Türkiye 5 Haziran Dünya Çevre Günü’ne Akkuyu’dan Artvin’e, Hasankeyf’ten Çanakkale’ye dek doğanın dengesini bozan projelerle ve ranta karşı direnerek giriyor.

NÜKLEER AŞK

Türkiye’de toplam üç nükleer santral planlanıyor. Yer tahsisi 40 yıl önce yapılan Akkuyu Nükleer Santralı’nın temeli Nisan 2015’te atıldı. Çevre aktivisleri, santrala karşı dava açtı. Çevreciler, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun iptalini istedi; bilirkişi, dünyaca koruma altına alınan Göksu Deltası ve nesli tükenmekte olan Akdeniz foklarının santral yapımı ve sonrasında tehlike altında kalacağını tespit etti ancak bu durumun santral yapımına engel olmayacağını savundu. Dava sürüyor. İkinci nükleer santralının da Sinop, İnceburun Yarımadası’nda deniz kenarına kurulması planlanıyor. Üçüncü nükleer santralın ise İğneada’ya yapılmasının planlandığı açıklandı.

KÖMÜR CANAVARI

Türkiye’de 60 kömürlü termik santral tesisi projelendirilmiş ya da duyurusu yapılmış durumda. Projeler Adana, İskenderun Körfezi çevresi, Çanakkale, İzmir, Zonguldak- Bartın, Konya Kapalı Havzası, Kütahya- Seyitömer ve Trakya’da yoğunlaşıyor. Bunlardan bazıları şöyle:

ÇANAKKALE

Çanakkale’de Çan ve Biga’da 3 aktif ve 13 proje aşamasında termik santral yer alıyor. Planlanan 13 termik santralın 2’si ise inşaat halinde, 11’i de proje aşamasında. Çanakkale’de termik santrallar Lapseki, Biga, Çan, Ezine ve Yenice’de planlanıyor.

ZONGULDAK

Ciddi tahribata uğrayan Zonguldak’a da Ereğli-Amasra arasındaki sahil şeridine 13 termik sanral planlanıyor. Bunlardan 4’ü aktif bir şekilde çalışıyor. Diğerleri proje aşamasında. Santrallar Ereğli, Kandilli, Çatalağzı, Muslu, Saltukova, Sazköy, Amasra Mugada’da yer alıyor.

TRAKYA

Son olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yeni bir KHK ile İstanbul - Silivri , Tekirdağ -Çerkezköy ve Kırklareli Vize’de tarım ve orman alanı iki bölgeyi “Enerji Üretim Alanı” ilan ederek, termik santral yapılmasının önünü açtı. Bölge halkı ve çevre aktivistleri karara itiraz etti.

Hatay İskenderun’a bağlı Sarıseki’de aktif konumda 2 termik santral var.

Eskişehir Alpu, Konya Karapınar, Karaman Ayrancı, ve Afyon Dinar da birden fazla santralın projelendirildiği yerler.

HES İSYANI

Karadeniz Bölgesi’nde faal durumdaki yüzü aşkın HES, canlı hayatını olumsuz etkiledi. Yeraltı sularının yerini değiştirdi. Amasya’nın merkeze bağlı Yeşildere Mahallesi sınırları içerisinden geçen Yeşilırmak üzerine kurulması planlanan HES’e karşı da halk sokağa döküldü. Konya Karaman’ın Sarıveliler ilçesine bağlı Göktepe beldesinde bulunan Fariske Çayı, tarihi ve doğal değerleriyle bilinen yöre için önemli bir su kaynağı. Fariske HES tehdidi altında.

YEŞİL YOL ISRARI

Karadeniz yaylalarını birbirine bağlayarak turizm yatırımlarına açmayı hedefleyen Yeşil Yol projesine karşı yaylalarda verilen mücadele sürüyor. Projenin Çamlıhemşin’in Yukarı Kavron ve Samistal yaylalarını birbirine bağlayacağı ifade ediliyor. Bölgeye geçen günlerde yeniden iş makineleri getirildi. Bölge sakinlerinin yaylaya çıkışına da yasak konuldu.

CERATTEPE KARA BULUTLU

Cerattepe üzerinde 20 yılı aşkın süredir maden ocağı tehdidi sürüyor. Cengiz Holding’in çalıştırmak istediği maden ocağı için hazırlanan ÇED raporuna karşı Türkiye’nin en büyük çevre davası açıldı.

TÜRBE YERİNDEN OLDU

Ilısu Barajı’nın tamamlanmasıyla su altında kalacak olan 650 yıllık Zeynel Bey Türbesi de 2 kilometre taşınarak, baraj göl alanından çıkarıldı.

YARIN: ZONGULDAK’TA ÖLÜME BAKAN HAYATLAR

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr