Fotoğraf:: David Lagerlöf/Expo/TT (Fotoğraf yüzlerce kişi tarafından ‘yılın fotoğrafı adayı’ olarak gösterildi.)

Yerel yayın The Local’a göre, direnişçi kadının adı Tess Asplund ve ırkçılık karşıtı bir aktivist. Borlänge’nin genellikle sol görüşün kuvvetli olduğu bir emekçi mahallesi olduğu belirtilen haberde, bölgede son yıllarda aşırı sağın güçlendiği, aslında mahallede bugüne kadar yalnızca büyük 1 Mayıs yürüyüşleri yaşandığı belirtildi. Radyo istasyonu P4 Dalarna’ya konuşan Asplund, fotoğrafın çekildiği anı şöyle tarif etti: “O anda bunu yapmayı tasarladığımı sanmıyorum, sadece yola atladım. Burada olmamaları gerektiğini düşündüm. İçlerinden biri gözlerimin içine baktı, ben de onunkine baktım. Hiçbir şey demedi, ben de demedim. Derken polis geldi ve beni hızlıca uzaklaştırdı.” Asplund ayrıca eylemlerde Nelson Mandela’dan esinle genelde yumruğunu kaldırdığını da söyledi.

Fotoğrafçı tevazu gösterdi

Irkçılığa ve yabancı düşmanlığına karşı mücadele eden Expo Vakfı’nın internet gazetesi için fotoğrafı çeken David Lagerlöf, ilham verici kareyle ilgili “Bu kadının yürüyüş yapan Nazilerin önüne kararlılıkla geçmesine çok şaşırdım. Potansiyel tehlikeli bir hareket olduğunu düşündüm” dedi.

Sosyal medyada fotoğrafı değerlendiren bir kullanıcı da “Bu kuvvet, bu cesaret! Sadece bu eylem değil, fotoğraf da harikulade. Bu fotoğraf tarihe geçecektir” yorumunda bulundu.

Fotoğraf ayrıca Hans Runesson’ın 1985’te çektiği ve bir neo Nazi’nin kafasına çantasını indiren kadını çektiği efsane karesiyle de kıyaslandı. Ancak fotoğrafçı tevazu göstererek bahsi geçen fotoğrafın sahiden de ikonik olduğunu söyledi. 

Kaynak: Diken

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr