1 Eylül Dünya Barış günü öncesi bugün Kürt siyasi hareketinin bileşenleri önemli bir açıklama yapmaya hazırlanıyor. Edinilen bilgiye yaklaşık bir ay önceden planlanan açıklama için HDP, DBP bünyesinde seçilmiş olan bütün milletvekilleri ve belediye başkanlarının da katılımıyla açıklama öncesi bir toplantı yapılacak. Toplantının ardından bütün bileşenler adına ortak bir açıklama yapılacak.

Açıklama beklentiyi artırdı

KCK’nin Cerablus’a yönelik başlatılan Fırat Kalkanı operasyonundan önce yaptığı açıklamanın ardından bugün yapılacak toplantı önem kazanmıştı. Ancak hükümet kanadından yeni bir barış süreci olmayacağı yönünde yapılan açıklamalar ve Fırat Kalkanı operasyonu kamuoyundaki barış beklentilerini düşürmüştü. Edinilen bilgiye göre, her ne kadar kamuoyundaki beklentiler düşse de bugün yapılacak açıklamanın çok önemli olacağı ifade ediliyor.

Temel gündem Öcalan

HDP kaynakları, bugün Diyarbakır’da yapılacak açıklamada, Öcalan’ın durumuna vurgu yapılacağını belirtiyor. Kaynaklar, 15 Temmuz darbe girişiminde İmralı’nın da hedefler arasında olduğunun ortaya çıkmasının ardından Öcalan’ın durumuyla ilgili sağlıklı bir bilgi alınmamasının özellikle bölgede büyük bir gerilim yarattığını belirtiyor. Kürt siyasi hareketinin bileşenlerinin bugün yapacağı önemli açıklamanın temel gündeminin Öcalan’ın durumu olacağı belirtiliyor.

Gerilim artar endişesi

HDP kaynakları, açıklamada Öcalan’ın durumu ve sağlığı konusunda derhal bilgi alınması için İmralı’ya aile ya da avukatlarının gönderilmesi talebinde bulunulacağını ifade ediyor. Öcalan’la yapılacak bir görüşmenin bölgedeki gerilimi de azaltacağını ifade eden kaynaklar, Öcalan’ın durumuyla ilgili bilgi sağlanmadığı takdirde özellikle bölgede istenmeyen bazı gelişmelerin yaşanabileceği endişesini dile getiriyor.

Demirtaş da katılacak

Kaynaklar aynı zamanda açıklamanın büyük bir barış deklarasyonu olacağı, çatışma yöntemlerinin Kürt sorununa yıllardır çözüm sağlamadığı vurgusunun da yapılacağını ifade ediyor. Diyarbakır’da DTK Genel Merkezi’nde yapılacak açıklamaya HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın yanı sıra milletvekilleri, belediye başkanları ve parti yöneticilerinin de katılacağı belirtiliyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr