Diyarbakır’da 12 Eylül 1980 darbesinden bu yana ülke geneline oranla sönük geçen 1 Mayıs kutlamalarında bu yıl coşku vardı. Kentte sıkı güvenlik önlemleri alınırken, kutlamalarda kullanılacak güzergâhlar geceden trafiğe kapatıldı. Kutlamalarda güvenliği sağlamak için 2 bin 600 polis sabahın ilk ışıklarıyla görev aldı.

TMMOB, KESK, TTB, DİSK ve Türk-İş tarafından organize edilen kutlamalara Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) ve Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) alana ilk olarak Mahabat Cumhuriyeti şimdi ise ve Kuzey Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi tarafından kullanılan bayrakları taşıyarak geldi. Katılımcılar alkış ve zılgıtlarla, Kürtçe olarak “Yaşasın özgür Kürdistan” sloganları attı. Alana giren bir grup LGBTİ ise gökkuşağı rengindeki flamalar altında toplandı.

Kutlamalar katliamlarda yaşamlarını yitirenler ile demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenler için saygı duruşu ile başladı. Bu sırada Türkçe ve Kürtçe sloganlar atıldı. Açılış konuşmasını yapan DİSK Genel-İş Sendikası Diyarbakır 1 No’lu Şubesi Eşbaşkanı Zeynep Demir Akcer, “İktidar ile siyasilere sesleniyoruz bu savaşı durdurun. Kadınların çocukların ve emekçilerin ölümüne neden olmayın” dedi.

DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek ise “Abdullah Öcalan’ın süreci bizzat yönetebileceği bir konumda olması gerekiyor. Mandela gibi özgür olması ve çözümü yürütmesi gerekiyor. Ezilen ve öteki kabul edilen herkesin özgürleşeceği bir projeyi hayata geçirmek gerekiyor. Kürt halkı kendini özgürleştirdiği gibi Ortadoğu’yu da özgürleştirecektir” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr