"Bu suça Ortak Olmayacağız" bildirisine imza attıktan sonra haklarında başlatılan soruşturma sonucunda tutuklanan akademisyenler için Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi önünde tutulan "Özgürlük Nöbeti"ne DİSK Başkanı Kani Beko ve DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu destek verdi.

Destek ziyaretinin ardından gazetecilerin "Taksim'de 1 Mayıs kutlama talepleri" nin sorulması üzerine Beko, "Her zaman ortak ve birlikte hareket ettiğimiz kardeş sendikalarımız ve kardeş konfederasyonlarımızla yani DİSK, KESK, TTB, TMMOB'la birlikte yarın bir araya geleceğiz. Onlarında görüş ve düşüncelerin aldıktan sonra, biz 1 Mayıs Birlik Dayanışma ve Mücadele günü ile ilgili ortak kararımızı en kısa zamanda mutlaka sizlerle birlikte kamuoyuna bunu paylaşacağız." şeklinde cevap verdi.

"KESK TTB TMMOB'LA YARIN BİR ARAYA GELECEĞİZ"

Dün DİSK'e bağlı sendikaların genel başkanlarıyla 1 Mayıs Birlik Dayanışma Mücadele Günü değerlendirmesini yaptıklarını söyleyen Kani Beko, "Sanıyorum, büyük ihtimalle DİSK Başkanlar Kurulu'ndaki sonuç bildirgesini kamuoyuyla ve sizlerle paylaşacağız." dedi. Yarın akşam da Ankara'da birlikte ve ortak hareket ettikleri sendika ve kardeş konfederasyonlarla bir araya geleceklerini belirterek, "DİSK, KESK, TTB, TMMOB'la birlikte yarın bir araya geleceğiz. Onlarında görüş ve düşüncelerini aldıktan sonra, biz 1 Mayıs Birlik ve dayanışma mücadele günü ile ilgili ortak kararımızı en kısa zamanda mutlaka sizlerle ve kamuoyuyla bunu paylaşacağız" diye konuştu.

"1 MAYIS BİRLİK DAYANIŞMA VE MÜCADELE GÜNÜMÜZÜ EN İYİ ŞEKİLDE KUTLAMAYI HEDEFLİYORUZ".

"Başkanlar Kurulu'ndaki karar Taksim yönünde mi?" sorusuna ise Beko, 1977'deki yaşanan olayları hatırlatarak, "37 arkadaşımız katledildi. 77 katliamında katledilen arkadaşlarımızın katilleri bulunmadıkça bu ülke üzülerek söylüyorum, maalesef katliamlar ülkesi olmaya devam edecek. DİSK Başkanlar kurulu bunları değerlendirdi. 1 Mayıs deyince İstanbul'da ilk akla gelen tabi ki Taksim. AİHM'in Taksim'in 1 Mayıs alanı olduğunu ifade eden kararları var. Ben bu aşamada şunu söylemek istiyorum; DİSK bunları da Başkanlar Kurulu'nda değerlendirdi. Emek, demokrasi barış ve kardeşlikten yana olan demokratik kitle örgütleri meslek odaları ve siyasi partilerimizle birlikte bunları değerlendirdikten sonra yan yana omuz omuza Türkiye'nin birçok illerinde nasıl 1 Mayıs kutlamaları yapılıyorsa, dünyanın en geniş, alanlarında 1 Mayıs Birlik Dayanışma Mücadele günleri nasıl yapılıyor ve yaşanıyorsa biz de İstanbul'da 1 Mayıs Birlik Dayanışma Mücadele günümüzü en iyi şekilde kutlamayı hedefliyoruz. Çünkü baktığımızda bugün evet çatışmadan kaynaklanan binlerce insanlarımızı kaybediyoruz. Biz sorunları en kitlesel en yığında milyonlarca çalışanlarla birlikte en geniş alanlarda demoratik taleplerimizi 1 Mayıs'ta haykırmak istiyoruz. Taleplerimizi dile getirmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

"CEZAEVİNE GÖNDERİLEN BU BİLİM İNSANLARI ONURUMUZDUR"

Tutuklu akademisyenler ile ilgili de açıklama yapan Beko, "Başta 'Saray'ın başlattığı bir siyasi linç operasyonuyla alınan siyasi kararlarla önce gözaltı ve daha sonra cezaevine gönderilen bu bilim insanları bizim onurumuzdur. Bedeli ne olursa olsun savaş çığlıkları atanlara karşı biz barış çığlıkları atmaya devam edeceğiz. Biz DİSK olarak başta bize işçilere kamu çalışanlarına bu ülkede 15 Milyon işçiye emeği çok fazla olan barışsever akademisyen kardeşlerimizin bir an önce tahliye edilmesini ve onları bir an önce DİSK olarak aramızda görmek istediğimizi buradan ifade etmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr