Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brüksel Afganistan konferansı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulundu. Afganistan’a yardım konusuna değinen Bakan Çavuşoğlu, “Afganistan’a yardım toplantısına katıldık. 2018-2020 dönemi için resmi yardım miktarımızı açıkladık. Daha önce Tokyo’da açıkladığımız rakamları gerçekleştiriyoruz ama 2002- 2015 arasında Afganistan’a doğrudan yaptığımız resmi kalkınma yardımı miktarı 1 milyar doları aşmış durumda. Bunun dışında askeri yardımlarımız var. Kabil havaalanının yönetimini ve güvenliğini biz sağlıyoruz aynı zamanda güvenlik bakımından çerçeve ülkeyiz.” dedi.

Kadınlarla ilgili çalışmaları da anlatan Çavuşoğlu, ülkede kadının statüsünün güçlendirilmesi için ortak çalışmalar yürüttüklerini belirterek temasları hakkında bilgi verdi. Çavuşoğlu: “Almanya dışişleri bakanı Frank Walter Stainmaier ile ve Sırbistan sosyal işler bakanı arkadaşımla görüştük. Onun dışında John Kerry ve bir çok dışişleri bakanıyla da ayaküstü görüşme imkanımız oldu. NATO Genel Sekreteri ile görüştük, Afgan Devlet Başkanı ve Başbakanıyla, Dışişleri Bakanıyla görüşme fırsatımız oldu.”

'SİYASİ ÇÖZÜMÜN KESİN ÇÖZÜM OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ'

Suriye konusunda ise şunları kaydetti:

“Maalesef bugüne kadar olan anlaşmaların çoğunluğu başarısızlıkla sonuçlandı. Çatışmaların durdurulması, ateşkes bunların hepsi maalesef rejim ve destekçileri tarafından ihlal edildi. İnsani yardımların ulaştırılmasında bile çok büyük zorluklar çektik. Bayramda bile yardımların ulaştırılmasını engellediler. 18 tane TIR’ı vurdular, BM’de çalışan 4 şoför öldü. İkili düzeyde de temaslarımız devam ediyor. Bir taraftan Rusya bir taraftan, İran, ABD aynı şekilde… Ciddi bir şekilde biz artık bu ateşkesin ve insani yardımlar başta olmak üzere, siyasi dönüşüm, çözüm hakkında çok ciddi adımlar atmamız lazım. Aldığımız kararları uygulamamız lazım. Bundan sonraki süreçte hangi adımları atmamız gerektiği zaman bir araya gelmemiz gerekiyor, bunu değerlendirdik. Şu anda durum çok ciddi, gerçekleri görmemiz lazım. Sarf edeceğimiz çabalar sonuç getirici olmalı. Kararlı çabalar olmalı, oturuyoruz karar alıyoruz uygulanmıyor. Bir daha alıyoruz bir daha uygulanmıyor. Olan insanlara oluyor. Bu sefer herkesi biraz daha ciddi gördüm. Bu bakımdan da biraz daha umutlandım. Biz Türkiye olarak her zaman netiz. Siyasi çözümün kesin çözüm olduğunu düşünüyoruz. Nasıl bir Suriye düşündüğümüzü başından beri söylüyoruz. Çatışmaların durdurulması ve insani yardımlar konusunda herkesten çok üzerimize düşeni yaptık.”

ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile ayaküstü Suriye konusunu görüştüklerini söyleyen Çavuşoğlu, “ Suriye’yi konuştuk. Önümüzdeki günlerde bir araya gelme konusunda teyitleştik. Esasen dün telefonla görüşecektik ama toplantılarımızın yoğun olması sebebiyle görüşemedik. Burada ayaküstü görüşme kararı almıştık. O nedenle bana geldi ve Suriye marjında neler yapabilmemiz gerektiğini görüştük. Ben diğer yaptığım görüşmeler konusunda da biraz kendisine bilgi verdim. Durumun ciddiyetini anlattım. Aile fotoğrafından sonra da bir kere daha kısa bir araya geldik. Önümüzdeki günlerde Suriye için tekrar bir araya gelme konusunda teyitleştik.” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr