Önerinin maddelerine geçiş oylamasına 536 milletvekili katıldı. 348 ‘kabul’, 155 ‘ret’, 25 boş, 8 de çekimser oy çıkarken, ilk oylamada referendum sınırı olan 330’un üzerine çıkıldı. HDP’den 7, CHP’den 4, AKP’den de TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın ile birlikte şehit cenazesi için şehir dışında bulunan Şanlıurfa Milletvekili Halil Özcan oylamaya katılmadı.

AKP ve MHP’nin oylamaya katılan 354 milletvekilinin tamamının kabul oyu verdiği varsayılırsa ‘kabul’ bloku en az 6 fire verdi. CHP ve HDP’nin oylamaya katılan 181 milletvekilinin tümünün ret oyu verdiği varsayılırsa ise hayır blokundan 26 milletvekilinin kabul, boş ve çekimser oy kullandığı ortaya çıkıyor. Bu durumda AKP-MHP blokundaki fire sayısının daha da fazla olduğu belirtiliyor. Oylamaya Ahmet Davutoğlu, Kemal Kılıçdaroğlu, Devlet Bahçeli, Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş da katıldı.

AKP’DE BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞI

Oylama sonucunda ilk anda hayal kırıklığı yaşayan AKP yöneticileri, kısa bir toplantı yaparak durum değerlendirmesi yaptı. Toplantıda, hangi partiden ne kadar kabul ve ret oyu kullanmış olabileceği üzerine tahminler yürütülürken, AKP’den de ne kadar fire olabileceği hesabı yapıldı. Oy sayımı sırasında kutularda 3 beyaz pul (kabul oyu) bulunduğunu belirten parti yöneticileri, “Bu oylar büyük bir ihtimalle bizim milletvekillerimizin, zarfların ağzını kapatmadıkları için pullar düşmüş olabilir. 8 çekimser oyun 3’ü partili milletvekillerimiz tarafından kullanılmış olabilir” görüşünü dile getirdi. AKP yönetimi, oylamadan sonra milletvekillerine diğer oylamalar için ‘zarfları kapatarak kutuya atın” uyarısında bulundu.

İşte 1. tur oylamasına katılan milletvekillerinin partilere göre dağılımı ve çıkan sonuçların tablosu:

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr