Diyarbakır Barosu Başkanvekili Ahmet Özmen, Bakanlar Kurulu'nca Diyarbakır'ın Sur İlçesi'nde bulunan 16 ve Yenişehir İlçesi'nde ise 2 mahalle olmak üzere toplam 18 mahallenin acele kamulaştırılmasına karar verildiğini hatırlatarak şöyle dedi:

"Kamulaştırılmasına karar verilen parsel sayısı 6642 olup, kamulaştırmaya tabi tutulan mahallelerde yaşayan nüfus ise 50 bin civarındadır. Yine kamulaştırılan parseller arasında kamu kuruluşları, yerel yönetimler ve baromuza ait yapılar bulunduğu gibi, tarihi ve kültür mirası niteliğinde ibadethane ve meskenler de bulunmaktadır. Diyarbakır Barosu olarak bugün itibariyle Danıştay Başkanlığı nezdinde bu acele kamulaştırma kararına karşı, kararın yürütülmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açmış bulunmaktayız."

Sur'u yerle bir ettiler şimdi el koyuyorlar

'YASALARA AYKIRI'

Bakanlar Kurulu'nda alınan kararın mülkiyet hakkının ağır ihlali niteliğinde olup mülkiyet hakkını koruma altına alan Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu'na ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne açıkça aykırı olduğunu savunan Avukat Özmen, şöyle devam etti:

"Herhangi bir makul sebep ve gerekçeye yer verilmeksizin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın istemi üzerine alındığı anlaşılan bu kararın Anayasal düzen içerisinde kabul edilebilir bir tarafı bulunmamaktadır. Bir ilçede bulunan özel mülkiyete konu taşınmazların tamamının Devlet tarafından mülkiyetinin kendi yurttaşlarından arındırılmasının yasal bir gerekçesi olamaz. Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alınmış mülkiyet hakkının devlet eliyle bu denli kısıtlanması ve ihlalinin hukuken izahı mümkün değildir."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr