İstanbul’da 9 ilçede, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyelerinin gözaltına alındığı operasyonda, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Van Milletvekili Figen Yüksekdağ’ın da evi basıldı. Polislerin, Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Genel Sözcüsü Fadime Çelebi’yi gözaltına almak için kendi evini bastıklarını söyleyen Yüksekdağ, “Bu tam bir haydutluktur. Artık Türkiye’de güvenlik adı altında yapılan her şey tam bir eşkıyalığa, haydutluğa dönüşmüştür. Dayandıkları zaten bir yasa yok. Her şey Anayasa’ya aykırı” dedi.

 

Eşyası dağıtıldı

Polis baskını sırasında Yüksekdağ, önceki gün Cizre’deki bir programa katılmak üzere gittiği Mardin’de bulunuyordu. Polisin arama talebi üzerine evde bulunan Yüksekdağ’ın eşi Sedat Şenoğlu karşı çıktı. Yüksekdağ’ın eşi Şenoğlu, evin HDP Eş Başkanı Yüksekdağ’ın resmi makamlara bildirilen ikametgah adresi olduğunu, TBMM kararı olmadan bir arama yapılamayacağını belirtti. Ancak polisler Şenoğlu’nu itirazını umursamadan eve girerek arama yaptı. Polisin Yüksekdağ’ın ikametgah ettiği adreste yaptığı arama nedeniyle ev eşyasının dağıtıldığı belirtildi.

ESP Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada, parti üye ve yöneticileri Ali Haydar Keleş, Hilmi Toy, Adar Temel, Ferhat Karakaya, Emrah Görtaş, Taner Taş, Hüseyin Şahin, Alican Albayrak, Sidar Balsever, Mehmet Salih Çekim ve Aykut Kaplan’ın gözaltına alındığı belirtildi. ESP üyelerinin, MLKP adına izinsiz gösterilere katıldıkları, polise taş ve molotofkokteyli attıkları, örgüt militanlarını bomba ve silah eğitimi için Suriye’ye götürdükleri iddia edildi.

 

Bunun adı faşizm

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve İstanbul İl Örgütü, dün öğleden sonra ESP’nin Aksaray’daki binasına geldi, geçmiş olsun dileklerini iletti.

Yüksekdağ şöyle konuştu: “Bunun tek adı faşizmdir, diktatörlüktür. Bugün Türkiye’de bir başkanlık despotizmi uygulanıyor” dedi. Hem arkadaşım hem misafirim olan SKM Genel Sözcüsü Fadiwme Çelebi’yi gözaltına almak için resmi ikametgah adresimi bastılar, hukuksuz, gayri meşru bir biçimde arama yaptılar. Ben bu (dün) sabah İstanbul’a geldiğimde haberdar oldum baskından. Hiçbir dayanağı, hukuki meşrutiyeti yok. HDP Eş Genel Başkanı’nın evini basmak ve arama yapmak haydutluğunu sergileyerek, aynı zamanda başka bir saldırıya da imza atıyorlar. Bu tam bir haydutluktur. Artık Türkiye’de güvenlik adı altında yapılan her şey tam bir eşkıyalığa, haydutluğa dönüşmüştür. Bu haydutluk içerisinde Türkiye’de hiç bir kesime yaşama alanı bırakmayacaklar” diye konuştu.

 

HDP: Saray'ın talimatı

HDP’den yapılan açıklamada, Yüksedağ’ın bildirilmiş ve kullandığı ikametgahına hukuksuz bir baskın gerçekleştirdiğini ifade edilerek, bu baskını yapanlar ve emrini verenler hakkında derhal soruşturma açılması talep edildi. Açıklama şöyle devam etti: “Bu hukuk dışı operasyonlar, biliyoruz ki, Saray’dan gelen talimatlarla gerçekleştiriliyor. Saray, partimizi, yöneticilerimizi ve milletvekillerimizi, bileşenlerimizi hedef göstererek bizleri demokratik siyaset alanının dışına itmeye çalışıyor.”

 

CHP: Barışa darbedir

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da “Bir siyasi partinin genel başkanının evine bu baskının belki bir güvenlik kuvvetleri içerisindeki işgüzarlıktan kaynaklanmış olması da söz konusu. Ama bu şekilde değil de planlı ve sistematik bir süreç işletiliyorsa, ülkenin barış ortamı için bu, devlet eliyle barış ortamına vurulmuş bir darbe olarak da değerlendirilebilir” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr