15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL'e ilişkin DİSK'ten yazılı açıklama yapıldı. DİSK'in yaptığı açıklama şöyle:

"Temmuz ayı ortasında yaşanan darbe teşebbüsü ve sonrasında ilan edilen OHAL ve darbe soruşturması, basına yönelik ihlallerin doruğa çıkmasına neden oldu. Temmuz ayında 81 gazeteci gözaltına alınırken bunların 76'sı, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yaşandı. Temmuz ayında 32 gazetecinin daha tutuklanması ile hapishanede bulunan basın ve yayın emekçisi sayısı 64'e ulaştı.

OHAL ilanı sonrası yayımlanan bir kararname ile 3 haber ajansı, 16 televizyon kanalı, 23 radyo kanalı, 45 gazete, 15 dergi ve 29 yayınevi ve bir dağıtım kanalı kapatıldı. Kapatılan kurumların mal ve gelirlerine el konuldu.

Devlet tarafından bir denetim aracı olarak kullanılan sarı basın kartı uygulaması bir kez daha sansür için kullanıldı. Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM), 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 330 basın kartının iptal edildiğini açıkladı.

Kapatma kararından sendikalar da nasbini aldı, 19 sendika Gülen Cemaati ile ilişkili olduğu gerekçesiyle kapatıldı. TRT çalışanı ve KESK'e bağlı Haber-Sen kurucularından Mehmet Demir, Gülen cemaati ile ilişkili olduğu öne sürülerek açığa alındı. Haber-Sen, kararın sendikal çalışmaya yönelik olduğunu açıkladı ve sert bir şekilde eleştirdi. Tepkilerin ardından Demir hakkındaki karar geri alındı.

Wikileaks tarafından Türkiye ile belgelerin açıklanacağının duyurulmasının ardından elekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), Wikileaks'e erişimi engelledi.

DİSK Basın-İş olarak mesleki çalışmalarından ötürü hapishanede tutulanların bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. Tutuklu tüm gazeteciler için adil ve şeffaf bir yargılama sürecinin yaşanmasını talep ediyoruz."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr