Geçen yıl 28 Kasım’da Diyarbakır’ın Sur ilçesinde tarihi Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklaması yaptıktan sonra öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin 10 aydır failleri bulunamadı, dosyası aydınlatılamadı. Dört gün arayla ikinci kez Elçi’yi PKK’li Mahsum Gürkan’ın vurduğu iddiaları medyaya yansıdı. Diyarbakır Barosu Başkan Vekili Ahmet Özmen “Manipülasyon değil gerçek deliller istiyoruz” dedi.

Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçesinde 14 Mart’ta yaralı olarak yakalan ve tutuklanan PKK’li Rıfai İ, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’yi PKK’li Mahsum Gürkan’ın öldürdüğünü, Mahsum Gürkan ve Uğur Yakışır’a Elçi’nin basın açıklaması yapacağı yer ve saatin 3 gün önce DBP İl Başkanlığı tarafından verildiğini, sukastin 1 gün önce planlandığı öne sürdü. Diyarbakır Barosu Başkan Vekili Ahmet Özmen de Elçi’nin olaydan 3 gün önce basın toplantısı yapacağının bilinmesinin mümkün olmadığını, bu tür haberlerin soruşturma dosyasını manipüle etmeye dönük olduğu kaydetti. Özmen “Bu haberler ilk değil, daha önce de defalarca benzer haberler çıktı. Bize soruşturma ile ilgili olarak dosyada bulunan ve tarafımıza verilen belgelerin içinde ne Ekrem Ö.’nün ne de Rıfai İ.’nin bu yönde bir ifadesi yok” dedi. Baronun Elçi cinayetinin aydınlatılmasını sağlamak için oluşturduğu komisyonun olay yeri görüntüleri defalarca incelediğini vurgulayan Özmen, “komisyonda ses ve görüntü uzmanları da var. Defalarca ve defalarca bu görüntüleri izledik ve Gürkan’ın ateş ettiğine dair bir bulguya rastlamadık. Burada şüphe dağıtılmak isteniyor. Biz katillerin ve olayın arkasındaki karanlık güçlerin açığa çıkarılmasını bekliyoruz. Bu nedenle soruşturmanın manipülasyonla değil gerçek delillerle yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Açıklama 1 gün önce

Tahir Elçi Soruşturma Komisyonu üyesi avukat Mahsuni Karaman da Elçi’nin Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklaması yapacağına ilişkin kararı, 3 gün değil olaydan 1 gün önce verdiğini vurguladı. Özmen, “ 27 Kasım günü bürosunda olduğumuz sırada Dört Ayaklı Minare önünde basın toplantısı yapmayı planladığını söyledi. Biz oradan ayrıldıktan sonra yönetim kurulu üyeleri ile de görüşüp, basın açıklaması yapmaya karar verdi. Dolayısıyla basın açıklamasının 3 gün önce biliniyor olması mümkün değil. Kaldı ki Elçi’yi harekete geçiren Dört Ayaklı Minare’nin zarar görmüş fotoğrafı da olaydan 2 gün önce sosyal medyada paylaşılmaya başlanmıştı” dedi.

Çıkmaza sokmak istiyorlar

PKK’li Mahsum Gürkan’ın elindeki silahı namlusundan ters tuttuğunu, sokağa girişinden Dört Ayaklı Minareyi’yi geçişine kadar silahını ateşlemediğine dikkat çeken Karaman, “Mahsum Gürkan isimli kişinin öldürülmüş olmasının fırsata dönüştürülerek, Elçi cinayetinin takipsizlikle sonuçlanacak bir çıkmaza sürüklendirildiği kaygımız yoğunlaşmaktadır” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr