Hükümetin hızlı bir biçimde değiştirmek üzere harekete geçtiği çalışma yaşamına ilişkin düzenlemelerine karşın harekete geçen sendikalar kitlesel eylemlere imza atıyor. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun aldığı kıdem için genel eylem günleri İstanbul ve Ankara’da geniş katılımla yapıldı. Tam da hükümetin esnek çalışma dediği çalışma biçimi ve hakları göz önüne alındığında köleden farksız bir konuma getirilmek istediği işçiler, kıdem tazminatı konusunda da isteklerinin ne olduğunu dile getirdi.

DİSK üyeleri önceki gün İstanbul’da, dün de Ankara ve İzmir’de “Kıdem tazminatlarımız güvencemizdir, dokunma!” sloganıyla yürüdü. Bu yürüşlerde başta Beko olmak üzere konuşanların dile getirdiği görüşler özetle şöyle: Hükümet kıdem tazminatlarını bireysel fona devretmek istiyor. Bunu yaparken de allayıp pulluyor. Halbuki oyuna gelmemek gerekiyor. Nasıl mı, bugün kadınlar evlendiği zaman kıdem tazminatlarını alabiliyor, erkekler de askere giderken.. Ayrıca, 3 bin 600 gün prime sahip olan, 15 yıl çalışan işçi kardeşlerimiz kıdem tazminatlarını alabiliyorlar.

Oysa yeni çıkarılacak yasada, erkekler askere giderken kıdem tazminatlarını alamayacak. Kadınlar da evlenirken. Sadece ev almak için kredi çekme ihtiyacı duyanlar ve içerde 10 yıl birikmiş kıdemi olanlar. Bir de, eğer ömrü yeterse, 65 yaşından sonra kıdem tazminatını alabilecek.

 

Miktar düşüyor

Ayrıca, bugünkü düzenlemeyle 30 yıl çalışan bir işçi, eğer emekli olup kıdem tazminatını almak isterse, alacağı para 100 bin lira. Ama bu yasa çıkarılırsa, 30 yıl çalışan işçi, 100 bin lira yerine 40 bin lira alacak.

İşsizlik Fonu 15 yıl önce kuruldu. Bugün kasada 100 milyar lira olması gerekiyordu. Ancak işsiz kalan işçilere sadece 10 milyar lira verildi. Sanki açlık sınırı altında patronlar yaşıyormuş gibi, patronların sigorta primlerini İşsizlik Fonu’ndan ödeyerek 25 milyar lira oraya aktarıldı.

15 yılda işçilere 10 milyar lira verildi. Hükümet ve işverene işsizlik fonundan 50 milyar para ayrıldı. Şimdi, işçilerin 100 yıllık kazanımı olan kıdem tazminatlarına gözlerini diktiler.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr