baltacı, bugün birçok hakim, savcı ve avukatın konu ile ilgili kendilerine SMS geldiğinden bahisle tarafına ulaştığını söyledi. "Tarafıma dönüş yapan, meslektaşlarımız, hakimler, savcılar ve vatandaşlardan aldığımız mesaj örneklerinin hepsi aynı şekilde düzenlenmiştir" diyen Baltacı, şöyle konuştu:

" Konu ile ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunduk ve dolandırıcılara ait telefonun erişiminin engellenmesini talep ettik. Telefon erişiminin engellenmesinin geciktiği her gün birçok vatandaşımız mağdur olmaya devam ediyor. Bu süreçte hukukun hızlandırılması gerekiyor fakat savcılarda bu konuların çok sık olması sebebiyle bu tür şikayetlere çok fazla ihtimam göstermiyor. Rutin işlemler şeklinde olaya bakıyor.

'BU İŞİN ARKASINDA BÜYÜK BİR ÇETENİN OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ'

Konu ile ilgili olarak avukatlık ofisimiz daha önce farklı avukatların isimlerinin kullanıldığı sebebiyle şikayette bulunmuştu. Bu konu hakkında yaptığımız araştırma da işin ardında büyük bir çetenin olduğunu düşünüyoruz. Bu çete sık sık telefon numaralarını değiştirerek birçok meslektaşımızın itibarına da gölge düşürüyor.

Konu ile ilgili web sitemiz ve sosyal medya hesaplarımız üzerinden yaptığımız açıklamalara yapılan geri dönüşlerde bu tür mesajların kendilerine geldiğini ifade eden takipçilerimiz tarafımıza birçok mesaj örneği göndermiştir. Mesajlarda birçok avukat arkadaşımızın adı kullanılmaktadır. İlgili mesajlarda geçen telefon numaraları

05366577516
05070606886
05366577562
05512610149
05531890153
05366577562

olarak bildirilmiştir."

'KENDİ TELEFONUMDAN ARADIM ALDIĞIM CEVAP...'

Dolandırıcıları kendisinee ait cep telefonumdan aradığını ifade eden Baltacı, kimliği bildirdiğinde telefonu kapatıp telefon numarasını engellediklerini kaydetti. Daha sonra farklı numaralardan yaptığı yüzlerce aramada da telefonun çoğu zaman meşgul olduğunu ifade eden Baltacı "Dolandırıcılara farklı bir numarayla ulaşıp borcun sebebini sorduğumda FKS Hayat Sigortası borcu olduğunu ve ödemez iseniz icra takibi yapacağı belirtildi. Borcun tamamı gönderilen mesajda 4,758 TL olarak görünse de peşin ödeme ile 750,00 TL'ye dosyayı kapatabileceğim bilgisi verildi. Dolandırıcılara ismini sorduğum ben Avukat Arif BALTACI Çağlayan Hukuk Bürosu sahibiyim dedi. Vatandaşlarımız dolandırıcıların bu şekilde konuşmalarına kesinlikle itibar etmemelidir. Her avukatın İstanbul Barosu Web Sitesinde iletişim numarası vardır. Bu tür mesajların doğruluğunu direk baronun resmi sitesinden alacakları iletişim bilgisi ile rahatça teyit edebilirler" dedi.

Baltacı ayrıca vatandaşları bu tür sahte mesajlara itibar etmemesini konusunda uyarırken,  vatandaşın dolandırıcıların oyununa gelmemesi konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesi hususunun da gerçekten önem arz ettiğini söyledi.

Kaynak: Milliyet / AYŞE EKİN GÜNDÜZ/UZMANPARA

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr